Šanghajský rebríček: Medzi 700 najlepších univerzít sveta sa dostala slovenská VŠ

Univerzity po celom svete sa snažia umiestniť v rôznych hodnoteniach, počas roka majú príležitosť bojovať o najlepšie priečky v niekoľkých rebríčkoch vysokých škôl. Miesto v prestížnom rebríčku tak môže zvýšiť aj záujem študentov o danú univerzitu. Šanghajský rebríček sa tiež radí medzi tie prestížnejšie.

31.08.2020 16:30
trieda, učenie, učiteľ, prednáška, cudzie jazyky Foto:
Niekomu ide učenie cudzích jazykov rýchlejšie, niekomu pomalšie. Výsledok však môže byť rovnaký.
debata (2)

Šanghajský rebríček aj tento rok hodnotil univerzity po celom svete, pričom tento rok sa pozrel na viac ako 2000. Nakoniec vyšiel rebríček tých najlepších, ktorý obsahuje celkovo tisícku univerzít. Najlepšie vyšla z rebríčka Harvardova univerzita, hneď za ňou Stanford a tretie miesto patrí University of Cambridge.

Do tohto rebríčka sa dostala aj slovenská univerzita. „Univerzite Komenského v Bratislave (UK) ako jedinej slovenskej univerzite prináleží delené 601. – 700. miesto,“ informuje o svojom umiestnení UK na svojej stránke, pričom upozorňuje, že od roku 2017 sa jej v tomto rebríčku darilo najlepšie.

Česká republika nás predbehla v rebríčku v počte univerzít. České univerzity sú na tom v porovnaní so slovenskými lepšie, najviac sa darilo Univerzite Karlovej. Spolu sa do rebríčka dostalo až sedem českých univerzít.

V minulosti sa podarilo umiestniť v spomínanom rebríčku aj inej univerzite zo Slovenska. „V roku 2018 sa okrem UK do rebríčka na delenom 801. až 900. mieste dostala aj Slovenská technická univerzita v Bratislave. Od roku 2017 sa UK umiestnila v tomto rebríčku najlepšie a polepšila si o dva stupne, čo predstavuje 100 až 200 miest,“ hovorí ďalej vo svojom stanovisku univerzita.

V prírodných vedách sa tento rok univerzite celkovo darí. „V tohtoročnom hodnotení Šanghajského rebríčka akademických predmetov sa Univerzita Komenského v Bratislave (UK) umiestnila v kategórii prírodných vied rovnako ako minulý rok – v prvej päťstovke. V predmete fyzika jej patrí 201. – 300. miesto, v predmete matematika je na 401. – 500. mieste. V predmete energetika zo 400 zverejnených pozícií sa umiestnila na 301. – 400. mieste, minulý rok sa v danom predmete v rebríčku neumiestnila,“ hodnotí ďalej UK.

Každý takýto rebríček má však svoje kritériá, ktoré treba splniť. Samotná univerzita berie aj jednotlivé rebríčky univerzít s nadhľadom, napriek tomu však sa z umiestnenia teší. „Akademické rebríčky sú len orientačným znakom kvality univerzít. Umiestnenie vždy závisí od konkrétnych kritérií, takže rebríčky berieme s rezervou. Napriek tomu som hrdý, že Univerzita Komenského opäť potvrdila svoje postavenie a ako jediná slovenská univerzita v tomto hodnotení patrí medzi 700 najlepších svetových univerzít. Vo svete existuje niekoľko desiatok tisíc univerzít, takže odhadujeme, že patríme medzi dve percentá najlepších,“ povedal rektor UK Marek Števček.

Podľa neho je ich cieľom neustále zlepšovať kvalitu výučby a vedy, navyše veľký dôraz sa kládol na online vzdelávanie, za čo môže aj súčasná situácia okolo koronavírusu. „Z pohľadu vzdelávania sme za ostatný rok urobili značný pokrok v skvalitňovaní online vzdelávania, čo nám pomáha aj pri zvládaní pandémie. V oblasti vedy zavádzame napríklad projekt inkubátora nápadov v spolupráci s komerčným sektorom vo Vedeckom parku UK, plánujeme spustiť projekt oslovujúci špičkových postdoktorandov a sme úspešní pri získavaní prestížnych európskych grantov Horizont 2020, kde sme doteraz participovali na 22 projektoch,“ vysvetľuje Števček.

A o čom je vlastne Šangajský rebríček? Poznáme ho ako Rebríček akademického hodnotenia svetových univerzít (Academic Ranking of World Universities, ARWU) a sústreďuje sa najmä na vedeckú a výskumnú úroveň inštitúcii, pričom pri hodnotení univerzít z celého sveta využíva šesť ukazovateľov:

• absolventi inštitúcie, ktorí získali Nobelovu cenu alebo Fieldsovu medailu,

• zamestnanci inštitúcie, ktorí získali Nobelovu cenu alebo Fieldsovu medailu,

• počet najviac citovaných výskumníkov,

• počet publikácií vo vedeckých časopisoch,

• počet publikácií indexovaných v Social Science Citation Index alebo v Social Citation Index-Expanded,

• vážené skóre predchádzajúcich piatich kritérií v pomere k počtu vedeckých pracovníkov.

Celý rebríček nájdete TU.

Zdroj: UK

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #univerzity #Univerzita Komenského v Bratislave #Šangajský rebríček #rebríček vysokých škôl #hodnotenie univerzít