Viac ako 680-tisíc žiakov si prevzalo vysvedčenie, mnohých čakajú aj letné školy

Posledný školský deň je v znamení vysvedčení. Netradičný školský rok sa tak skončil a žiakov čakajú letné prázdniny, počas ktorých môžu nielen oddychovať, ale venovať sa aj rôznym krúžkom a vzdelávaniu a to najmä tí žiaci, ktorí počas koronavírusu nestihli načerpať všetky vedomosti.

30.06.2020 14:00
vysvedčenie, škola, školáčka Foto:
Netradičný školský rok sa skončil a žiakov čakajú letné prázdniny.
debata

Koľko žiakov dostalo vysvedčenia? Podľa ministerstva školstva si dnes viac ako 680-tisíc žiakov 3224 základných a stredných škôl na Slovensku prevzalo vysvedčenia za uplynulý školský rok. „Pre deti aj tínedžerov bol tento rok zvlášť náročný, pretože na vlastnej koži zažili prísne bezpečnostné opatrenia v boji proti epidémii koronavírusu a museli zvládnuť dlhý pobyt mimo školy či výučbu v špeciálnom režime,“ hovorí v stanovisku ministerstvo na svojej stránke.

Okrem netradičnej a aj náročnej výučbe aj samotné odovzdávanie vysvedčení vyzeralo tento rok inak. Školy naďalej dodržiavali ochranné opatrenia – pravidelnú dezinfekciu a nosenie ochranných rúšok. Vysvedčenie malo tiež iný nádych ako po uplynulé roky, nie všetci sa tak mohli tešiť či prípadne smútiť zo známok. „Mnohí žiaci nedostali od učiteľov tradičnú klasifikáciu so známkami jedna až päť, ale jednoduchšie výpisy s hodnotením absolvoval/ne­absolvoval či výpis s podrobným hodnotením silných a slabých stránok žiaka v jednotlivých predmetoch,“ informuje ďalej rezort školstva.

Vysvedčenia dnes dostalo aj 58-tisíc prvákov základných škôl obecných, cirkevných aj súkromných zriaďovateľov naprieč celým Slovenskom – až na výnimky. „Niektoré školy z Kysúc a Oravy totiž pre nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie v lokalite zostali zatvorené. Vysvedčenia tak tímto žiakom odovzdajú začiatkom nového školského roka. Základné školy tento rok navštevovalo 39 387 deviatakov, z ktorých väčšina poputuje na stredné školy.“

Slovné hodnotenia a známky

A ako teda vyzerali slovné hodnotenia v praxi? „Slovné hodnotenie sme doposiaľ mali len na prvom stupni a z dôvodu troch mesiacov koronakrízy, ktoré sme zažili, sme ho rozširovali aj na druhý stupeň. Do budúcna zachováme možnosť hodnotiť žiakov slovným hodnotením aj známkami na báze dobrovoľnosti,“ hovorí Branislav Gröhling, ktorý dnes navštívil dve základné školy v Nových Zámkoch pri príležitosti ukončenia školského roka. Minister sa porozprával aj s pedagógmi, pričom diskutovali aj o opatreniach na budúci školský rok.

A čo hovoria ďalšie čísla? Približne 62-tisíc učiteľov základných a stredných škôl čaká letná príprava na budúci školský rok. Tieto prázdniny však pre mnohých žiakov znamená aj to, že si budú musieť dobehnúť zameškané učivo. Učitelia im budú k dispozícii aj cez prázdniny. Ako? Doučiť sa všetko potrebné môžu žiaci napríklad aj počas letných škôl.

Letné prázdniny začali aj 48-tisíc žiakom, ktorí sa vzdelávajú v jazyku národnostnej menšiny na 385 základných a stredných školách. Celkovo čaká všetkých žiakov základných a stredných škôl 63 dní letných prázdnin. A návrat do školských lavíc, ak sa nezmení situácia v súvislosti s epidémiou, bude v stredu 2. septembra 2020.

Budú zmeny?

V súvislosti s koronavírusom sa mnoho vecí v školstve muselo zmeniť. Aj z tohto dôvodu vidí minister priestor na to, aby školy dostali príspevok na nákup laptopov pre učiteľov. Okrem toho je otázkou aj zefektívnenie pripojenia škôl na internet. Ministerstvo chce pripraviť plán aj pre prípad druhej vlny koronavírusu.

„Aby sme mali od septembra pripravený plán na to, čo sa bude diať na školách, ak príde druhá vlna. V takom prípade nechceme zatvárať školy celoplošne, ale na základe konzultácií s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ povedal Gröhling, pričom podotkol, že podrobnosti zverejní rezort koncom letných prázdnin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysvedčenie #školský rok 2019/2020 #koronavírus