Zahraničné štipendiá: Zopár tipov pre študentov a doktorandov

Štúdium v zahraničí nie je pre každého, niektorí si ho nemôžu dovoliť aj z finančných dôvodov. Štipendium tak často pomôže tým, ktorým chýbajú peniaze, ale chceli by pokračovať v štúdiách v rámci vysokej školy, ale aj po nej.

29.01.2020 13:30
študentka, notebook Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dnes sa pozrieme na viacero možností pre tých, ktorí by chceli nejaký čas študovať v zahraničí. V ponuke je niekoľko zahraničných štipendií.

Štúdium a výskum v Rakúsku

Špeciálne podmienky sú aj pri doktorandoch a diplomatoch, ale aj vysokoškolákov a vysokoškolských učiteľov. Tí majú možnosť uchádzať sa o zaujímavé štipendiá v susednom Rakúsku.

Aj keď Rakúsko nie je ďaleko, mnohí by tam radi študovali. V dnešnom článku však nehovoríme len o klasických študijných pobytoch, ale reč bude i o tých krátkodobých. Ministerstvo školstva zverejnilo informáciu, že aj tento rok môžu vysokoškoláci, doktorandi, vysokoškolskí učitelia a vedeckí pracovníci štátnych, verejných a súkromných vysokých škôl na Slovensku a zo Slovenskej akadémie vied získať štipendiá Akcie Rakúsko – Slovensko na štúdium a výskum v Rakúsku.

V ponuke sú tak aj krátkodobé pobyty. Uzávierka prihlášok pre diplomatov, doktorandov a postdoktorandov je do 15. marca. „Okrem štipendií pre diplomantov, štipendií Ernsta Macha pre doktorandov a výskumných štipendií pre postdoktorandov, ktoré majú uzávierku žiadostí 15. marca, sa môžu doktorandi, vysokoškolskí učitelia a vedeckí pracovníci uchádzať priebežne o štipendiá na krátkodobé pobyty v trvaní 1 až 3 dni,“ informuje ďalej ministerstvo na svojej stránke.

Akcia podľa ministerstva podporuje tiež spoločné projekty, ktorých cieľom je posilnenie spolupráce v dôležitých oblastiach vysokoškolského vzdelávania a výskumu. „Momentálne môžu byť podporené inovatívne projekty. Projektoví partneri si zvolia témy a aktivity, ktoré potrebujú pre naplnenie svojich cieľov (tzv. „bottom-up“ prístup), projekty však musia byť v súlade s cieľmi programu Akcia Rakúsko – Slovensko. Projekty možno predkladať do 15. marca 2020,“ píše sa na svojej stránke rezort školstva.

Všetky potrebné informácie o programe nájdete TU.

Zároveň však môžu uchádzači o štipendium využiť aj konzultácie a poradenstvo v piatich pracoviskách SAIA na Slovensku a to v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a Žiline.

„V roku 2019 riadiace grémium Akcie rozhodlo o udelení štipendií 61 osobám zo Slovenska (z toho 4 získali štipendiá pre diplomatov, 14 štipendiá Ernsta Macha, 8 štipendiá pre postdoktorandov, 5 štipendiá na krátkodobé pobyty a 30 štipendiá na jazykový kurz) a o podpore 9 projektov,“ uzatvára ministerstvo.

Štipendiá na letné školy

Študenti budú môcť stráviť dva týždne budúceho leta v európskej metropole a tým si budú môcť do svojho životopisu napísať hodnotnú skúsenosť. EIT Digital Academy každé leto organizuje jedinečné dvojtýždňové letné školy v mestách ako Lisabon, Štokholm, Tallinn a Helsinki. Uzávierka prihlášok je 1. februára 2020.

Čo ponúkajú EIT Digital Summer Schools? Spomenieme dva týždne zaujímavých workshopov, 16 programov zameraných na digitálne inovácie a business skills (od Big Data, Machine Learning, Smart Cities až po Data Driven Manufacturing), výber z 13 top európskych miest v 12 európskych krajinách. Ďalej tiež ponúkajú možnosť pracovať na pracovných zadaniach pre top európske firmy, štyri kredity ECTS za záverečnú správu, lákavé voľnočasové aktivity a v neposlednom rade nízke školné a možnosť získania štipendia.

Viac informácií nájdete TU.

Indonézske štipendium

A opäť lákavá ponuka pre tých, ktorí radi cestujú do exotických krajín. „Ministerstvo zahraničných vecí Indonézskej republiky ponúka mladej generácií (vek od 21 do 27 rokov) štipendijný program „Indonézske štipendium v oblasti umenia a kultúry (IACS)“. Cieľom programu je lepšie porozumenie medzi účastníkmi z členských krajín prostredníctvom rozmanitého umeleckého a kultúrneho dedičstva Indonézie. Program si dáva za cieľ aj kultiváciu kultúry spolupráce, ktorá vychádza z priameho kontaktu a zdieľania kultúr medzi ľuďmi zapojených do programu, čo vedie k prosperujúcim diplomatickým vzťahom v regióne a na celom svete.“

Čo pokryje štipendium? Je určené na školné, spiatočnú letenku v ekonomickej triede, ubytovanie, miestnu dopravu, základné zdravotné poistenie a vreckové. Program sa začne 2. mája a bude trvať do 15. augusta 2020. Uzávierka pre podávanie žiadostí je 14. február 2020 na Indonézskom veľvyslanectve v Bratislave. Viac informácií nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štipendiá do zahraničia #štipendiá 2020