Študenti, dávate si novoročné predsavzatia?

Nový rok sa mnohým z nás spája s predsavzatiami a novými výzvami. Je to čas, kedy začíname premýšľať o tom, čo sme za posledných 12 mesiacov urobili dobre, v čom sa máme ešte zlepšovať a čo by sme chceli dosiahnuť v tom nasledujúcom. Študenti nie sú na tom inak, pretože aj medzi nimi sa nájdu takí, ktorí rozmýšľajú o nových plánoch a aktivitách.

31.12.2019 20:00
študenti, mladí ľudia, spolupráca Foto:
Ilustračné foto
debata

Nový rok môže byť príležitosťou na nový začiatok aj v rámci školy. Ak sa doteraz niekomu v štúdiu nedarilo, môže si dať záväzok, že tento rok to skúsi inak a nájde dôvody, prečo je tomu tak, prípadne si nájdu cestu na zlepšenie svojich študijných výsledkov.

Nemusí však ísť vždy len o zlepšenie svojich známok. Sú to aj rôzne dôležité rozhodnutia, ktoré treba počas roka urobiť. Niektorých stredoškolákov čaká štúdium na vysokej škole či výber univerzity. Treba sa na to pripraviť a práve s tým sa môžu spájať aj novoročné ciele. Študent by si mal určite v prvom rade správne vybrať, aby neskôr neľutoval svoje rozhodnutie. Potom sa môže pripravovať na prijímacie skúšky a celý proces prijímania na vysokú školu.

Určite však netreba myslieť na predsavzatia ako na niečo veľmi stresujúce, negatívne a hlavne si treba dávať vždy reálne ciele. Je dôležité, ak si už tieto ciele niekto chce dať, aby sa ich držal a nezostali len napísané niekde na kúsku papiera. Preto by novoročná výzva nemala byť len nejakou jednodňovou záležitosťou, ktorá vás na konci roka 2020 bude stresovať, ak zistíte, že ste ju nenaplnili. Malo by ísť o celoročnú snahu o dosiahnutie svojich cieľov.

Pre tých, ktorí nevedia, aké ciele si dať, prinášame článok s názvom „Novoročné predsavzatia a tipy pre vysokoškolákov“.

Ako na nové ciele?

Ak si plánujete dávať nejaké predsavzatie, tak najskôr si zosumarizujte uplynulý rok. Aký bol, čo sa vám na ňom páčilo, čo by ste zmenili a čo ste chceli dosiahnuť. Ak si urobíte túto „domácu úlohu“, budete sa vedieť lepšie sústrediť na to, čo by ste si chceli stanoviť začiatkom roka.

Netlačte na pílu! Určite si nedávajte predsavzatia len pre to, aby ste boli ako ostatní vaši priatelia. Ak si myslíte, že nijaké nepotrebujete, tak to ani nerobte. Ak tak urobíte, tiež správne. Hlavne sa musíte cítiť komfortne vy. A nakoniec nezabúdajte, aby vaše plány v roku 2020 boli primerané.

Chceli by ste si vytýčiť nejaké predsavzatia a neviete aké? Tak sa zamerajte na vaše zdravie, školu a súkromný život. Prečo? Tam môžete nájsť odpovede, ktoré hľadáte. Máte dosť pohybu, netrápi vás nejaká bolesť alebo nemáte iné zdravotné ťažkosti? Máte zdravú životosprávu? Ako ste na tom na konci prvého polroka v škole? Stihli ste dokončiť všetky školské projekty, odovzdať všetky záverečné práce? Ako ste na tom s cudzím jazykom či matematikou? Nepotrebujete sa doučiť niektorý predmet? A čo vaši priatelia a rodina? Máte dostatok času na všetkých, s ktorými by ste sa radi stretávali?

Vaše plány tak nemusia byť vždy len strohé, príliš vážne či vyvolávajúce stres, ak zlyháte. Pozrite sa na kvalitu vášho života a podľa toho si možno dáte novoročné predsavzatie. A možno je tou odpoveďou to, že sa napríklad prihlásite na kurz španielčiny alebo začnete chodiť na hodiny spoločenských tancov, či si najbližšie zájdete s kamarátmi na výlet do prírody alebo túru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predsavzatia #novoročné výzvy #rok 2020