Návrat do škôl s rúškami: Ktorí žiaci sa im nevyhnú?

Už o dva týždne sa otvoria brány škôl, koronavírus však stále komplikuje bežný život, pričom ovplyvňuje naďalej i život školopovinných detí a mládeže. Ako teda bude vyzerať začiatok školského roka? Na čo sa budú musieť rodičia pripraviť?

16.08.2020 14:30
žiaci, škola Foto:
Prvé dva týždne školského roka sa niektorí žiaci zahalia do rúšok. Nie všetci, menšie deti budú mať výnimku.
debata

Začiatok septembra už tradične patrí školákom, študentom, ich rodičom a pedagógom. Školský rok 2020/2021 sa začína 1. septembra 2020, pričom vyučovanie sa pre študentov začína v stredu 2. septembra 2020. V tejto súvislosti treba počítať s určitými obmedzeniami, ktoré môžu očakávať rodičia a ich deti práve pri nástupe do školy. Najmä vtedy, ak cestovali do zahraničia. Čo to znamená a čo ich čaká?

Na konci tohto týždňa zasadalo odborné konzílium, z ktorého vzišli niektoré zmeny týkajúce sa aj nástupu detí do škôl. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) na svojej stránke zverejnil, že po zhodnotení epidemiologickej situácie na území Slovenska a v zahraničí sa rezort zdravotníctva, ÚVZ SR a odborné konzílium rozhodli pristúpiť k niektorým zmenám. Týkajú sa aj fungovania školských zariadení.

Čestné vyhlásenie a dotazník

Na čo nemôžu rodičia zabudnúť? V prvom rade sa zmeny týkajú napríklad čestného vyhlásenia rodičov, ktorého prílohou bude i dotazník s niekoľkými otázkami. „Na začiatku školského roka sa bude vyžadovať od zákonných zástupcov čestné vyhlásenie, ktorého súčasťou bude dotazník – rodič v ňom uvedie, či sa dieťa od 17. augusta 2020 nachádzalo mimo územia SR alebo či sa zúčastnilo na hromadnom podujatí,“ informuje ÚVZ SR na svojej stránke.

Podľa ÚVZ SR musí zákonný zástupca dieťaťa zároveň podpísať čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa. Ak dieťa trávilo dovolenku v zahraničí, prípadne navštívilo hromadné podujatie, bude potrebné sledovať jeho zdravotný stav po dobu dvoch týždňov. A nielen to, dôležití budú aj ostatní členovia tej istej domácnosti. „Ak bolo dieťa mimo SR alebo sa zúčastnilo hromadného podujatia, bude povinnosťou zákonného zástupcu sledovať zdravotný stav dieťaťa a jeho blízkych žijúcich v spoločnej domácnosti. Ak sa u niektorého z nich vyskytnú počas najbližších 14 dní príznaky respiračného ochorenia, bude potrebné telefonicky informovať ošetrujúceho lekára,“ informuje ďalej ÚVZ SR.

Rúška? Predškoláci a prvý stupeň oslobodení

Ako je to s rúškami? Prvé dva týždne školského roka sa niektorí žiaci zahalia do rúšok. Nie všetci, menšie deti budú mať výnimku. Nevyhnú sa im ale žiaci druhého stupňa základných škôl a taktiež stredoškoláci. „Nosenie rúšok v triedach bude v prvých dvoch týždňoch školského roka povinné pre žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Naďalej nebude povinné v triedach pre mladšie deti, teda tie, ktoré navštevujú predškolské zariadenia a prvý stupeň základných škôl (nosenie rúšok ťažšie znášajú, navyše ide o ucelený a nemeniaci sa kolektív),“ píše sa v stanovisku na stránke ÚVZ SR, pričom upozorňuje, že stále nosenie rúšok bude stále povinné pre pobyt žiakov v interiérových priestoroch mimo tried vo všetkých školách, výnimkou budú len situácie pri konzumácii jedál a nápojov.

A prečo sa pristúpi k dvojtýždňovému noseniu rúšok? Deti sú totiž pri nákaze často bez príznakov a takto sa môže zamedziť nevedomému prenášaniu vírusu. „Nosenie rúšok prvé dva týždne (14 dní je inkubačná doba ochorenia COVID-19) má u detí veľký význam, pretože sú v prípade nákazy zväčša bezpríznakové, čo znamená, že ochorenie môžu nevedomky prenášať aj na iné osoby, resp. rizikové skupiny ľudí. Prekryté horné dýchacie cesty sú významnou prevenciou, pretože tým zabraňujeme explozívnemu šíreniu vírusov v kolektíve a výrazne ho spomaľujeme,“ uzatvára ÚVZ SR.

Viac informácií nájdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVZ SR #koronavírus #Covid-19 #školský rok 2020/2021 #rúška a žiaci