Počas sviatkov nezabúdajte na zážitky. Školákom prospeje výlet

Vianočný ošiaľ v podobe darčekov už majú tí najmenší, ale aj mnohí z nás za sebou. Maratón vianočných darčekov od rodičov, starých rodičov a ostatnej rodiny sa skončil a deti sa z nich teraz môžu tešiť. Ako dlho im však zostane radosť z hmotných vecí? Budú si ešte v januári vôbec pamätať, čo si našli pod stromčekom?

29.12.2019 10:00
pocasie, sneh, sankovacka, Koliba, prazdniny Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Vráťte sa na chvíľu do detských čias. Ako si pamätáte Vianoce vy? Určite dodnes spomínate na atmosféru, ktorú vám rodičia pripravili každý rok počas najkrajších sviatkov. Mnohí odborníci na výchovu práve pred sviatkami upozorňovali na to, aby rodičia zbytočne nekupovali príliš veľa darčekov, pretože mnohé skončia (v tom lepšom prípade) nepovšimnuté v poličke v detskej izbe.

Nezabúdajte, že Vianoce sú najmä o zážitkoch a atmosfére. Tie si budú deti pamätať najviac, na najnovší model mobilu si po rokoch určite nespomenú. Svojim potomkom môžete odovzdať oveľa viac – zvyky vašej rodiny či regiónu, naučte ich to. Po večeroch sa môžete všetci stretnúť pri vianočnom stromčeku a rozprávať si historky z detstva, pozerať si staré fotografie a pripomínať si zážitky napríklad zo spoločnej dovolenky. Keď už sme pri tých zvykoch, tak nezabudnite aj na obľúbené koledy, ktoré môžete vaše deti naučiť.

Vianoce na maximum

Obdobie medzi sviatkami skúste využiť naplno. Vydolujte z týchto dní najviac, čo sa dá. Môžete tak spoločne pripravovať obed alebo večeru, zájsť na návštevu k priateľom, zahrať si spoločenské hry, zájsť si na klzisko či urobiť si rodinnú sánkovačku v prípade, že je vonku sneh. A nezabudnite aj na starú dobrú klasiku – vianočné rozprávky a filmy. Veď kedy inokedy je viac povolené zostať v pyžame celý deň ako práve počas sviatkov?

Ak máte možnosť cestovať za rodinou alebo priateľmi do iného regiónu, urobte tak. Ak ste neminuli všetky úspory na vianočné darčeky, investujte do zážitkov. Prípadne si naplánujte výlet do hôr, kde sa môžete stretnúť s ostatnými priateľmi, ktorí majú tiež deti v podobnom veku. Takto strávený záver roka deti určite ocenia a zážitky z neho si určite budú pamätať ešte veľmi dlhý čas.

Počas tohto obdobia sa venujte naplno svojim deťom a prácu nechajte chvíľu za dverami. Odložte mobily a tablety, vyrazte za zábavou spoločne s nimi. Zaslúžia si rovnako oddych od školy, ako si vy zaslúžite oddych od práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #darčeky #deti a Vianoce