Ako vybrať tašku do školy?

Ideálny školský batoh rešpektuje potreby dieťaťa. O tom, aké kritériá by mal batoh alebo školská taška spĺňať, hovorí Marek Džalaj, prevádzkový riaditeľ Topgal Slovensko s. r. o.

29.08.2020 10:00
dievča, žiačka, , radosť Foto:
Medzi aktovkou a školskou taškou (batohom) je rozdiel.
debata

Na čo si pri výbere treba dať pozor? Záleží na veku dieťaťa?

Mal by sa páčiť, byť pohodlný a nemal by ničiť chrbát. To sú tri základné požiadavky, ktoré mávajú rodičia na školský batoh. S prvým a druhým bodom vám vypomôže školák sám, ale pri treťom je dobré mať sa na pozore. Ak totiž chcete vybrať naozaj kvalitný batoh, ktorý bude šetrný k chrbtu a vydrží dlhšie než jeden školský rok, mali by ste pri jeho výbere zvážiť hneď niekoľko kritérií.

Turistické batohy, ktoré väčšinou nemajú potrebnú oporu, z výberu rovno vyraďte. Pre školákov a študentov sú ideálne len špeciálne školské alebo študentské batohy. Také, ktoré majú pevný, anatomicky tvarovaný chrbát a čalúnené popruhy s minimálnou šírkou 4 cm. Popruhy navyše musia byť nastaviteľné, aby bolo možné váhu rovnomerne rozložiť.

Pri výbere by ste mali zohľadniť, koľko má školák alebo študent rokov, aká je jeho výška a ktorý ročník navštevuje. Napríklad pre najdrobnejších prváčikov, ktorí nemajú ani 120 cm, sú vhodné jednokomorové aktovky, ktoré majú na výšku okolo 37 cm. Školský aj študentský batoh by mal mať dostatok úložného priestoru. Výhodou je pevné nepriepustné dno, vrecko na fľašu s nápojom, dostatočne široké držadlo na pohodlné prenášanie batoha v ruke a priestor na menovku. Tieto prvky výrazne zlepšujú použiteľnosť a funkčnosť batoha.

Je dôležitá hmotnosť tašky alebo batoha?

Odborníci zo Štátneho zdravotného ústavu uvádzajú, že by školský batoh nemal vážiť viac ako 10 až 15 % váhy dieťaťa. Snažte sa preto vybrať čo najľahší model. Kedysi existovala navyše norma, ktorá požadovala maximálnu hmotnosť 1 200 gramov pri aktovkách a batohoch pre 1. stupeň a 1 400 gramov pre 2. stupeň. Aj keď dnes už spomínaná norma neplatí, školské aj študentské batohy Topgal týmto podmienkam vyhovujú.

Je rozdiel medzi taškou a batohom? Pre koho sú vhodné?

Rozdiel je medzi aktovkou a školskou taškou (batohom). Aktovky majú rozdielnu konštrukciu. Ich hlavným rozdielom oproti školským taškám je to, že majú zväčša jednu komoru a pevné dno. V našej firme hlasujeme jednoznačne za školské batohy. V porovnaní s aktovkou sú praktickejšie, modernejšie, pohodlnejšie, majú dlhšiu životnosť a vojde sa do nich viac vecí.

Ako sú na taškách vyriešené bezpečnostné prvky?

Myslite na to, že za tmy vidí vodič chodca s reflexnými doplnkami na 10-násobne väčšiu vzdialenosť než bez nich. Vhodné sú preto výrazné farby, reflexné plochy alebo napríklad aj blikačky. Vďaka nim budete mať istotu, že je dieťa dobre vidieť aj za zhoršených svetelných podmienok. Podľa nezávislých testov Štátneho testovacieho zariadenia v Zlíne naše školské batohy prekračujú normu na reflexné materiály dokonca. 4×.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školská taška #návrat do školy