Aký význam má očkovanie detí a školákov?

O očkovaní sa hovorí stále a medzi rodičmi prevládajú rôzne názory. Niektorí sú zástancami očkovania a iní zas neuznávajú povinné očkovanie. ako to však v skutočnosti s očkovaním je? Je škodlivé, vhodné alebo vôbec nápomocné? Ako osveta môže poslúžiť aj nový informačný portál, ktorý sa venuje práve očkovaniu.

28.01.2020 19:00
očkovanie, dievča, dieťa, injekcia, prevencia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Fámy o očkovaní sa šíria na internete čoraz viac a nájsť relevantné informácie môže byť pre mnohých rodičov často výzva. O potrebe očkovania, respektíve o tom, ako očkovanie v skutočnosti vplýva na zdravie detí a z akých dôvodov by sa rodičia nemali obávať očkovania svojich detí, hovorí aj nový portál.

„Webová stránka s názvom "Chráňme sa očkovaním“ na doméne www.ockovaniechrani.sk vznikla z iniciatívy a za odbornej garancie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR). Za portálom stoja hlavný hygienik Slovenskej republiky a významní slovenskí odborníci z oblasti epidemiológie, vakcinológie, infektológie, pediatrie a imunológie. Informácie pre rodičov, s cieľom vyvrátiť nepravdivé tvrdenia o očkovaní, pripravili aj diabetológ a odborníčka, ktorá sa zaoberá výskumom etiológie autizmu," vysvetľuje iniciatívu ÚVZ SR na svojom portáli.

Táto platforma tak zdôrazňuje mimoriadny význam a opodstatnenosť očkovania, pretože momentále na Slovensku klesla zaočkovanosť pri viacerých druhoch povinného očkovania s rizikom návratu epidémií vážnych infekčných ochorení.

Neistí rodičia

Rodičia sa na dôležitosti očkovania nevedia dohodnúť, nie sú jednotní. Rizika pri neočkovaní dieťaťa sú reálne, z historického hľadiska môžeme hovoriť o návrate tých chorôb, ktoré sme tu nemali niekoľko rokov.

„Často sa stretávame s tým, že rodičia sa dostávajú k protichodným informáciám o očkovaní, a to najmä na internete a sociálnych sieťach. Našim cieľom bolo spustiť nový web, ktorý prinesie čitateľom overené odborné informácie a skúsenosti z praxe významných odborníkov. Z webového portálu sa prihovárajú významní slovenskí odborníci – lekári, vedci, epidemiológovia, ktorí na základe svojich dlhoročných odborných skúseností chcú osloviť tých rodičov, ktorí sú neistí a váhaví pri svojom rozhodovaní, či dať alebo nedať zaočkovať svoje dieťa. Treba si uvedomiť, že znižovanie zaočkovanosti vedie k návratu, a teda výskytu takých epidémií ochorení, ktoré sme tu na Slovensku desiatky rokov nemali. Pričom existuje proti týmto ochoreniam účinné očkovanie, aby nám zbytočne nechoreli malé deti. Epidemiológovia a lekári majú potrebné odborné vzdelanie i prax a chcú pre zdravie detí to najlepšie. Dôverujte odborníkom v téme očkovania,“ vysvetľuje problematiku aj hlavný hygienik SR Ján Mikas. Podľa ÚVZ SR potrebná zaočkovanosť detí aktuálne nie je dosiahnutá v Trenčianskom a Bratislavskom kra­ji.

Čo môžu rodičia nájsť na portáli, aké informácie? Dozvedia sa tu všetko o povinnom a odporúčanom očkovaní na Slovensku a k dispozícii majú aj interaktívny očkovací kalendár. Rovnako sa oboznámia so zložením vakcín a benefitmi očkovania. Nechýbajú aj odpovede na najčastejšie otázky o očkovaní. „Z webu si možno stiahnuť aj brožúru o povinnom pravidelnom očkovaní detí pripravenú odborníkmi z ÚVZ SR. Rodičia na portáli nájdu aj zoznam jednotlivých poradní očkovania pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v SR, kam sa môžu s dôverou obrátiť a získajú osobné bezplatné konzultácie v súvislosti s očkovaním.“ Samozrejme, že nemôžu chýbať názory uznávaných odborníkov na tému dôležitosti očkovania a jeho mylným spájaním so vznikom autizmu či diabetu. Hovoria o svojich skúsenostiach z dlhoročnej odbornej praxe s očkovaním a o výskyte závažných infekčných ochorení.

A to nie je zďaleka všetko, pretože rodičia majú často aj ďalšie otázky a vtedy môžu napísať odborníkom prostredníctvom kontaktného formulára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #ÚVZ SR