Zdokonaľovanie svojich zručností počas koronavírusu. Ako na to?

Študenti často nevedia, čo im jednotlivé online platformy môžu ponúknuť. Vyšperkovať si svoj životopis, vylepšiť si svoje študijné výsledky, naučiť sa o niečo viac, získať prehľad, zlepšiť si napríklad IT zručnosti. Toto všetko môžu urobiť práve teraz, času nazvyš už nepotrebujú.

21.04.2020 09:50
počítač, laptop, chalan, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Samoštúdium nie je pre každého samozrejmosťou. V čase koronavírusu sú študenti odkázaní na domáce vyučovanie, využívajú online vzdelávanie a snažia sa čo najviac informácii nájsť práve na internete. Mnohí potrebujú k tomu motiváciu či povzbudiť od pedagóga. Niektoré organizácie sa rozhodli prispieť k tomu, aby bolo takéto vyučovanie pre nich jednoduchšie, pripravili online kurzy, prednášky a workshopy.

Zo súčasnej situácie môžu vyťažiť mladí ľudia – študenti. Efektívne využitie karanténnych opatrení môže byť pre nich motiváciou k tomu, aby urobili to, čo možno odkladali už nejaký čas. Online štúdium možno predtým nebolo pre nich vhodné, teraz je viac ako žiaduce.

„Treba si uvedomiť, že online štúdium neznamená prednášať bežnú látku do webkamery. Stačí navštíviť niektorý z renomovaných portálov ako Coursera alebo Khan Academy a rýchlo pochopíme výhody a obmedzenia vzdialenej výučby. Na uvedených portáloch sa dá dnes získať medzinárodne uznávaný certifikát v nesmiernom množstve oblastí. Práve teraz je vhodný čas, ako si vyšperkovať životopis ďalšími zručnosťami a schopnosťami,“ hovorí Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft. Martin Foltin sa dlhodobo venuje vzdelávaniu aj ako vysokoškolský pedagóg, má niekoľkoročné skúsenosti s výučbou v programe MATLAB a tiež spoluorganizuje množstvo podujatí pre študentov.

Svetové a zároveň aj mnohé slovenské univerzity využívajú program MATLAB a Simulink. Ak si myslíte, že je to len o programovaní, mýlite sa. MATLAB pomáha zrýchliť výskum a vývoj, ale zároveň študentom podáva pomocnú ruku pri zlepšovaní ich zručností. A v čase koronakrízy im môže tento nástroj priniesť cenné vedomosti. Pomôže im v priemyselných a ekonomických odvetviach, ale aj v mnohých ďalších oblastiach. Tento nástroj prináša desiatky nástrojov a jednou z výhod je aj pomoc pri vypracovávaní záverečných prác či poslúži ako platforma na overenie si nápadov, ktoré môžu potom užívatelia pretaviť priamo do praxe. Všetky uvedené oblasti sa záujemcovia môžu naučiť aj pomocou prepracovaných online kurzov. Zahrnuté sú tiež atraktívne témy ako Deep Learning a Machine Learning.

Online workshop (nielen) pre študentov

Študenti a učitelia sa môžu pripojiť k online workshopu o MATLAB-e a Simulinku v stredu 29. apríla. Tento seminár je dostupný zdarma, účastníci si budú môcť nainštalovať na svoj počítať skúšobnú licenciu. Súčasťou workshopu sú praktické ukážky, informácie, živá diskusia a aj možnosť vyskúšať si, o čom je spomínaný inžiniersky nástroj. Na záver nebude chýbať prehľad aplikácii, v ktorých sa MATLAB najčastejšie využíva.

Viac informácii o bezplatnom workshope sa dozviete TU.

Vytvorte si vlastnú analýzu

V čase koronavírusu zostávajú študenti zatvorení za múrmi svojich domovov. Pedagógovia, rodičia, ale i samotní študenti si vymieňajú tipy a rady na sociálnych sieťach, ako si okoreniť štúdium a ako vôbec motivovať študentov k tomu, aby sa venovali vzdelávaniu naplno. Prvé dni pandémie už máme dávno za sebou, študenti tak mali aj dostatok času na oddych a regeneráciu a môžu začať na sebe pracovať oveľa viac. Čo tak si napríklad nasimulovať dopad pandémie? Dá sa aj to.

Epidémiám ľudstvo čelilo nespočetne veľakrát a pravdepodobne sa im nevyhne ani v budúcnosti. Dá sa však urobiť analýza toho, ako vážne riziko epidémie nás čaká, koľko ľudí choroba zasiahne, aká prevencia je efektívnejšia – karanténna alebo vakcinácia? Toto sú základne otázky matematických modelov šírenia infekčných chorôb, ktoré sa dajú pretaviť do rôznych úloh v rámci online vyučovania.

Čo tak premeniť to, čo nám ponúkajú moderné technológie na zaujímavé zistenia pomocou analýz? Výpočty nemusia byť nuda a navyše študenti budú riešiť skutočné problémy v reálnom čase – čo je lepšou motiváciou k tomu, aby mohli porovnať vlastné zistenia s realitou?

Učitelia spoločne so študentmi si môžu vďaka COMSOL Multiphysic, ktorý je jedným z najpoužívateľnej­ším FEM softvérom na svete, vytvoriť matematický model (SEIR model) – jednotlivé krivky tak ukážu vplyv zavádzania obmedzenia pohybu osôb, detailnejšie mapovanie šírenia vírusu, resp. podrobné nasimulovanie priebehu epidémie od začiatku až po samotný export grafu.

COMSOL Multiphysic je inžiniersky nástroj, ktorý sa používa k modelovaniu a simuláciám multifyzikálnych javov. Väčšina úloh z reálneho života má totiž multifyzikálny charakter. Príklad simulácie, resp. všetky potrebné informácie nájdete TU. Skúšobnú licenciu COMSOL Multiphysics nájdete TU. Táto verzia obsahuje všetky modely a aktivuje sa jednoducho pomocou kódu.

Viac o MATLAB-e a Simulinku nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #online vzdelávanie #Matlab #koronavírus #Humusoft #online kurzy