Národné porovnávacie skúšky namiesto prijímačiek

Už niekoľko rokov existujú Národné porovnávacie skúšky, ktoré predstavujú alternatívu prijímacích skúšok na vysoké školy. Čo všetko je dobré o nich vedieť?

05.02.2020 11:00
vysoká škola, študenti, scio testy Foto:
Neplatí pravidlo ,,jeden pokus a dosť“, prihlásiť sa dá na viacero termínov prijímačiek, na fakulty potom spoločnosť Scio posiela automaticky najlepší výsledok.
debata

Niekedy nie je potrebné, aby uchádzač o vysokoškolské štúdium absolvoval prijímacie skúšky. Na niektorých školách je už niekoľko rokov k dispozícii aj iná možnosť. Ide o tzv. Národné porovnávacie skúšky (NPS). Je to projekt českej spoločnosti Scio, ktorý sa rýchlo rozšíril i na Slovensku. Čoraz viac fakúlt prijíma uchádzačov práve na základe týchto testov. Oproti "klasickým“ prijímačkám NPS zjednodušili prijímacie konanie pre vysoké školy a uchádzačom priniesli viaceré výhody.

Národné porovnávacie skúšky sú písomné testy, ktoré môžu dopĺňať alebo celkom nahradiť prijímacie skúšky na vysokú školu. V Českej republike tento systém funguje už od roku 2000, u nás sa začal používať pred 12 rokmi. Každý rok tieto skúšky absolvuje vyše 20-tisíc uchádzačov o štúdium z Česka a Slovenska.

Vychádza sa pritom z modelu, ktorý už desaťročia uplatňujú niektoré vysoké školy v zahraničí, napríklad v USA, Veľkej Británii či v Austrálii.

Kde sa robia Národné porovnávacie skúšky

Univerzita Komenského v Bratislave – Farmaceutická fakulta, Filozofická fakulta, Fakulta sociálnych a ekonomických vied, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, Fakulta managementu, Prírodovedecká fakulta

Slovenská technická univerzita v Bratislave – Fakulta architektúry, Fakulta informatiky a informačných technológií, Fakulta elektrotechniky a informatiky

Ekonomická univerzita v Bratislave – Národohospodárska fakulta, Obchodná fakulta, Fakulta hospodárskej informatiky, Fakulta podnikového manažmentu, Fakulta medzinárodných vzťahov, Fakulta aplikovaných jazykov, Podnikovo-hospodárska fakulta so sídlom v Košiciach

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach – Prírodovedecká fakulta Technická univerzita v Košiciach – Fakulta elektrotechniky a informatiky, Ekonomická fakulta, Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií

Prešovská univerzita v Prešove – Fakulta manažmentu, Fakulta zdravotníckych odborov, Fakulta humanitných a prírodných vied

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre – Fakulta ekonomiky a manažmentu

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre – Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva, Fakulta stredoeurópskych štú­dií

Žilinská univerzita v Žiline – Fakulta riadenia a informatiky, Fakulta bezpečnostného inžinierstva Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici – Filozofická fakulta, Ekonomická fakulta, Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov

Katolícka univerzita v Ružomberku – Fakulta zdravotníctva

Výhody Národných porovnávacích skúšok

  • neplatí pravidlo "jeden pokus a dosť“, prihlásiť sa dá na viacero termínov prijímačiek, na fakulty potom spoločnosť Scio posiela automaticky najlepší výsledok, ten možno uplatniť na viacerých fakultách
  • prihlasovanie je on-line, pri registrácii si uchádzači sami vyberú miesto a dátum skúšok, ktoré im vyhovujú
  • na Slovensku možno absolvovať testy na 32 fakultách v siedmich mestách (Bratislava, Košice, Prešov, Nitra, Banská Bystrica, Žilina, Ružomberok), v Českej republike na 57 fakultách v 14 mestách
  • pri príprave na NPS môžu pomôcť cvičné skúšky a on-line kurzy, ktoré sú však platené

Typy testov

Všeobecné študijné predpoklady
Skúška testuje základné schopnosti potrebné pre úspešné štúdium na vysokej škole. Nie je to vedomostný test – jeho cieľom nie je zistiť, koľko stredoškolského učiva ste si zapamätali.
Test je variantom českého testu OSP (Obecné studijní předpoklady). Vyžadujú ho v rámci prijímacích skúšok vybrané slovenské fakulty a niekoľko českých fakúlt. Test pozostáva zo 66 otázok, na ktorých zodpovedanie majú účastníci 85 minút. Rozdelený je na verbálnu (33 úloh, 35 minút) a analytickú časť (33 úloh, 50 minút).

Základy spoločenských vied
Obsah skúšky vychádza z náplne stredoškolského predmetu základy spoločenských vied v rozsahu, v akom sa vyučuje na gymnáziu. Obsah testu vychádza z českých kritérií (vyžadujú ho české školy).

Matematika
Skúška zisťuje znalosti matematiky. Základom testu sú osnovy predmetu matematika pre gymnáziá. Skladá sa z 30 úloh, ktoré treba vyriešiť za 90 minút.

Biológia
Skúška overuje znalosti biológie v rozsahu, v akom sa predmet vyučuje na gymnáziách.

Chémia
Skúška preveruje znalosti z chémie v rozsahu gymnaziálnych os­nov.

Anglický, nemecký a španielsky jazyk
Skúška overuje, aké má študent znalosti jazyka v rozsahu štúdia na strednej škole. Obsahuje gramatiku, čítanie aj počúvanie (60 úloh, hodina na riešenie).

Priebeh skúšky

Miesto konania skúšky
Budova sa otvára najneskôr 20 minút pred začiatkom skúšky. Vo vstupnej časti nájdete vyvesené zoznamy účastníkov, z ktorých zistíte, v ktorej miestnosti vykonáte skúšku. Do budovy nesmie vstúpiť nikto iný okrem účastníkov. Ak prídete neskoro, nájdete budovu zatvorenú a nebudete sa môcť zúčastniť na skúške.

Fotografovanie
Pred začatím skúšky navštívi učebňu náhradný administrátor alebo koordinátor, aby vyfotografoval alebo pomocou videokamery zaznamenal rozsadenie účastníkov v učebni. Fotografie či video zábery sa po skúškach uložia a archivujú. Ako dôkazový materiál slúžia iba v prípade spochybnenia totožnosti účastníka skúšky.

Skončenie skúšky
Administrátor na záver upozorní, že do konca skúšky zostáva päť minút. Opustiť učebňu možno až po úplnom skončení skúšky. Na pokyn administrátora: "Prosím, ukončite prácu,“ neodkladne odložte písacie potreby a v pokoji čakajte, kým administrátori pozbierajú odpoveďové hárky. Tí ich potom vložia do obálky, ktorú zapečatia a dvaja z účastníkov skúšky potvrdia pečať podpismi. Zadanie skúšky si účastníci môžu ponechať. Po zozbieraní odpoveďových hárkov vyzve administrátor účastníkov na vyplnenie protokolu o priebehu skúšky. Vyplnenie nie je povinné, ale pokiaľ budete mať pripomienky k priebehu, využite túto príležitosť. Po skončení skúšok sa totiž už na akékoľvek pripomienky k priebehu skúšky nebude prihliadať.

Zdroj: Scio.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kam na vysokú školu #prijímacie skúšky #porovnávacie skúšky