Ako si viedli slovenské univerzity v rebríčku UniRank?

Prečítajte si, ktoré slovenské univerzity sa dostali na prvé priečky neakademického rebríčka.

12.03.2020 11:20
študenti, učiteľ, tabula, škola, matematika,... Foto:
V rebríčku UniRank nájdete 32 slovenských univerzít.
debata

O rebríčkoch univerzít sa píše stále množstvo článkov. Aj dnes máme jeden taký pre vás. Vyberalo sa spomedzi univerzít na Slovensku. A ktorá vysoká škola obstála najlepšie?

Dnešný rebríček je však trošku iný, pretože nie je akademický. Počuli ste už o UniRank? Má poskytnúť tabuľku tých najlepších slovenských univerzít, pričom výsledok sa získava na základe nezaujatých a neovplyvniteľných metrík webu univerzít. Relvantné údaje tak nepredkladajú samotné školy, čím sa zabezpečuje nezaujatosť.

A ktoré univerzity získali prvé tri miesta? V spomínanom rebríčku sa na prvom mieste umiestnila Slovenská technická univerzita v Bratislave, druhé miesto patrí Technickej univerzite v Košiciach a nakoniec tretie miesto obsadila Univerzita Komenského v Bratislave. Celkovo sa rebríček skladá z 32 vysokých škôl.

„UniRank je neakademický typ rankingu – nehodnotí výkony vo vede, či kvalitu vzdelávania, ale hodnotí kvalitu, dôveryhodnosť a popularitu webov a profilov univerzít na sociálnych sieťach. UniRank pracuje s dátami z rôznych webových metrík, je určený primárne pre medzinárodné publikum, ktoré si vďaka tomu môže lepšie overiť popularitu a relevanciu webových sídiel univerzít,“ vysvetľuje univerzita na svojom webe.

V medzinárodnom porovnaní slovenské univerzity nestačili konkurencii. V európskom rebríčku sa totiž viedlo lepšie českým univerzitám. Podľa Stu sa v rebríčku TOP 200 európskych univerzít dostali napríklad až štyri české univerzity, pričom najlepšie z českých univerzít sa v rebríčku umiestnila Masarykova univerzita v Brne, ktorá obsadila 49. miesto v Európe.

Kompletný zoznam umiestnených univerzít si môžete pozrieť TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UniRank #rebríček univerzít