Študentka: Na strojárinu ma dostali snehové vločky

Premýšľala, že pôjde študovať herectvo. Nakoniec po maturite zamierila na strojárinu. Môže za to učiteľka na gymnáziu a prednáška o snehových vločkách. Na nej si Natália Juráková zamilovala matematiku.

17.11.2020 12:00
Natália Juráková, študentka, STU Foto:
Technické smery nie sú len pre chlapcov, hovorí Natália.
debata

Ako sa stane, že zo snov o herectve sa stane strojárina?

Keď som končila základnú školu, vôbec mi nenapadlo, že by som sa mohla venovať čomukoľvek, čo súvisí s matematikou. Začala som ju objavovať až na strednej škole, kde sme mali vynikajúcu učiteľku. Nemám žiadne technické zázemie, v rodine nie je ani jeden strojár. Mala som kamarátov, ktorí išli študovať na Strojnícku fakultu STU v Bratislave, tak som si povedala, že to skúsim.

Takže neplatí, že technické smery sú len pre absolventov priemysloviek?

Myslím si, že nie. Na moje devätnáste narodeniny, 30. januára 2018, som išla na prednášku pre stredoškolákov vo vedeckej cukrárni. Docentka Daniela Velichová, vedúca Ústavu matematiky a fyziky na Strojníckej fakulte STU v Bratislave prednášala o snehových vločkách, ktoré nadobúdajú tvar symetrického šesťuholníka v rôznych modifikáciách, ktoré ovplyvňuje usporiadanie molekúl vody a teplota počas procesu kryštalizácie. Na tomto krásnom príklade som pochopila, že matematika je všade okolo nás, a to ma fascinovalo. Bol to môj prvý reálny kontakt so Strojníckou fakultou STU a vtedy som si povedala, že do toho idem.

Ženy mávajú pochybnosti, či dokážu zvládnuť štúdium a uplatniť sa v odboroch, v ktorých prevládajú muži. Vás to neodrádzalo?

To, že dievčatá sa boja alebo nechcú ísť študovať technické smery, spôsobujú podľa mňa stereotypné názory. Nevidím dôvod, prečo by sa nemohli v týchto odvetviach presadiť. Svoje rozhodnutie určite neľutujem. Aj docentka Velichová nám hovorila, že príčinou môže byť nízke sebavedomie a sebakritickosť dievčat. Už na začiatku sa vzdávajú, boja sa, že to nezvládnu. Počas štúdia je však opak pravdou. Na strojníckej fakulte je veľa šikovných študentiek a je aj veľa úspešných absolventiek, ktoré sa presadili v praxi.

Ako by ste povzbudili tých, ktorí váhajú?

Nech sa strojárčiny neboja a nehľadia na predsudky. Šancu majú aj tí, ktorí sa technike doteraz vôbec nevenovali. Môžu objaviť čaro niečoho, čo dosiaľ nepoznali. Aj na Slovensku sú školy, ktoré podobne ako Strojnícka fakulta STU umožňujú mladým ľudom "zostrojiť“ si skvelú budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #vzdelávanie #strojári