Vyberáte vhodnú školu? Na čo treba myslieť

Fakulta, študijný program, súkromná alebo verejná škola, blízko alebo ďaleko od domova, veľká alebo malá škola... Ako si z toho všetkého vybrať?

04.02.2021 10:00
panáčik, rozmýšľanie, otáznik Foto:
Môže sa stať, že školy s veľkým počtom študentov sa príliš nevenujú ich individuálnym potrebám, avšak kvalita vzdelania tu môže byť vyššia.
debata

Výber konkrétnej školy závisí predovšetkým od programu, ktorý chcete študovať, teda od toho, či ho daná škola ponúka, a tiež od mnohých ďalších faktorov. Ďalší výber môžete smerovať dvojakým spôsobom. Buď najprv zvolíte školu podľa globálneho zamerania a budete ďalej zisťovať, aké má fakulty, alebo viete, akú fakultu chcete študovať a budete vyberať školy, ktoré danú fakultu majú.

Pre voľbu správnej fakulty je nutné poznať zameranie, ktoré chcete študovať. Ak ho už poznáte, použite zoznam fakúlt na vyhľadanie zodpovedajúcej fakulty. Ak napríklad chcete byť učiteľom, vyhľadajte v zozname pedagogickú fakultu a hneď vidíte, na ktorých univerzitách táto fakulta existuje. Pri každej fakulte nájdete základné kontaktné informácie, odkaz na zoznam programov, ktoré fakulta ponúka, informácie o počtoch prijímaných študentov, o prijímacích skúškach a odkazy na vzorové testy z minulých rokov.

K voľbe konkrétnej školy sa dostanete dvoma spôsobmi. Ak ste si vybrali štúdium na univerzite, najprv si vyberte konkrétnu fakultu, a podľa toho ešte len univerzitu, ktorá danú fakultu má. Ak váš program ponúkajú aj vysoké školy, preskočte výber fakulty a hľadajte priamo konkrétnu školu.

Voľba konkrétneho študijného programu je pre vaše budúce štúdium asi najzásadnejším krokom. Jeho voľba ovplyvní nielen to, aké predmety budete študovať, ale hlavne vašu budúcu možnosť uplatnenia na trhu práce. Odpovedať si treba na niekoľko zásadných otázok: Aké študijné programy je možné študovať? Aké programy možno študovať na konkrétnej škole alebo fakulte? Na ktorých školách alebo fakultách môžem študovať konkrétny program?

Študijný program vyberajte predovšetkým s ohľadom na jeho obsah, ponúkané predmety, dĺžku štúdia, možnosť budúceho uplatnenia v praxi, možnosti nadväzujúceho štúdia, ale aj na to, čo vás baví a v akom povolaní sa budete v budúcnosti cítiť dobre.

Medzi súkromnou a verejnou školou vyberajte v prípade, že ponúkajú rovnaký program, o ktorý máte záujem. Vyberajte najmä na základe vašej finančnej situácie a tiež na základe odporúčaní na kvalitu školy.

Čo sa týka polohy školy, môžete vyberať podľa toho, ako ďaleko je škola od vášho bydliska, aké je dopravné spojenie, aké sú v mieste sídla školy možnosti pre voľný čas. Takmer všetky verejné vysoké školy ponúkajú dostatok miest na študentských internátoch, to znamená, že vzdialenosť školy od vášho bydliska nemusí byť problémom.

Vypočujte si hlavne názory bývalých, ale aj súčasných študentov danej školy, tí vám poskytnú najlepší názor na kvalitu výučby, a hlavne prístup školy k študentom.

Veľkosť školy môže mať vplyv hlavne na prístup školy k študentom. Môže sa stať, že školy s veľkým počtom študentov sa príliš nevenujú individuálnym potrebám študentov. Na druhej strane veľké školy sú schopné zabezpečiť vyššiu kvalitu výučby vedenej poprednými odborníkmi. Toto však nemusí byť vždy pravidlom. V tomto prípade dajte skôr na konkrétne referencie.

Do rozhodovania o konkrétnej škole môžete tiež zahrnúť jej ponuku mimoštudijných a iných aktivít. Zistite si, aké škola poskytuje študentom ubytovanie a stravovanie. Je na škole zázemie pre rôzne športové aktivity? Poskytuje škola študentom prístup k počítačom a internetu? Ponúka zaujímavé voliteľné predmety?

Zdroj: gaudeamus SK
debata chyba
Viac na túto tému: #Kam na vysokú školu #výber školy