Vybrať správnu vysokú školu je náročné

Končíte tento školský rok strednú školu alebo ste sa rozhodli doplniť si vzdelanie? Prichádza správny čas uvažovať o tom, kam si podáte prihlášku na vysokoškolské štúdium.

22.10.2020 08:00
študenti, spolužiaci Foto:
Voľba študijného programu ovplyvní nielen to, aké predmety budete študovať, ale hlavne vašu budúcu možnosť uplatnenia sa na trhu práce.
debata

V októbri je zvyčajne väčšina maturantov už rozhodnutá, čo ísť študovať. Nerozhodní majú síce stále dosť času na výber, rozhodne sa ale oplatí urobiť si aspoň prehľad škôl, ktoré vo vašom prípade prichádzajú do úvahy. Rozhodovanie uľahčia aj informácie o tom, aké vzdelanie je potrebné na výkon jednotlivých zamestnaní, ktoré školy na Slovensku také vzdelanie poskytujú a tiež poradenstvo na plánovanie budúcej kariéry, ktoré nájdete na www.istp.sk/pra­covny-kompas. Záujemcovia o štúdium na vysokých školách majú možnosť vybrať si z verejných, zo štátnych, súkromných a zahraničných vysokých škôl, ktorých zoznam je zverejnený na internetovej stránke ministerstva školstva www.minedu.sk

Video
O financovaní vysokoškolského štúdia s Janou Trogovou zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK - publikované 21.10.

Výberu môže pomôcť aj portál vysokých škôl www.portalvs.sk. Práve tu sa dozviete, na ktoré školy dokedy treba podať prihlášku a aké sú podmienky na prijatie. Výber konkrétnej školy závisí predovšetkým od programu, ktorý chcete študovať, teda od toho, či ho daná škola ponúka, a tiež od mnohých ďalších faktorov. Ďalší výber môžete smerovať dvojakým spôsobom. Buď najprv zvolíte školu podľa globálneho zamerania a budete ďalej zisťovať, aké má fakulty, alebo viete, akú fakultu chcete študovať a budete vyberať školy, ktoré danú fakultu majú.

Môže sa stať, že školy s veľkým počtom študentov sa príliš nevenujú individuálnym potrebám študentov.

Pre voľbu správnej fakulty je nutné poznať zameranie, ktoré chcete študovať. Ak ho už poznáte, použite Zoznam fakúlt na vyhľadanie zodpovedajúcej fakulty. Ak napríklad chcete byť právnikom, vyhľadajte v zozname právnické fakulty a zistite, na ktorých školách takáto fakulta je. Pri každej fakulte nájdete základné kontaktné informácie, odkaz na zoznam programov, ktoré fakulta ponúka, informácie o počtoch prijímaných študentov, o prijímacích skúškach a odkazy na vzorové testy z minulých rokov.

Voľba študijného programu ovplyvní nielen to, aké predmety budete študovať, ale hlavne vašu budúcu možnosť uplatnenia sa na trhu práce. K voľbe študijného programu môžete pristúpiť dvoma spôsobmi. V oboch prípadoch vám pomôže Register študijných programov. Študijný program vyberajte predovšetkým s ohľadom na obsah programu, študované predmety, dĺžku štúdia, možnosť budúceho uplatnenia v praxi, možnosti nadväzujúceho štúdia, ale aj na to, čo vás baví a v akom povolaní sa budete v budúcnosti cítiť dobre.

Dôležitá pri výbere je aj poloha školy. Záleží na vás, ako veľmi je tento faktor pre vás dôležitý. Môžete vyberať podľa toho, ako ďaleko je škola od vášho bydliska, aké je dopravné spojenie, aké sú v mieste sídla školy možnosti pre voľný čas. Takmer všetky verejné vysoké školy ponúkajú dostatok miest v študentských internátoch, vzdialenosť školy od vášho bydliska nemusí byť problémom.

Niekomu veľmi záleží aj na prestíži školy a na tom, aké referencie ju sprevádzajú. Ak máte možnosť, vypočujte si názor hlavne bývalých alebo súčasných študentov danej školy, tí vám poskytnú najlepší názor na kvalitu výučby a hlavne prístup školy k študentom.

Veľkosť školy môže mať vplyv hlavne na prístup školy k študentom. Môže sa stať, že školy s veľkým počtom študentov sa príliš nevenujú individuálnym potrebám študentov. Na druhej strane sú veľké školy schopné zabezpečiť vyššiu kvalitu výučby vedenej odborníkmi. Toto však nemusí byť vždy pravidlom. V tomto prípade dajte skôr na konkrétne referencie.

Do rozhodovania o konkrétnej škole môžete tiež zahrnúť jej ponuku mimoštudijných a iných aktivít. Zistite si, aké škola poskytuje študentom ubytovanie a stravovanie. Je v škole zázemie pre rôzne športové aktivity? Poskytuje škola študentom prístup k počítačom a internetu? Ponúka zaujímavé voliteľné predmety?

Určitým kritériom výberu môže byť aj aj to, aké pomôcky škola poskytuje. Študenti na celom svete každoročne do nákupu učebníc investujú veľa peňazí. Veľmi často aj za materiály, ktoré potrebujú len dočasne alebo pre veľmi špecifickú časť programu. Učebnice sú veľmi drahé a tradične zaťažujú už tak obmedzený rozpočet študentov, pričom je často ťažké obstarať si ich z druhej ruky alebo je požičať z knižníc. To môže v niektorých prípadoch viesť k tomu, že sa študenti uchyľujú k nelegálnemu sťahovaniu mnohokrát nekompletných materiálov z internetu.

Obmedzenia, ktorá boli počas kronakrítzy nariadené, sa samozrejme dotkli aj dostupnosti vzdelávacích zdrojov. Na University of New York in Prague (UNYP) sa usilovne pripravovali na znovuotvorenie knižnice a s ním aj oživenie všetkých študentských služieb. Zároveň sa ale rozhodli rozšíriť portfólio a preskúmali možnosti priniesť na UNYP online knižnicu. Už od tohto roka je je UNYP odberateľom platformy Perlego, ktorá poskytuje učebnice online. Toto partnerstvo umožňuje študentom neobmedzený prístup k digitálnym učebniciam a uľahčí im štúdium, či už sa budú nachádzať kdekoľvek na svete. Študenti a členovia fakulty majú voľný prístup k viac ako 400 tisícom titulov, pričom cieľom je stopercentne pokryť potreby študentov naprieč všetkými programami.

Formy a metódy štúdia

  • denná forma znamená, že študent sa denne zúčastňuje na vzdelávacích činnostiach
  • externá forma štúdia je charakteristická hlavne samoštúdiom, ktoré sa dopĺňa konzultáciami s pedagógmi
  • prezenčná metóda znamená, že učitelia sú v priamom kontakte so študentmi, a teda študijné programy v dennej forme štúdia sa väčšinou uskutočňujú prezenčnou metódou štúdia
  • dištančná (diaľková) metóda zastupuje priamy kontakt učiteľa so študentom komunikáciou prostredníctvom iných komunikačných kanálov (napr. cez internet a podobne).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #výber školy #forma štúdia