Koronavírus zasiahol aj polyglotov. Jazykoví nadšenci sa stretnú online

Už tento piatok (29. mája 2020) sa začína pravidelné medzinárodné stretnutie s názvom Polyglot Gathering - Stretnutie polyglotov. Tento rok však bude iné ako po minulé roky. V čom? Koronavírus zasiahol tento rok všetkých organizátorov rôznych podujatí, to však neznamená, že napriek tomu sa nemôžu ľudia vidieť online.

26.05.2020 16:40
absolvent, práca, počítač, Foto:
Dnes sa akcie presúvajú z ául a veľkých sál do obývačiek a domovov. Vďačiť za to môžeme moderným technológiam. Online stretnutia sa stali veľmi populárne.
debata

Cudzie jazyky sú stále žiadané u zamestnávateľov, mladí ľudia sa zaujímajú o ich štúdium, mnohí práve po skončení školy odchádzajú do zahraničia. Čím viac jazykov človek ovláda, tým lepšie. O tom niet pochýb. Ľuďom, ktorí vedia hovoriť niekoľkými jazykmi, sa určite otvárajú dvere k rôznym pracovným príležitostiam a zďaleka to nemusí byť len na našom území. Naopak, uchytiť sa tak môžu v podstate hocikde.

Poznáte nejakých polyglotov a viete, že sa každý rok títo ľudia stretávajú? A teraz sa pýtate, kto je polyglot? „Ako polyglot sa môže označiť každý, koho zaujímajú cudzie jazyky a kto sa aktívne učí viaceré z nich vo voľnom čase,“ vysvetľuje jazykový nadšenec Michal Grodza. Ako ďalej uvádza Grodza, tak minulý rok sa spomínané stretnutie konalo už tretíkrát po sebe na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave, pričom celkovo sem prišlo 653 ľudí z vyše 60 krajín sveta.

Veľké online stretnutie

Aktuálna situácia však mení aj organizáciu podobných stretnutí a akcií. Tento rok sa polygloti nestretnú fyzicky pod jednou strechou. Ich stretnutie sprostredkujú virtuálne “videokonferenčné hovory”. Podujatie Polyglot Gathering Online tak bude premiérová online verzia najväčšieho svetového podujatia pre jazykových nadšencov, ktorá sa bude konať 29.-31. mája. Keďže namiesto klasického stretnutia sa všetci môžu vidieť online, rovnako tak sa tejto akcie môžu zúčastniť všetci z pohodlia svojich obývačiek.

Plány stretnutia na novom mieste sa odložili o rok. Tento rok sa polygloti mali stretnúť na siedmom ročníku v susednom Poľsku, konkrétne v mestečku Teresin. „Hoci si na takýto scenár musíme počkať ešte rok, organizátorom podujatia prišlo ľúto, ak by sa kvôli pandémii koronavírusu tento rok nekonalo vôbec nič. Rozhodli sa teda presunúť tradičný program tohto stretnutia, ktorý sa skladá z prednášok o jazykoch, jazykových tandemov či iných sociálnych aktivít do internetovej sféry,“ približuje situáciu ďalej Grodza.

Napriek tomu, že sa jazykoví nadšenci osobne nemôžu stretnúť, nechýba záujem aj o online stretávanie. „Našťastie majú aj o takúto virtuálnu podobu stretnutia sa polygloti záujem – zatiaľ máme 771 prihlásených z celého sveta. Viacerí zároveň chápu našu ťažkú situáciu a rozhodli sa finančne nás podporiť – či už zakúpením si účasti na tejto online verzii podujatia, alebo aj priamo formou daru. Aby sme mohli fungovať aj naďalej a v budúcom roku už uskutočniť Stretnutie polyglotov naživo,“ hovorí Peter Baláž, koordinátor združenia “Edukácia@Internet” (E@I), ktoré celú akciu už štvrtý rok zastrešuje.

Čo sa bude diať na online stretnutí? Nebude sa to odlišovať veľmi od klasického podujatia. Počas troch dní nebudú chýbať prednášky, rýchlokurzy, sociálne aktivity, hry, súťaže, mnohojazyčný koncert a neformálne diskusie. Podľa Grodzu je program nastavený tak, aby si účastníci mohli sami vybrať to, čo ich najviac zaujíma a na čo sa chcú sústrediť. Sledovaním prednášok sa môžu dozvedieť viac o témach spojených s jazykmi, zároveň je to vynikajúca príležitosť precvičovať si známe cudzie jazyky, ale aj sa priamo naučiť povedať niečo nové. Nebudú chýbať napríklad nadšenci, ktorí sa dokážu dohovoriť až v 30-tich cudzích jazykoch. Z odborníkov sú to mená ako napríklad Richard Simcott, Luca Lampariello, Tetsu Yung, Judith Meyer, či Slovenka Lýdia Machová (v minulosti spoluorganizátorka tohto podujatia v Bratislave, úspešná jazyková mentorka a jedna z najznámejších polyglotiek v súčasnosti).

Ak sa pýtate, či musíte ovládať ovládať veľké množstvo cudzích jazykov na to, aby ste sa mohli zúčastniť, tak odpoveď bude nie. „Podujatie je otvorené úplne každému a jeho účastníci si z neho môžu zobrať to čo chcú a potrebujú. Nezáleží na tom, či hovoríte jedným jazykom alebo dvadsiatimi, Polyglot Gathering Online Vám pomôže rozšíriť si obzory a dozvedieť sa nové zaujímavosti o svetových jazykoch. Spoznáte na ňom nové, zaujímavé metódy učenia sa jazykov a získate potrebnú motiváciu na to, aby ste si zlepšili vaše doterajšie znalosti v cudzích jazykoch alebo sa rovno začali učiť váš vysnívaný cudzí jazyk,“ uzatvára Michal Grodza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polyglot #polygloti #Polyglot Gathering