Žiaci si môžu overiť soft skills i digitálne zručnosti. Získajú tým medzinárodný certifikát

Už viackrát sme písali o tom, akú úlohu dnes zohrávajú moderné technológie a digitálne zručnosti študentov a absolventov. A v situácii, v ktorej sa nachádzame, je o to dôležitejšie mať čo najviac zručností z tohto prostredia. Pomôcť môžu certifikáty, licencie a mnohé sa dnes dajú získať pomerne jednoducho.

20.07.2020 09:00
deti, počítačové hry, tablet, chlapci, počítač Foto:
Digitálne zručnosti a soft skills sú čoraz viac vyhľadávanými aj medzi zamestnávateľmi. Študenti môžu teraz využiť svoj čas za počítačom efektívne.
debata

Digitálne zručnosti a „soft skills“ – v preklade znamenajú „jemné zručnosti“, viac sa však používa anglické pomenovanie – sú čoraz viac vyhľadávanými aj medzi zamestnávateľmi. Mnohí náboroví špecialisti si pri čítaní životopisov všímajú tieto dva údaje.

O „soft skills“ žiakov píše aj ministerstvo školstva na svojej stránke, pričom vyzýva, aby sa zapojili do projektu, vďaka ktorému môžu získať bezplatne medzinárodné certifikáty. „Podporiť rozvoj digitálnej gramotnosti, ale i takzvané „soft skills“ našich žiakov, študentov a učiteľov môžu aj medzinárodné certifikáty. Možnosť získať ich bezplatne a popri štúdiu ponúka národný projekt nesúci výzvu – vzdelávanie pre 21. storočie,“ píše sa na stránke ministerstva.

A ktoré certifikáty môžu záujemcovia získať? V tomto prípade hovoríme o medzinárodných certifikátoch ECDL – digitálna gramotnosť a ECo-C – soft skills. „Národný projekt IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie poskytuje pre flexibilných žiakov, študentov, ale aj ich učiteľov možnosť získať medzinárodné certifikáty ECDL a ECo-C,“ informuje ďalej rezort školstva.

V prípade certifikátu ECDL – European Computer Driving Licence sú na výber štyri moduly:

  • Základy práce s počítačom; Spracovanie textu; Tabuľkový kalkulátor
  • Používanie databáz; Prezentácia
  • Základy práce online; Práca s obrázkami a grafikou
  • Bezpečnosť pri práci s IKT

Bez učebných materiálov by to išlo len ťažko, a tak budú študenti sa nemusia obávať. Tieto materiály budú mať k dispozícii. Zástupcovia národného projektu vidia pozitíva pre študentov aj v tom, že si študenti môžu porovnať to, čo vedia s medzinárodnými štandardami. „Účastníci tak nielen využívajú informačné technológie, ale svoje zručnosti si porovnávajú s medzinárodne rešpektovaným štandardom a ich doložia ich rovnako medzinárodne rešpektovaným dokladom,“ konkretizujú z národného projektu.

Podľa nich testy pre moduly certifikátu ECDL overujú základné počítačové, ale aj informatické zručnosti žiadateľov o tento certifikát. Taktiež si myslia, že certifikát by sa mal stať súčasťou minimálne stredoškolského vzdelania. „V poslednom roku projektu poskytuje IT Akadémia možnosť získať tento certifikát bezplatne aj učiteľom základných škôl,“ dopĺňajú.

A koľko záujemcov sa prihlásilo a zapojilo do testovania? „V súčasnosti je registrovaných 5 826 žiakov – záujemcov o certifikát z 90 stredných škôl. Z toho 2 430 žiakov už ukončilo konzultácie. V období do 20. marca 2020 bolo do testovania zapojených 2 639 žiakov. Certifikát získalo 1 232 žiakov.“

Situácia okolo koronavírusu však niektorým študentom skomplikovala aj spomínané testovanie zručností.„Niektorí maturanti testovanie nedokončili kvôli zrušeniu testovania z dôvodu mimoriadnej situácie. Počas nej bola prezenčná forma konzultácií k ECDL nahradená formou videokonferencie. Vysokoškolských študentov sa doteraz, z plánovaných 2 000, zapojilo 1 554 študentov. Certifikát doteraz získalo 701 frekventantov,“ informuje ďalej o svojich aktivitách národný projekt na svojej stránke.

Ďalší certifikát hovorí o tímovej spolupráci, selfmarketingu, manažmente pri konfliktoch, komunikácii a prípadovej štúdii – toto všetko sú moduly medzinárodného certifikátu ECo-C® – European communication certificate®. Ten podľa organizátorov projektu dopĺňa digitálne zručnosti o takzvané soft skills, rozvíja štandardy osobnostného rozvoja a komunikačných kompetencií. „Do aktivity na získania certifikátu ECo-C® sa z možnej kapacity 100 učiteľov zapojilo 65 učiteľov SŠ. Stredoškolákov sa zapojilo 212, z kapacity 200. Vysokoškol­ských študentov sa doteraz z plánovaných 400 zapojilo celkom 163,“ uzatvárajú z národného projektu.

Viac o projekte nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitálne zručnosti #soft skills #ECDL #IT akadémia #ECo-C