Odborníci z Prírodovedeckej fakulty UK chcú pomôcť s testovaním

Odborníci z Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave sa rozhodli preskúmať pôvod vírusu, ktorý momentálne zúri všade okolo nás. Koronavírus zavrel školy, obchody, reštaurácie a obmedzil životy všetkých. Podľa prírodovedcov analýza genómov a ich porovnanie im napovie veľa o pôvode izolátov vírusu – odkiaľ k nám najpravdepodobnejšie pricestovali. „Zatiaľ analyzovali izoláty od prvých slovenských pacientov a genómy sú už súčasťou medzinárodnej databázy GISAID,“ informuje UK na svojej stránke.

31.03.2020 10:40
mikroskop, vedkyňa Foto:
V boji proti novému koronavírusu sú pripravení pomôcť aj na univerzitnej pôde.
debata

Odborníci tak majú už prvé výsledky svojho pátrania. Podľa UK na špecializovanom pracovisku Virologického ústavu SAV sa vedcom podarilo z vírusu úspešne izolovať vzorky nukleovej kyseliny vírusu SARS-CoV-2 prvých pacientov na Slovensku.

Ako je tvorený nový koronavírus a ako putovali vzorky do laboratória? „Nový koronavírus je tvorený RNA a obalom, ktorý pozostáva z proteínov a lipidového obalu veľmi podobnému membráne našich buniek. Do laboratória molekulárnych biológov však putovali na ďalší výskum už neinfekčné vzorky vyčistenej nukleovej kyseliny, a to nie RNA, ale DNA. Takáto vzorka rozpustená vo vode je úplne neškodná a vedci ju môžu ďalej spracúvať,“ píše v stanovisku na svojej stránke UK.

Zámerom je zmapovať celú krajinu. „Chceli by sme sekvenovať podstatne viac izolátov z rôznych miest nákaz a zmapovať tak celé Slovensko,“ povedal Tomáš Szemes z Prírodovedeckej fakulty UK, ktorý pracuje so svojím tímom aj vo Vedeckom parku UK. V spolupráci s Talianskom, Francúzskom a Nemeckom by sa chceli zamerať na hľadanie vzťahu medzi rozdielmi v genómoch vírusu a odlišnostiach v prichytávacích miestach vírusu, ktoré sú v rôznych skupinách populácie rôzne. Tento výskum má potenciál pre ďalší vývoj liečiv. „Poznatky o genómoch nám môžu pomôcť pri lepšej kontrole šírenia nákazy či stopovaní nákazy,“ objasňuje Tomáš Szemes z katedry molekulárnej biológie.

Chcú pomôcť pri testovaní

Pomocnú ruku Slovensku podávajú aj desiatky odborníkov z Prírodovedeckej fakulty UK. „Disponujeme odbornými kapacitami biochemikov, genetikov, molekulárnych biológov či virológov s bohatými skúsenosťami s testovacou metódou,“ vyjadril sa k súčasnej situácií dekan Peter Fedor. UK sa môže pochváliť odborníkmi a prírodovedci chcú pomôcť. „Dokážeme poskytnúť expertov, ktorí sú schopní robiť testovanie molekulárno-biologickými metódami,“ približuje Katarína Mikušová, vedúca Katedry biochémie PriF UK.

Odobraté vzorky chcú testovať aj genetici. „Extrémne dôležité je, aby analýzy boli robené validovaným protokolom a ich výsledky boli jednoznačné,“ upozorňuje Ľubomír Tomáška, vedúci Katedry genetiky PriF UK, ktorý je presvedčený, že každý zdravý člen katedry je v prípade potreby ochotný zapojiť sa do testovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského v Bratislave #UK #koronavírus