Deviatakov čaká ťažká úloha. Musia si vybrať strednú školu

Jednu školu skončia, na druhej začnú. Vyše 39-tisíc žiakov, ktorí v júni dostanú posledné vysvedčenie, sa musí rozhodnúť, čo ďalej. Zostáva už len necelý mesiac na to, aby si vybrali strednú školu a poslali prihlášku.

07.02.2020 11:00
žiaci, zošity, kamaráti, priateľstvo, spolužiaci Foto:
Pokiaľ ide o prijímačky, vyhnúť sa im môžu uchádzači, ktorí v celoslovenskom testovaní žiakov deviateho ročníka základnej školy dosiahli v každom predmete úspešnosť aspoň 90 percent.
debata

Odborná škola, gymnázium alebo umelecký či športový smer? Deti a rodičia, ktorí im s tým pomáhajú, stoja pred vážnym rozhodnutím. Výber strednej školy nemožno podceňovať. Ak si totiž nezvolia správne, žiaka štúdium nebaví a na škole sa trápi. Treba preto dôkladne zhodnotiť jeho schopnosti, zručnosti, záujmy či nadanie.

Nie vždy sa to podarí. Ako vyplýva z prieskumu, ktorý na vzorke 2 560 žiakov urobil Ústav informácií a prognóz školstva, na strednú školu chodí veľmi rado len asi šesť percent študentov a väčšinou rado takmer 52 percent. Naopak, až 34 percent opýtaných uviedlo, že školu zväčša nenavštevujú radi, sedem percent dokonca veľmi nerado. Pokiaľ ide o typ školy, najobľúbenejšie boli tie neštátne, kam chodí rado vyše 70 percent a veľmi rado 12 percent žiakov.

Stredná škola plní aj spoločenskú úlohu. Nielenže žiakov pripravuje na ďalší život a začlenenie do kolektívu, ale aj na ďalšie vzdelávanie a uplatnenie na pracovnom trhu. O to zodpovednejšie treba preto pristupovať k výberu vhodnej školy. Skúsenosti odborníkov ukazujú, že si s tým mnohí deviataci, prípadne ich rodičia, nevedia dať rady, najmä ak ich dieťa ešte nemá vyhranené záujmy. Strednú školu si tak neraz vyberajú náhodne až naslepo.

Šance, že ich prijmú, sú však – podobne ako je to pri vysokých školách – oveľa väčšie než v minulosti. Nahráva tomu nepriaznivý demografický vývoj, ktorý zapríčinil, že stredoškolákov už takmer 20 rokov ubúda. Ako vo svojej analýze upozornila Katarína Vančíková zo vzdelávacieho projektu To dá rozum, počet študentov stredných škôl na Slovensku od roku 2000 klesol bezmála o 40 percent. Stredných škôl však naproti tomu až tak veľa nezaniklo.

„Výsledkom je nadbytok miest na stredných školách… Počet plánovaných miest je v priemere takmer o 28 percent vyšší ako počet deviatakov v aktuálnom školskom roku. V Bratislavskom a Košickom kraji je tento nadpočet ešte vyšší a presahuje hranicu 40 percent,“ spresnila analytička.

Zatiaľ čo za socializmu bolo ťažké dostať sa na gymnázium a pri prijímaní naň okrem pohovorov často záležalo i na protekcii, dnes to už neplatí. Napríklad v Bratislavskom kraji sa podľa Vančíkovej dokáže na gymnázium umiestniť až polovica všetkých deviatakov, v Košickom a Banskobystrickom kraji zhruba tretina.

„Táto situácia vytvára konkurenčné súperenie, v ktorom školy ustupujú od výberu uchádzačov a prechádzajú skôr k ich náboru,“ zhodnotila analytička. Aj v prípade, že stredné školy prikročia k prijímacím skúškam, nároky na uchádzačov sú pomerne nízke. Školy tak nakoniec prijmú takmer všetkých, lebo potrebujú naplniť kapacity. Následkom toho strácajú prestíž a neraz na nich študujú aj takí slabí žiaci, ktorí by sa v minulosti museli uspokojiť iba s učňovkou.

Prihlášky na strednú školu treba odovzdať riaditeľovi základnej školy – do 20. februára na odbory, ktoré si vyžadujú overenie špeciálnych schopností alebo nadania, a do 10. apríla na ostatné. Riaditeľ základnej školy potom prijaté prihlášky odošle na stredné školy do 28. februára, respektíve do 20. apríla.

Hoci sa prihlasovanie na stredné školy týka najmä žiakov deviateho ročníka ZŠ, existujú i výnimky. Prvou sú ôsmaci, ktorí sa môžu hlásiť na bilingválnu (dvojjazyčnú) strednú školu (gymnázium alebo obchodnú akadémiu), kde potom študujú päť rokov (v rámci nultého ročníka sa zdokonaľujú v cudzom jazyku). Druhou výnimkou sú piataci, ktorí sa môžu prihlásiť na osemročné gymnáziá.

S podrobnosťami prijímacieho konania by mal žiakov i rodičov oboznámiť výchovný poradca na základnej škole. Ten má k dispozícii všetky konkrétne informácie vrátane aktuálnych údajov o plánovaných a prihlásených počtoch žiakov na jednotlivé stredné školy a odbory. Usmerňuje celý proces vypĺňania prihlášok, kontroluje a dopĺňa niektoré údaje a zabezpečuje ich odoslanie na stredné školy.

Podľa školského zákona môže uchádzač o štúdium na strednej škole alebo jeho zákonný zástupca podať dve prihlášky, a to na presne určenom tlačive, ktoré schválilo ministerstvo školstva. Môže ísť o prihlášky na dve rozličné stredné školy alebo na dva vzdelávacie odbory v rámci jednej školy.

V odôvodnených prípadoch je možné aj to, že si uchádzač podá ešte ďalšie dve prihlášky na štúdium, kde sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania (talentové skúšky), a ďalšiu na školu, ktorá pre nenaplnený počet žiakov vyhlásila dodatočné prijímačky. Také skúšky sa potom konajú v júni.

Pokiaľ ide o prijímačky, vyhnúť sa im môžu uchádzači, ktorí v celoslovenskom testovaní žiakov deviateho ročníka základnej školy dosiahli v každom predmete úspešnosť aspoň 90 percent. O ich prijatí bez prijímacej skúšky potom rozhodne riaditeľ strednej školy. Nevzťahuje sa to však na vzdelávacie zariadenia, kde sú skúšky potrebné pre overenie špeciálnych schopností alebo nadania.

Predmety, z ktorých sa skladajú prijímačky, vyberá rezort školstva v spolupráci so školami a v prípade zdravotníckych odborov aj s ministerstvom zdravotníctva. Na väčšine stredných škôl ide o skúšku zo slovenského jazyka a matematiky, na odborných školách však podľa ich zamerania možno overovať tiež vedomosti z iných predmetov, napríklad z fyziky, chémie, prírodopisu či cudzích jazykov.

Na stredných školách, kde sa od uchádzačov vyžadujú talentové skúšky, sa prijímačky robia v predstihu už v čase od 25. marca do 15. apríla. Na ostatných školách sa konajú 11. a 14. mája. Výsledky prijímacích skúšok musí škola zverejniť do troch dní od ich skončenia na svojej výveske. V prípade, ak žiaka v riadnom termíne neprijali na žiadnu strednú školu, môže si podať ešte jednu prihlášku na školu, ktorá prijíma v druhom kole. Rozhodnutie o takých skúškach musí škola zverejniť najneskôr do 6. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deviataci #stredná škola #Kam na strednú školu #maturitné skúšky