Ako vybrať školskú tašku a ako ju správne nosiť?

Pri príprave dieťaťa do školy treba myslieť na veľa vecí. Jednou z nich je aj školská taška. Aké kritériá by mala spĺňať? A je lepšia taška alebo batoh?

21.08.2020 10:00
dieťa, školská taška, žiačka, škola Foto:
Zadná časť školskej aktovky pre prváka by mala byť pevná, anatomicky tvarovaná, prípadne aj s odvetrávaním, čo dieťa v lete ocení.
debata

Popruhy batoha alebo tašky by mali byť minimálne 4 cm široké a vystužené, aby uniesli váhu učebníc a zároveň dieťa nerezali. Správne nastavené popruhy naliehajú celou svojou plochou na plecia školáka. Spodná strana siaha maximálne po vrchol krížovej kosti a hore by batoh nemal brániť pohybu krku.

Až si dieťa prvýkrát nasadí novú školskú tašku a vyrazí do školy, skúste, či nepotrebuje dostatočné utiahnutie popruhov. Nechajte dieťa prejsť sa s batohom, otočiť sa, pobehnúť a ak sa mu taška nekĺže zo strany na stranu, všetko je v poriadku. Ak sa taška kĺže, je nutné popruhy ešte utiahnuť.

Keď budete vyberať školskú tašku, zamerajte sa aj na to, ako je členená. Pre prváčikov je vhodná školská aktovka, v ktorej pri odklopení hornej časti vidíte prehľadne všetok obsah. Predstavte si, čo všetko si bude musieť školák dovnútra zbaliť – učebnice, zošity, peračník alebo napríklad aj prezuvky. Bude si mať dieťa kam uložiť desiatu? Výhodou je aj špeciálne vrecko na fľašu s nápojom.

Dôležitým kritériom je aj bezpečnosť dieťaťa. Konkrétne teda reflexné prvky školskej tašky. Aktovka aj batoh by mali byť veľmi dobre vidieť za šera, v tme a jednoducho za každých okolností. Taška by mala mať dostatočne veľkú plochu z reflexného materiálu, farby, odrazky atď.

Pri výbere školskej tašky sa zamerajte na: hmotnosť, tvar, popruhy, dno, materiál, reflexné prvky, praktické prvky ako ušká, pútka, sieťky.

Cena: od 30 eur približne do 200 eur za školskú tašku, od 20 eur do 300 eur za školské batohy

Je lepšia taška alebo batoh?

Taška:

Pri výbere školskej tašky pozerajte na jej hmotnosť. Prázdna by nemala byť ťažšia ako 1 200 gramov. Keď sa vám do rúk dostane školská taška ľahučká ako pierko, pozorne skontrolujte výstuže a materiál. Možno je váha nízka práve na úkor kvality.

Zadná časť školskej aktovky pre prváka by mala byť pevná, anatomicky tvarovaná, podľa možnosti aj s odvetrávaním, čo malý školák ocení v teplých dňoch na konci školského roka.

Je dno aktovky pevné, prípadne ešte chránené plastom? Pevné chránené dno ochráni obsah tašky pred poškodením, keď si nepozorný školák položí aktovku trebárs do mláky. Popruhy aktovky by mali byť široké 4 až 5 cm a dlhé aspoň 70 cm, ich pohodlná nastaviteľnosť je samozrejmosťou, podobne ako nekĺzavý materiál na vnútornej strane a reflexné prvky spredu.

Popruhy sú dobré a správne nastavené, ak:

  • na pleciach neodstávajú
  • kľúčnu kosť križujú približne v polovici
  • neoškierajú krk dieťaťa
  • tašku držia asi 5 cm pod pásom

Niektoré tašky majú hrudný alebo bedrový pás, podobne ako turistické vaky, ktorý zabezpečuje ešte lepšiu stabilitu. Ucho na držanie tašky má byť dostatočne pevné a široké tak, aby ho dieťa mohlo v zime chytiť rukou v hrubej rukavici.

Vyrobená by mala byť z pevného, nepremokavého materiálu a na popruhoch, bokoch a na prednej strane by mala mať reflexné prvky.

Batoh:

Dvojkomorová školská taška - predáva Topgal -...

Výber batoha pre školáka vám uľahčí, ak dieťaťu zmeriate dĺžku od pliec po kostrč a podľa nej vyberiete veľkosť batoha. Iný batoh nosia žiaci prvého stupňa, iný siedmaci.

Tak ako pri taške, aj pri batohu je dôležité, aby mal anatomické tvarovanie a vystuženie chrbtovej časti a rovnaké zásady ako pri školskej taške platia aj pri popruhoch na batohu. Musia byť dostatočne široké, prakticky nastaviteľné a nesmú oškierať krk ani plecia. Prezrite všetky časti batoha, či sú dostatočne priestranné a pevné. Plusom býva termovrecko na desiatu a vrecká na fľašu po bokoch školského batoha.

Pre nosenie batoha v ruke je pohodlnejšie, ak je ucho na držanie celé z umelej hmoty.

Materiál by mal byť nepremokavý, praktická býva aj pláštenka, ktorá batoh dokonale ochráni aj v tej najväčšej pľušti. Výber dizajnu nechajte opäť na dieťa. Myslite však na to, že keď ho dnes zaujímajú roboti alebo princezné, o pol roka to môžu byť dinosaury a víly a batoh už nebude chcieť. Voľte preto radšej univerzálny motív, ktorý môžete ozvláštniť aplikáciami, odznakmi alebo nálepkami.

Zásady správneho nosenia školskej tašky a batoha

Hoci sa bude zdať, že niektoré zo zdravých zásad, ako nosiť školskú tašku, uplatníte len pri jej výbere, nie je to tak. Dieťa rastie a tak priebežne sledujte, či jeho školská aktovka alebo školský batoh stále spĺňajú tieto kritériá:

  • vrchná časť je vo výške pliec, spodná vo výške panvovej kosti
  • zadná časť čo najviac prilieha k chrbtu
  • popruhy sú utiahnuté tak, aby predchádzajúce požiadavky boli splnené
  • ťažké veci nosí dieťa v taške čo najbližšie k chrbtu
  • taška či batoh nie sú preťažené, dieťa si do školy nosí len to, čo naozaj potrebuje

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školská taška #Škola volá