Novoročné predsavzatia a tipy pre vysokoškolákov

O novoročných výzvach a predsavzatiach sme písali v minulom článku. Stále neviete, aké predsavzatia si dáte? Máme pre vás krátku inšpiráciu. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame zopár tipov na novoročné predsavzatia, ktoré môžete, ale aj nemusíte dodržať.

31.12.2019 22:00
vysokoškoláci, prednáška Foto:
Novoročné predsavzatia nemusia byť vždy len o tom, ako byť najlepší. Môžete sa inšpirovať aj úspešnými osobnosťami, prípadne môžete investovať čas do novej záľuby.
debata

Nový rok je tu a čo vám ako prvé napadne? Určite mnohým to, že v čom sa chce zlepšiť. Novoročné predsavzatie nemusí vždy znamenať len kúpu permanentky do fitnescentra, schudnúť päť kilogramov alebo zlepšiť si to posledné D-éčko z ekonomiky. Dnes hovoríme možno na prvý pohľad o bežných veciach, ktoré však môžu pozitívne ovplyvniť váš študentský život.

Naučte sa niečo nové

Na začiatok začnime s niečím novým. Prečo? Hneď na úvod roka sa môžete poobzerať po niečom, čo by ste sa chceli naučiť, niečo nové, čo vás bude baviť. Na univerzite sa síce stále učíte nové veci, ale môžete vyskúšať napríklad niektorý zo širokej ponuky kurzov (online, offline), školení, lekcií a tréningov. Ak budete mať špeciálnu znalosť niečoho, čo si môžete potom vložiť do životopisu, tým lepšie pre vás.

A nezabudnite na certifikáty a diplomy. Znie to možno ako klišé, ale môžu obohatiť váš životopis a potenciálny zamestnávateľ bude vidieť, že ste sa snažili vzdelávať a pracovať na sebe aj mimo školy. Ste v poslednom ročníku a o pár mesiacov si budete hľadať vaše prvé zamestnanie? Možno už čoskoro budete mať prácu svojich snov a ani o tom neviete. Vždy myslite o krok vpred.

Na sociálnych sieťach s rozumom

Využite sociálne siete naplno. Opäť sa pýtate prečo? Sociálne siete nie sú len o vtipných videách na Facebooku a dokonalých fotografiách na Instagrame. Začnite sledovať vplyvných a úspešných ľudí z rôznych oblastí, ale aj tej oblasti, ktorej by ste sa po škole chceli venovať. Sledujte ich projekty, čítajte a pozerajte si rozhovory s nimi a prípadne nadväzujte kontakty. A ak sa vám niečo pozitívne podarí, čo by mohlo stáť za zmienku, pochváľte sa tým aj vy v komentári pod príspevkom niekoho, koho považujete za úspešného. Nikdy neviete, kto vás bude sledovať naspäť. Nezabúdajte aj na iné sociálne siete ako Facebook, sledujte profesionálne zamerané sociálne siete, napríklad aj LinkedIn.

A navyše, ak ste si v prvom bode nevedeli vybrať ten vhodný kurz pre seba, možno sledovaním úspešného podnikateľa, lekárky, generálneho riaditeľa úspešnej firmy, známej motivátorky či právnika, sa inšpirujete a už budete vedieť, čo nové sa chcete naučiť.

Začnite s občasnou výpomocou

Chceli by ste začať rok 2020 s plným nasadením, ale stále neviete, čo vám chýba? Na vysokej škole sa vám darí, prednášky máte za sebou, skúšky takmer všetky hotové, práce odovzdané a stále máte nejaký čas nazvyš? Nájdite si prácu na čiastočný úväzok alebo brigádu, kde párkrát do týždňa si môžete privyrobiť a zároveň získať skúsenosti. A opäť si tým vylepšíte svoj životopis.

Radi by ste pomáhali, ale netušíte ako? Hľadajte na internete, kto potrebuje pomoc vo vašej lokalite. Môže ísť o rôzne druhy charít, útulkov, domovov a špeciálnych zariadení. Môžete pomáhať organizovať zbierky pre ľudí v núdzi či ťažko chorých pacientov, rovnako tak môžete pomôcť opusteným zvieratám. Už je potom len vás, ktorým smerom sa vyberiete a kde by ste chceli najviac pomôcť.

Nepreceňujte sa, ale…

Občas vyjdite zo svojej komfortnej zóny. Urobte niečo, čo by ste normálne neurobili, lebo by ste sa na to necítili a neverili by ste si, že to dokážete. Raz za čas treba vyskúšať aj výzvy, ktoré sa môžu na prvý pohľad zdať nereálne, ale vďaka nim sa prekonáte a zistíte, že máte na oveľa viac, ako ste si mysleli.

Skúste si na začiatku roka premyslieť, čo také by ste chceli najbližších 12 mesiacov skúsiť, čo nepredpokladáte, že na to máte silu. Vyberte si jeden cieľ a choďte si za ním. Ak sa vám to nepodarí, ale aspoň sa k nemu priblížite, nezúfajte a neberte to ako zlyhanie. Tešte sa z toho, že ste to skúsili a poznáte svoje hranice a schopnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predsavzatia #novoročné výzvy #rok 2020