Škôlkari sa podrobili výskumu. Výsledky potvrdili o 30 % lepšiu dochádzku

Probiotiká môžu pomôcť v prípadoch respiračných infekcií u detí predškolského veku. Potvrdzuje to štúdia britsko-slovenského vedeckého tímu.

30.03.2020 15:15
deti Foto:
V Dunajskej Strede otestovali na vzorke 57 detí vo veku troch až šiestich rokov vplyv dlhodobého podávania probiotík s vitamínom C na prevenciu respiračných infekcií.
debata

Na Slovensku urobili zaujímavý výskum v súvislosti so zlepšením zdravia predškolákov, ktorého výsledok hovorí tiež o tom, že dochádzka detí z materských škôl sa zlepšila o 30 percent. Za štúdiou stojí tím odborníkov z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a Pediatrického centra JuvenaliaA z Dunajskej Stredy. Výsledky už stihli zaujať i svetové laboratóriá.

Chemická inžinierka Iveta Garaiová, ktorá bola v minulosti súčasťou Ústavu lekárskej chémie, biochémie a klinickej biochémie LF UK v Bratislave, žije viac ako 20 rokov vo Veľkej Británii a je dlhodobo súčasťou britského vedeckého tímu. Práve ona prišla s nápadom urobiť výskum na Slovensku a preštudovať účinok probiotík Lab4 v prípade prechladnutia a kašľa u predškolákov.

Tento výskum zjednodušene dokazuje, ako sa dá detskému pacientovu pomôcť v prípadoch respiračných infekcií. Ak si ochorenie vyžaduje liečbu antibiotikami, automaticky sa pacientovi odporúča aj užívanie probiotík. Vedľajším a nežiaducim účinkom antibiotík je, že okrem zlých baktérií nám v tele zabíjajú i tie dobré – probiotické. Ide o živé mikroorganizmy prirodzene sa vyskytujúce v našej črevnej mikroflóre. Zároveň s liečbou ich vieme dopĺňať stravou a výživovými doplnkom v prípadoch.

Otestovali 57 škôlkarov

V Dunajskej Strede otestovali na vzorke 57 detí vo veku troch až šiestich rokov vplyv dlhodobého podávania probiotík s vitamínom C ako prevenciu proti respiračným infekciám. Vedci skúmali, čo sa stane, ak budú deti predškolského veku užívať probiotiká ako bežný doplnok stravy a prevenciu pred ochorením a nie až keď dieťa ochorie.

„Nájsť deti, ktoré sa zapoja do štúdie, je vždy veľmi náročné. Nakoniec sa nám podarilo osloviť rodičov všetkých detí, ktoré prišli do ambulancie Pediatrického centra JuvenaliaA s.r.o. v Dunajskej Strede a vyhovovali zadaným kritériám,“ hovorí profesorka Zdenka Ďuračková, ktorá na výskume spolupracovala. Podotýka, že pôvodne bolo v pláne zapojiť do výskumu škôlky, ale tie spoluprácu odmietli.

Podobné prieskumy vykonal aj tím špecialistov a vedcov v Anglicku, ktorí potvrdili, že užívanie skupiny probiotík Lab4 s vitamínom C je účinné nielen ako podpora imunity po liečbe antibiotikami, ale aj ako prevencia pred samotným ochorením.

Čo hovorí štúdia?

Vzorku detí rozdelili do dvoch skupín. Prvá skupina užívala denne jednu dávku obsahujúcu až 12,5 miliárd Lab4 životaschopných buniek + 50 mg vitamínu C. Aby bola pre deti zaujímavá a spolupracovali, ponúkli im ju v podobe žuvacej tablety, ktorá vzhľadom a chuťou pripomína skôr glukózový cukrík než niekoľkomiliardovú dávku probiotických kultúr. Druhá skupina užívala denne takú istú jednu žuvaciu tabletu, obsahovala však len placebo. Celé pozorovanie trvalo pol roka.

„Štatistické vyhodnotenie ukázalo, že v prvej skupine detí, teda u tých, ktoré pravidelne pojedali dávku probiotík s vitamínom C, sa znížil výskyt symptómov infekcií horných dýchacích ciest až o celých 33 percent,“ hovorí štúdia.

Predškolská dochádzka detí v prvej skupine sa zlepšila až o 30 percent a bolo zaznamenané taktiež významné zníženie liekov proti kašľu, ako aj znížená spotreba užívania perorálnych antibiotík. Kým u detí v druhej skupine (s placebom) bolo zaznamenané užívanie antibiotík u 21,4 percenta detí, v prvej skupine (s pravidelnou probiotickou dávkou doplnenou o vitamín C) sa to podarilo zraziť na 14,3 percenta prípadov, kedy bolo nutné stanoviť aj antibiotickú liečbu,“ píše sa ďalej v štúdii.

Podľa štúdie klesol počet návštev detí u detského lekára o 43 percent a dôvodom bolo užívanie preventívnej dávky probiotických kultúr s vitamínom C počas šiestich mesiacov.

Dlhá cesta

Naučiť spoločnosť prevencii a rozpoznávať tie najživotaschop­nejšie a najúčinnejšie probiotické kultúry však nebude podľa odborníkov jednoduché. Prípravkov s probiotikami je na trhu veľa. Kto sa nevyzná, môže odísť z lekárne s menej účinnými prípravkami.

Napríklad spomínaná štúdia ProChild chorľavosť predškolákov dokázala poraziť s dennou dávkou až s 12 a pól miliardami malých živých bojovníkov skupiny Lab4, ku ktorej bolo pridaných ešte aj 50 miligramov vitamínu C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #probiotiká #škôlkari #respiračné ochorenia #deti a choroby