Pandémia si vyžiadala viac kuriérov a predavačov

Vlani hľadali zamestnávatelia na Slovensku ľudí so stredoškolským vzdelaním najčastejšie do odvetví výroby, obchodu, dopravy, špedície, strojárstva, elektrotechniky a energetiky. Najčastejšie išlo o operátorov výroby, predavačov, skladníkov, robotníkov, pokladníkov, montážnikov a vodičov vysokozdvižného vozíka.

02.03.2021 11:00
predavačka, brigáda, pokladňa Foto:
Stúpol záujem napríklad o prácu kuriérov alebo predavačov a pokladníkov.
debata

Podľa Nikoly Richterovej, PR manažérky spoločnosti Profesia.sk, je dlhodobým trendom, že mladí ľudia strácajú záujem o klasické remeslá ako elektrikár, inštalatér či maliar.

Ľudia nečakajú na vysnívanú prácu, reagujú na tú, ktorá je dostupná. Kým v roku 2019 na jednu ponuku práce sekretárky zareagovalo v priemere päťdesiatsedem uchádzačov, vlani už ich bolo sto.
Nikola Richterová, PR manažérka a hovorkyňa Profesia.sk

"Keď firmy potrebujú takýchto pracovníkov, požadujú vzdelanie a skúsenosti. Keďže zo strany mladých ľudí o tieto profesie veľký záujem nie je, vzniklo duálne vzdelávanie, ktoré podporuje spoluprácu škôl s firmami a študentom často garantuje zamestnanie alebo iné výhody. Firmy, ktoré si dnes uvedomujú, že budú v budúcnosti potrebovať viac takýchto odborníkov, sa nemôžu spoliehať, že na voľnom pracovnom trhu nájdu „hotových“ ľudí, preto sa snažia podieľať na výchove nových odborníkov. Niektorí zamestnávatelia zasa iniciujú rekvalifikáciu nezamestnaných ľu­dí.“

Nikola Richterová. Foto: Archív N. Richterovej
Nikola Richterová Nikola Richterová.

Pandémia koronavírusu sa prejavila vo všetkých oblastiach, školstvo a trh práce nevynímajúc. Mnoho zamestnávateľov pribrzdila, o duálnom vzdelávaní sa preto rozprávalo možno o čosi menej. Neznamená to však, že by sa potreba tohto typu vzdelávania do budúcnosti znížila.

"Nie je žiadnou novinkou, že na Slovensku je potrebná systematická školská zmena. Na našom pracovnom portáli vidíme, že na trhu práce je zbytočne veľa ľudí s vysokoškolským titulom a výhody univerzitného vzdelania sa znižujú,“ zdôrazňuje Richterová.

Konkurencia rastie

Absolventi stredných škôl sa minulý rok najviac zaujímali o pozície anketára, sekretárky, kuriéra či office manažéra. "Konkurencia medzi uchádzačmi rastie. Kým napríklad v roku 2019 na jednu ponuku práce sekretárky zareagovalo v priemere päťdesiatsedem uchádzačov, vlani toto číslo stúplo na sto. Platí to pri väčšine pozícií, pri kuriéroch poslalo v roku 2019 na jeden inzerát životopis v priemere tridsaťtri ľudí, v roku 2020 to bolo až osemdesiatpäť kandidátov,“ podotýka Richterová.

Preferencie uchádzačov o zamestnanie sa veľmi nemenia. Najväčší záujem je o prácu v administratíve, marketingu či médiách a v manažmente. " Rozdiely vidíme pri reakciách ľudí na konkrétne pozície. Ľudia jednoducho často nečakajú na vysnívanú pozíciu, ale reagujú na to, čo je dostupné, aj preto vznikajú mierne medziročné rozdiely. Vlani ovplyvnili správanie uchádzačov o zamestnanie aj ďalšie faktory, napríklad, že veľa ľudí nemohlo vykonávať svoju prácu, prípadne o ňu prišli, a preto hľadali ‚náhradu‘, ďalším faktorom bola zdravotná bezpečnosť a vyšší dopyt po niektorých službách na trhu. Aj preto stúpol záujem napríklad o prácu kuriérov alebo predavačov a pokladníkov,“ hovorí Richterová.

Stredoškolské pozície berú vysokoškoláci

Dlhoročnou realitou na Slovensku je, že na stredoškolské ponuky práce reagujú veľmi často ľudia s vysokoškolským diplomom. "Z uchádzačov s vysokoškolským vzdelaním, ktorých máme v našej databáze, reaguje značná časť na ponuky práce, ktoré požadujú strednú školu. Primárne je to spôsobené tým, že najväčšia časť voľných pracovných ponúk požaduje nižšie vzdelanie. Minulý rok požadovalo 39 percent ponúk práce maturitu, ďalších 23 percent stredoškolské vzdelanie bez maturity. Oproti tomu vysokoškolské vzdelanie požadovalo zhruba 20 percent pracovných ponúk. Ďalším problémom je, že medzi ponukami s vysokoškolským vzdelaním sú najviac žiadané pozície učiteľov alebo farmaceutov a tých je nedostatok,“ podotýka Richterová.

Aké zárobky môžu dosiahnuť stredoškoláci? Platová priepasť medzi priemernými platmi ľudí s maturitou a vysokoškolským vzdelaním je pomerne veľká. Pri magisterskom alebo inžinierskom titule je priemerný plat takmer 1 600 eur v hrubom.

Výška priemerného základného platu podľa vzdelania
stredoškolské bez maturity 947,49
stredoškolské s maturitou 1102,23
magisterské/in­žinierske (vysokoškolské II. stupňa) 1575,1
Zdroj: Profesia.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kam na strednú školu #povolania #pandémia