Počas prázdnin môžu žiaci využiť letnú školu či bezplatné IT tábory

Už čoskoro tu máme letné prázdniny, s ktorými sa spájajú rôzne aktivity, voľno a zábava. Tohtoročné prázdniny však budú trošku odlišné najmä v tom, že mnoho rodičov si vyčerpalo dovolenky, prípadne boli doma so svojimi deťmi a už toľko voľného času v práci nemusia dostať. Čo v takom prípade?

17.06.2020 11:30
deti, tábor, škôlka, škola, hra, hranie, žiaci,... Foto:
Počas prázdnin môžu deti chodiť aj do letnej školy.
debata

Počas leta už býva zvykom, že rodičia deťom plánujú všetky možné krúžky, aktivity, prázdniny u starých rodičov, denné tábory či rôzne prázdninové turnusy. Ponuka je široká a určite sa dá vybrať vo vašom okolí aspoň jedna aktivita navyše. Rodičia môžu využiť i ponuku letných škôl či bezplatných IT táborov pre deti.

Ministerstvo školstva počas uplynulých dní zverejnilo informáciu o letných školách, ktorým zároveň rezort rozdelí pol milióna eur. Tieto školy budú dobrovoľné a v prvom rade sú určené na to, aby samotní žiaci dobehli zameškané učivo, respektíve získali tie vedomosti a zručnosti, ktoré v čase koronakrízy nestihli načerpať. Letné školy budú žiakov čakať posledné tri augustové týždne.

Zmysel v týchto školách vidí aj minister. „Veľa škôl robilo rôzne letné aktivity pre žiakov aj v minulosti. Po prvýkrát tieto školy finančne podporíme a to sumou pol milióna eur. Vieme, že tieto aktivity budú pre mnohých žiakov veľmi prínosné, nielen pre zavretie škôl v posledných mesiacoch, ale aj ako príprava na september a na návrat do tried,“ hovorí minister školstva Branislav Gröhling na stránke ministerstva.

Letná škola predstavuje pre žiakov nielen vzdelávacie aktivity v triedach, ale zároveň v areáli školy a prírode. A kedy môžu žiaci navštevovať túto školu? Podľa rezortu má trvať od pondelka do piatka, pričom letné školy bude možné otvoriť v období posledných troch augustových týždňov – 10. až 28. augusta 2020.

„Zloženie tried alebo skupín žiakov je na organizátoroch, rovnako ako voľba priestorov, kde budú aktivity zabezpečené. Výučbu môžu zabezpečiť pedagogickí a odborní zamestnanci škôl, ale aj tímy rozšírené o študentov pedagogiky, sociálnych pracovníkov či dobrovoľníkov. Školy môžu pripraviť aktivity v spolupráci s centrami voľného času, komunitnými centrami, univerzitami či mimovládnymi organizáciami,“ informuje ďalej ministerstvo na svojej stránke, pričom upozorňuje, že letné školy sú dobrovoľné pre školy, žiakov a aj učiteľov.

„Plnenie aktivít by malo byť naviazané len na čas strávený v letnej škole. Vzdelávanie by malo mať zážitkový, hravý a tvorivý charakter,“ uzatvára rezort školstva.

IT tábory zdarma

Okrem toho sú počas letných prázdnin pre deti k dispozícii aj bezplatné IT tábory, v ktorých si môžu rozvíjať zručnosti v informatike, matematike, prírodných a technických. Ministerstvo o tom informovalo na svojej stránke, pričom rozšíriť si svoje vedomosti zážitkovou formou majú žiaci možnosť vo viacerých regiónoch Slovenska.

Deti sú zvedavé a túto zvedavosť v nich môžu rodičia podporiť tým, že ich prihlásia na podobné typy táborov a záujmových krúžkov. „Uskutočniť mnoho zaujímavých pokusov a modelov, zahrať sa na vedcov, konštruktérov, ale aj kúzelníkov. Prípadne ponoriť sa do tajov života pod vodou i na súši, zahrať sa na výskumníkov počasia. A stále to nie je všetko. V päťdňových IT táboroch môžu deti tiež stavať rôzne robotické konštrukcie zo stavebníc Lega, programovať ich, programovať webové stránky, Scratch či 3D modelovať. To všetko podľa vlastného výberu a záujmu,“ hovorí ministerstvo školstva na svojej stránke.

Potrebná je registrácia, stačí si vybrať z ponuky národného projektu IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie.

„Denných letných táborov sa môžu zúčastniť žiaci druhého stupňa základných škôl alebo prímy až kvarty 8-ročného gymnázia, ktorí majú záujem nielen o informatiku, ale aj chémiu, fyziku, biológiu, geografiu. Uvítame smelé dievčatá a odvážnych chlapcov, ktorí sa technických predmetov či informatiky neboja a majú záujem o ich štúdium. Naše skúsenosti z predchádzajúcich táborov, hovoria, že deti zábavnou formou súťažia a svojou usilovnosťou získavajú nové vedomosti a zručnosť," priblížila Eva Kalužáková, manažérka publicity národného projektu.

Témy letných táborov sa podľa rezortu v jednotlivých regiónoch prispôsobia záujmu zo strany žiakov. Počas programu sa tak využijú napríklad laboratória na univerzitách a iných výskumných pracoviskách. „Bude to stretnutie detí, účastníkov IT táborov, s reálnymi vedeckými priestormi. Rozširovanie vedomostí žiakov zábavnou formou na táboroch môže študentom pomôcť pri výbere štúdia strednej a neskôr aj vysokej školy. S ohľadom na aktuálne a perspektívne potreby vedomostnej spoločnosti a trhu práce, je takáto príležitosť veľmi vhodnou pomôckou,“ odporúča podobné aktivity aj ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školáci #vzdelávanie #pandémia #letné prázdniny #koronavírus #letné školy #leto 2020