U detí je dôležitá pestrosť tréningu, hovorí Jana Dukátová

Snom mnohých rodičov je mať z dieťaťa zdatného športovca. Nie všetci sme však predurčení k vynikajúcim športovým výsledkom, a tak mnohí z nás potom končia pri športe len rekreačne. To by nemalo však nikoho odradiť od toho, aby sa venoval pohybovej aktivite. Šport má v živote ľudí veľký význam a zvlášť pri deťoch hrá dôležitú úlohu. Pri športe sa zároveň veľa naučia a osvoja si aj dobré návyky.

12.08.2020 11:00
Janka Dukatova 1 Foto:
Úspešná slovenská športovkyňa hovorí, že niekedy je to aj náhoda, ktorá prinesie dieťa k tomu, aký šport si vyberie.
debata

Mnohí rodičia uvažujú nad tým, aký šport pre svoje dieťa vybrať. Na Slovensku sú veľmi obľúbené vodné športy, v ktorých sme ako krajina dosiahli vynikajúce výsledky aj vo svete. Slovenská kajakárka, majsterka sveta a Európy, štvornásobná víťazka seriálu svetových pohárov Jana Dukátová začínala na rýchlostnom kajaku. Keďže ju lákala divoká voda, prestúpila na kanoistiku a podarilo sa jej dlhodobo udržať v prvej TOP 10 v rámci Svetového pohára.

Práve Jana Dukátová prezradila, v akom veku je ideálne začať s vodným športom, aký druh je vhodný pre dieťa v rannom veku a prečo je dôležitý rôznorodý pohyb dieťaťa. Prezradila tiež, v akom veku začala s kajakom a aké boli jej ďalšie kroky.

Je vôbec vhodný vek na to, kedy by dieťa malo začať s vodnými športmi? Na začiatku by mali deti skúsiť viacero športov, netreba sa „upínať“ len na jeden – ten vysnený, ako to často majú rodičia. Jana Dukátová odporúča rodičom napríklad gymnastiku. „Pre menšie deti je úplne jedno, aký šport robia. Nemusia začínať hneď s vodným športom. Gymnastika je fantastická na akýkoľvek šport, ktorý do budúcna budú robiť. Ak deti nevedia, čo by chceli robiť alebo rodičia nevedia, čo im vybrať, môžu začať s takýmto všeobecne koordinačným športom, akým je gymnastika. Na začiatok je to vynikajúci spôsob. Čokoľvek si potom postupne vyberú, tak už budú len profitovať z toho, že majú športový koordinačný základ,“ hovorí Jana Dukátová.

A kedy a s čím konkrétne začať? „Všeobecná pohybová príprava môže byť pre deti od štyroch rokov a cielene to nemusí byť len tá gymnastika. Sú to také všeobecné pohybové hry, prekážkové dráhy. Toto môžu robiť hravou formou aj takéto maličké deti. Pre koordinačný rozvoj je to vhodné aj v mladom veku a potom od tých šesť-sedem-osem rokov môžu začať s gymnastikou. Tam sa dostanú na náradia a to je už o level vyššie,“ približuje, ako začať s pohybom u detí, Jana Dukátová.

Začiatky na tichej vode

A aké boli jej začiatky? Ako sa dostala ku kanoistike a kajaku? „Začínala som so všeobecnou pohybovou prípravou a potom som v 11. rokoch išla do kajaku na tichú vodu. Robila som rýchlostnú kanoistiku, získala som veľmi dobrý základ v priamom pádlovaní a až potom som prešla na divokú vodu. Tam som zúžitkovala to, že som mala dobrú kondíciu a vybudovanú silu a techniku záberu. Niekedy je to teda aj náhoda, ktorá prinesie dieťa k tomu, aký šport si vyberie. U mňa to tak bolo,“ prezradila svoje začiatky úspešná športovkyňa, ktorá na olympiáde v Riu de Janeiru skončila štvrtá.

Podľa Dukátovej je akýkoľvek šport, ktorému sa dieťa bude venovať, len výhodou. Vodné športy sú zas vhodnejšie už pre školopovinné deti, ktoré majú zvládnutie plávanie. „V kajaku je dobré začať vo veku od osem až desať rokov a dôležité je, aby dieťa vedelo plávať. Postupne sa učí pádlovať na tichej vode, keď už to zvládne, tak sa ide na jemne tečúcu vodu. Ako rastie, tak sa pre dieťa sťažuje terén, až dospeje na veľké divoké vody,“ vysvetľuje ďalej Dukátová.

Dnes už je ponuka športových aktivít pre deti pomerne veľká a je z čoho vyberať. Pri výbere krúžku však zohráva úlohu tiež pestrosť pohybu – to potom ovplyvní výdrž či správny vývoj profesionálneho športovca. Koľko tréningov by tak malo dieťa mať? Existuje vôbec správny počet? „Záleží to veľmi od veku. Ale čo si myslím, že je oveľa dôležitejšie – a nie je to ani ten počet hodín – je pestrosť tréningu, ktorý deti do desať rokov robia. Je úplne zbytočné také malé dieťa špičkovať k jednej aktivite. Povedzme napríklad, že pri tenise budú stále len hrať a hrať. Samozrejme, je dôležité hrať už od mladého veku, ale tá všeobecná pohybová príprava je z dlhodobého hľadiska veľmi dôležitá – napríklad ako bude vyzerať pretekár, keď bude mať 20 rokov. Na to, aby sa telo vyvíjalo rovnomerne, je dôležité, aby sa netlačilo hneď od začiatku len na tú jednu aktivitu,“ radí Jana Dukátová.

