Stredoškoláci zostali doma. Aké opatrenia platia v školách od 12. októbra?

Situácia okolo pandémie sa na Slovensku zhoršuje, čo potvrdzujú prísnejšie opatrenia. Dotýkajú sa už aj samotných študentov, učiteľov a v konečnom dôsledku i rodičov.

13.10.2020 10:00
Prešov, školy, koronavírus, trieda Foto: ,
Zhoršujúca situácia zatvorila stredné školy.
debata

Koronavírus opäť zatvára školy, aktuálne sa to najviac dotklo práve všetkých stredných škôl na území Slovenska. Aké zmeny prišli do platnosti od 12. októbra 2020, ktoré sa týkajú žiakov a študentov? Stredoškolákov nechala pandémia doma, školákov zo základných škôl v školských laviciach, aktivity po vyučovaní sa zrušili a o vysokých školách sa diskutuje.

Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga síce v školách neboli zaznamenané ohniská nákazy a na dištančné vzdelávanie zatiaľ prešli štyri percentá žiakov, treba sprísniť niektoré opatrenia. „So zhoršujúcou situáciou s počtom nakazených ochorením Covid-19 je však potrebné upraviť opatrenia pre školy,“ povedal to počas rokovania ústredného krízového štábu v nedeľu 11. októbra minister školstva.

Aké zmeny prišli do platnosti, na čo si dať pozor? Čo sa týka rúšok, tak sa podľa ministra výrazne odporúča nosenie rúšok v materských školách. Povinné nosenie rúšok je pre žiakov prvého a druhého stupňa základných škôl. Niektorí žiaci majú výnimku z nosenia rúšok. Tá platí pre nepočujúce a autistické deti a deti s mentálnymi poruchami.

Stredné školy zostanú zatvorené, stredoškoláci sa budú vzdelávať doma. „Stredné školy prejdú na dištančné vzdelávanie,“ vyhlásil minister. V nedeľu 11. októbra na to upozornil aj samotný minister: „Ešte dnes vydáme rozhodnutie, ktorým sa preruší vyučovanie na stredných školách. Stredné školy od zajtrajšieho dňa prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania až do odvolania.“

Normálny režim pokračuje v základných školách, pričom je nevyhnutné nosenie rúšok. „Nižšie ročníky osemročných gymnázií, ktoré korešpondujú s ročníkmi na základnej škole, budú fungovať v normálnom režime s povinným nosením rúšok,“ informuje ministerstvo školstva na svojej stránke.

Stredné školy prázdne, internáty tiež

Minister upozornil tých študentov, ktorí sú ubytovaní v internátoch, aby zostali doma. Internáty by tak mali zostať prázdne. Učiteľov tak ako študentov čaká náročné obdobie. Minister ich vyzval, aby pripravili žiakov na dištančné vzdelávanie, pripravili zároveň rozvrhy pre nich na niekoľko týždňov dopredu.

Okrem toho sa však opatrenia dotýkajú aj ďalších aktivít. Podľa ministerstva by sa totiž mali zrušiť lyžiarske a plavecké kurzy, rôzne výlety, exkurzie, ale aj skupinová výučba ZUŠ. Školských družín sa zatváranie zatiaľ netýka, tie by mali pokračovať vo svojom fungovaní za sprísnených hygienických opatrení ďalej.

O univerzitách sa zatiaľ diskutuje, celoplošné zatváranie nie je isté. Minister školstva vedie s rektormi vysokých škôl na Slovensku diskusiu, pretože podľa ministra sú vysoké školy samostatné a autonómne.

Viac informácií najdete TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredoškoláci #stredné školy #pandémia #koronavírus #Covid-19 #dištančné vzdelávanie