Čítanie prináša deťom mnohé benefity

Moderné technológie sú síce užitočné, ale viac detí dnes siaha po počítačoch a tabletoch ako knihách. Budovať vzťah ku knihám však treba odmalička, rodičia by mali začať v útlom detstve čítaním kníh nahlas, napríklad aj na dobrú noc. Ďalej treba pokračovať aj v neskoršom predškolskom veku a neotáľať ani pri nástupe do školy, kedy by dieťa malo mať najväčšiu podporu zo strany rodičov a zároveň by si malo uvedomovať, aké sú knihy dôležité. Ak si totiž dieťa zvykne na prítomnosť kníh a na čítania či už v elektronickej alebo klasickej papierovej forme, tak si pravdepodobne túto vášeň prenesie až do dospelosti.

30.11.2019 22:00
kniha, dieťa, čítanie Foto:
debata

O priaznivom vplyve čítania na detskú myseľ nemusíme hovoriť. Dieťa si čítaním zlepšuje nielen slovnú zásobu, ale aj predstavivosť a kreativitu. Žiaci si čítaním precvičujú svoju myseľ, udržujú ju sviežu, ale rovnako tak čítanie znižuje stres a zlepšuje koncetráciu. Vďaka čítaniu sa nám tiež zlepšujú analytické schopnosti a v neposlednom rade si rozširujeme obzore a dozvedávame sa množnostvo nových informácií.

Aj na Slovensku sa organizujú rôzne podporné akcie na čítanie a budovanie vzťahu k literatúre a knihám samotným. Jedným takým je aj projekt s názvom Školské knižnice. Projekt, ktorý sa konal pod záštitou rezortu školstva, realizovala Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc 28. októbra 2019. „Jeho zámerom bolo vytvorenie príležitosti pre všetky školské knižnice, aby si spoločne s celou školskou komunitou a pozvanými hosťami originálnym a zábavným spôsobom pripomenuli dielo a osobnosť nášho popredného prozaika, dramatika, básnika, redaktora, učiteľa, úradníka a politika Jozefa Gregora Tajovského,“ hovorí odborná garantka celoslovenského projektu Rozália Cenigová.

A kto sa stal absolútnym víťazom 15. ročníka projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice? Spomedzi 187 školských knižníc v základných a stredných školách zvíťazila Stredná odborná škola obchodu a služieb v Trenčíne. „Školská knižnica zorganizovala podujatie pod názvom Tváre Jozefa Gregora Tajovského vo forme galaprogramu.

Kto sa mohol zapojiť do projektu? Mohla tak urobiť každá školská knižnica, ktorá zorganizovala podujatie na vyhlásenú tému Inšpirujúci žiaci, tvorivá myseľ: 145. výročie narodenia Jozefa Gregora Tajovského.

Nechýbali ceny

„Ocenené školské knižnice, ktoré sa umiestnili na prvom až siedmom mieste, získali od organizátora projektu knižné publikácie v celkovej hodnote 2 000 €. Ďalších päť školských knižníc získalo knižné publikácie od partnerov projektu. Každá z ocenených dvanástich školských knižníc získala ešte knižné publikácie, mapy a náučné tabule od hlavného partnera projektu,“ informuje na svojej stránke ministerstvo školstva.

Uvedený projekt je súčasťou troch októbrových projektov Slovenskej pedagogickej knižnice zameraných na podporu čítania, do ktorých sa zapojilo 1 534 škôl s celkovým počtom 176 079 účastníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #školské knižnice #podpora čítania