Striedať športy alebo stačí jeden?

Pestrosť pohybu má význam aj pre správny vývin tela. „Kombinácia športov je pre deti vynikajúca. Možno majú aj tri tréningy týždenne, ale sú rôzne. Dostávajú inputy po všetkých stránkach a zároveň sa telo takto vyvíja lepšie v mladom veku, pretože nie je zaťažené len jednostranne. Odporúčala by som športy striedať, ale tiež je dôležité, aby sa dieťa z toho tešilo a nebola to len ambícia rodiča. Dieťa musí mať z pohybu jednoducho radosť. Takto môže mať pokojne aj tri-štyri tréningy do týždňa,“ hovorí Dukátová.

Stále však veľa detí na pohybové krúžky nechodí. Medzi žiakmi sa zas nájdu aj také deti, ktoré majú ospravedlnenku, aby na telesnej výchove nemuseli cvičiť, aj keď tú ospravedlnenku v skutočnosti nepotrebujú. Ako vníma slovenská kajakárka úroveň pohybu na školách? „Aktuálne nemám taký prehľad, ako to vyzerá na školách dnes. Podľa toho, čo však počúvam, nie je to úplne to, čo by deti pre správny vývoj potrebovali. Deti sú často z telesnej výchovy ospravedlnené aj bez dôvodu. Tie deti, ktoré navyše nechodia na pohybové krúžky, sú potom takto ochudobnené o pohyb. Vo východných kultúrach mnohé krajiny dbajú už od detstva na správne pohybové návyky a budujú tieto návyky už v škole. Pre nich je dôležitá kvalita pohybu a deti majú potom oveľa zdravší život v budúcnosti. Navyše nemajú také problémy s chrbticou a krčnou chrbticou,“ hovorí Jana Dukátová.

Vodu mala rada už ako dieťa. „K vodným športom mám blízko odmalička. Mali sme chatu pri jazere a pre mňa leto znamenala voda,“ opisuje svoje detstvo športovkyňa. V športe to je ako v živote, tak isto to vidí aj ona sama: „Každý jeden šport dieťaťu niečo dá a aj keď nešportuje na profesionálnej úrovni, ale vyslovene zo zábavy, naučí sa, že v športe nie je nič zadarmo. A tak je to aj v živote.“

Čo môže šport dieťa naučiť? „Naučí sa základný princíp a to, čo si človek neodrobí, to nebude mať. Naučí sa stavať si svoje reálne ciele, dosahovať ich a ísť krom za krokom za tým, čo chce dosiahnuť. Naučí sa aj vyrovnať aj s prehrou a neúspechom. Ďalej sa tiež naučí motivácii. Šport tak prináša veľa pozitívnych vecí do života,“ opisuje Dukátová.

Šport teda dokáže výrazne ovplyvniť osobnosť človeka, formuje ho. Pri vodných športoch je dôležitá odvaha a vytrvalosť, pretože do vody treba ísť nielen v lete, keď je pekne a láka nás horúce počasie. „Hovorí sa, že veľa úspešných manažérov vzniká z bývalých športovcov. Šport tak trošku pripomína aj budovanie si vlastného biznisu. Myslím si teda, že všeobecne šport, nielen ten vodný, je pre deti pozitívny po všetkých týchto stránkach. Vodné športy sú zas v lete krásne. Treba si však uvedomiť, že v profesionálnej rovine treba ísť do vody aj v iných ročných obdobiach, na jar, jeseň či v zime. A za tou vodou, samozrejme, treba aj veľa cestovať, čiže je to náročne aj po tejto stránke,“ vymenúva pozitíva Jana Dukátová, ale tiež upozorňuje, na čo si dať pozor, ak si dieťa takýto šport nakoniec zvolí.

Šport a škola

Vo východných kultúrach mnohé krajiny dbajú už od detstva na správne pohybové návyky a budujú tieto návyky už v škole.

Motivácia k lepším známkam? Prečo nie? Šport naučí deti veľa a okrem fyzickej kondície im dáva priestor na osvojenie si ďalších vlastností. Môže byť tou správnou motiváciou k tomu, aby dieťa v škole dosahovalo dobré výsledky a zároveň sa venovalo svojej obľúbenej mimoškolskej aktivite.

„Šport ma naučil samostatnosti. Pokiaľ to dieťa chce robiť, tak si potom dokáže prispôsobiť aj školu. Ja som vedela, že pokiaľ budem mať dobré výsledky v škole, tak budem môcť ísť na sústredenie a budem sa môcť venovať tomuto športu. Ďalej ma naučil cieľavedomosti a všetkému, čo viem zúžitkovať v živote ďalej. Tých vecí, ktoré si športovec do života odnesie, je veľa. Preto odporúčam deťom športovať popri škole a vôbec to nemusia doťahovať na profesionálnu úroveň. Je to pre ne krásne vyplnenie voľna, pričom nemajú čas na hlúposti či vyberať sa zlými cestičkami. Je to zdravý životný štýl nielen po fyzickej stránke, ale aj mentálnej. Deti, ktoré športujú, zvyknú mať iné hodnoty,“ uzatvára Jana Dukátová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanoistika #šport #Jana Dukátová #deti a šport #kajak #športovanie detí