Prijímacie skúšky na osemročné vzdelávacie programy sa blížia

Aj tento školský rok čakajú žiakov prijímacie skúšky na osemročné vzdelávacie programy. Ich termíny sa blížia, ministerstvo zverejnilo presné dátumy. Ministerstvo škola sprístupnilo tiež podmienky konania ďalších skúšok na stredných školách. Základné umelecké školy zas môžu vykonávať individuálne vyučovacie hodiny od 1. júna.

01.06.2020 08:00
škola, trieda, vyučovanie, vzdelávanie,... Foto:
Ministerstvo zverejnilo termíny prijímacích skúšok na osemročné vzdelávacie programy, ale aj podmienky konania ďalších skúšok na stredných školách. ZUŠ môžu vyučovať individuálne.
debata

Pomaličky sa vracia do bežných koľají aj život žiakov a študentov. Výnimkou nie sú aj prijímacie skúšky, ktoré čakajú žiakov. Ministerstvo informovalo na svojej internetovej stránke, kedy sa budú konať prijímacie skúšky na osemročné vzdelávacie programy. Tento rok to bude v dvoch termínoch a to 15.-16. júna a potom 18.-19. júna 2020.

Talentové prijímacie skúšky majú tiež júnový termín a budú sa konať iba počas jedného dňa. „Prijímacie skúšky na osemročné vzdelávacie programy, ktoré si vyžadujú overenie talentu, sa uskutočnia 17. júna 2020,“ píše ďalej rezort školstva na svojej stránke.

A kedy budú zverejnené výsledky? „Žiaci, ktorí sa budú uchádzať o štúdium v osemročnom vzdelávacom programe, sa o prijatí alebo neprijatí na strednú školu dozvedia do 24. júna 2020,“ informuje ministerstvo.

„Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva o termínoch, organizácii a hodnotení prijímania na vzdelávanie do prvého ročníka osemročných vzdelávacích programov v stredných školách v čase mimoriadnej situácie v školskom roku 2019/2020.“

Čo bude obsahom takejto skúšky a na čo by sa mali žiaci pripraviť? „Obsah prijímacej skúšky bude zodpovedať učivu 1. až 4. ročníka základnej školy,“ hovorí ďalej ministerstvo.

Stredné a jazykové školy

Ministerstvo školstva ďalej umožnilo zriaďovateľom od 1. júna 2020 obmedzené otvorenie stredných škôl či jazykových škôl. Prečo? „Dôvodom je vykonanie komisionálnych skúšok, skúšok na ukončenie vzdelávania, jazykových skúšok, prijímacích skúšok či štátnych jazykových skúšok. Dočasné otvorenie týchto škôl v čase mimoriadnej situácie bude možné pod podmienkou dodržania protiepidemio­logických opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR.“

Ďalšie usmernenia a rozhodnutia si môžete prečítať TU.

ZUŠ

Okrem toho sa umožňuje aj prezenčná výučba na základných umeleckých školách, ale len za predpokladu, že v triede bude jeden žiak. „V súlade s Opatreniami Úradu verejného zdravotníctva povoľuje ministerstvo školstva prezenčnú výučbu individuálnych hodín s jedným žiakom na základných umeleckých školách,“ informuje rezort.

Viac informácií nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyučovanie #prijímacie skúšky #ZUŠ #osemročné vzdelávacie programy