Medzinárodný deň materinského jazyka patrí všetkým jazykom

Vedeli ste o tom, že dnes je Medzinárodný deň materinského jazyka? Práve 21. február bol vyhlásený ako Medzinárodný deň materinského jazyka na výročnej konferencií UNESCO ešte v roku 1999.

21.02.2020 15:00
deti, škola, cudzie jazyky Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Jedným zo základných práv človeka je komunikovať a vzdelávať sa v materinskom jazyku,“ hovorí aj Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV. Pri tejto príležitosti sa k téme materinského jazyka vyjadrila aj riaditeľka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV Gabriela Múcsková, ktorá hovorí zároveň o globalizácii jazykov. „Vieme, že mnohé jazyky status úradného a vzdelávacieho jazyka nemajú, mnohé ustupujú pod tlakom veľkých a väčšinových jazykov a globalizácie. Slovenčina, ktorá bola v minulosti tiež vystavená rôznym hrozbám a tlakom, je dnes rozvinutým a bohatým jazykom s množstvom regionálnych a sociálnych foriem a s vyspelým a fungujúcim spisovným jazykom,“ vysvetľuje Múcsková.

„Mnoho z nás berie materinský jazyk ako samozrejmú súčasť svojej národnej identity. V niektorých krajinách však zomierali ľudia protestujúci za rovnoprávnosť svojho jazyka. Takáto bola situácia v Bangladéši v roku 1952, kedy štyria študenti prišli o život pri proteste za rovnoprávnosť svojho jazyka – bengálčiny, so štátom vyhláseným oficiálnym jazykom – urdčinou. Práve táto udalosť podnietila vyhlásenie dnešného sviatku,“ vysvetľuje jazykový nadšenec Michal Grodza, ktorý sa spolupodieľa na organizácií festivalu LingvaFest a zároveň pôsobí aj v združení Edukácia@Internet.

Podľa neho je smutné, že každé dva týždne sa z povrchu zemského vytratí jeden jazyk a spolu s ním i celé jeho kultúrne a intelektuálne dedičstvo, ktoré sa hromadilo stovky rokov naprieč generáciami.“Zacho­vávanie jazykovej rôznorodosti ako znaku národnej identity je dôležité pre spoločenský, hospodársky a politický rozvoj ako aj mierové spolužitie v našich spoločnostiach,“ pokračuje ďalej Grodza.

Materinský jazyk má svoju hodnotu a treba si ju pripomínať. „Takto sa UNESCO snaží podporiť opatrenia na zachovanie, revitalizáciu a podporu materinských jazykov a pomáha nám pripomínať si ich krásu, dôležitosť a miesto v kultúre národa. Dokonca aj bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan sa vyjadril, že Medzinárodný deň materinského jazyka má viesť k tomu, aby si všetky národy sveta uvedomili hodnotu jazykov. Práve v dnešný deň by sme si mali naše materinské jazyky pripomenúť a precvičovať ich, nech sme kdekoľvek,“ pokračuje ďalej Grodza.

Grozdza upozorňuje, že počet Slovákov žijúcich v zahraničí sa odhaduje až na 1,5 milióna. „Ani oni by však svoju rodnú reč nemali zabúdať a mali by ju odovzdávať ďalej svojmu potomstvu. Vďaka prvému, a zároveň jedinému bezplatnému mnohojazyčnému portálu na výučbu slovenského jazyka www.slovake.eu je možné si náš ľubozvučný jazyk precvičovať interaktívne a z pohodlia svojho domova. Túto platformu vytvorili najmä slovenskí esperantisti zo združenia Edukácia@Internet, spolu s medzinárodným tímom v rámci projektu podporeného Európskou komisiou,“ opisuje Grodza.

Spomínaný portál funguje v 15-tich jazykoch a slovenčinu sa na ňom možno učiť od úrovne úplného začiatočníka (A1) až po pokročilého (B2). Do dnešného dňa sa počet registrovaných užívateľov vyšplhal na 91,944 z 200 k­rajín sveta.

Mysleli aj na najmenších

Pre tých menších združenie vytvorilo bezplatnú mobilnú aplikáciu Kuarki – Traveller between wor(l)ds pre viacjazyčné deti vo veku od 10 rokov. „Pomocou nej si deti rozšíria slovnú zásobu a precvičia si čítanie a písanie. Cieľom aplikácie je pomôcť preklenúť častú priepasť medzi jazykom v škole a jazykom v domácom prostredí a zároveň sprostredkovať čitateľom nové vedomosti zaujímavým a zábavným spôsobom. Aplikácia pomôže aj deťom, ktoré sa učia cudzí jazyk a chceli by si zlepšiť čítanie s porozumením.“

„Uvedomujeme si potrebu ochrany všetkých jazykov, ako aj obrovský potenciál internetu na využitie vo vzdelávaní. Preto sme po našom prvom projekte – mnohojazyčnej webstránke na bezplatné učenie sa esperanta pokračovali vo vytváraní podobných portálov aj pre iné jazyky,“ hovorí Peter Baláž, koordinátor občianskeho združenia Edukácia@Internet.

Okrem online vzdelávania sa združenie venuje organizovaniu rôznych školení a vzdelávacích podujatí. V roku 2020 bude združenie organizovať dve dôležité medzinárodné podujatia, zamerané na propagáciu i poznávanie jazykov. Prvým jazykovým podujatím bude Stretnutie polyglotov (Polyglot Gathering), ktoré sa uskutoční od 26. mája do 30. mája 2020 v poľskom meste Teresin. Druhým podujatím je medzinárodný jazykový festival LingvaFest’2020, ktorý sa bude konať už po tretíkrát, tento rok to bude 16. a 17. septembra v priestoroch Pedagogickej fakulty UKF v Nitre. Vstup pre verejnosť bude úplne voľný.

„O jazyky a aj o ten vlastný, materinský, sa treba starať, používať ho, opatrovať ho. Inak sa môžete stať, že v budúcnosti zmizne z povrchu zemského, nielen počas Medzinárodného dňa materinského jazyka. Preto chráňme materinské jazyky, učme sa nové a zaujímajme sa vlastné zvyky a kultúry rovnako ako aj o zvyky a kultúry iných národov,“ uzatvára Michal Grodza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný deň materinského jazyka