Kto môže študovať na vysokej škole

Základnou podmienkou prijatia na bakalárske štúdium je získanie úplného stredného vzdelania alebo úplného stredného odborného vzdelania.

06.04.2021 10:00
žiaci, študenti, písanie, štúdium, učenie,... Foto:
Vysoká škola alebo fakulta má právo požadovať od prijatých uchádzačov informáciu, či sa zapíšu na štúdium.
debata

Spĺňajú ju absolventi strednej školy s vysvedčením o maturitnej skúške vydaným po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky. Pre uchádzačov, ktorí dosiahli požadované vzdelanie v zahraničí, je základnou podmienkou prijatia uznanie, že úspešne vykonaná záverečná skúška a doklady potvrdzujúce ukončený stupeň štúdia zodpovedajú požiadavkám zákona na požadovaný stupeň úplného stredného vzdelania.

Ďalšie podmienky prijatia na štúdium si určuje samotná fakulta/vysoká škola. Informácie o podmienkach štúdia, o prijímacom konaní a požiadavkách na prijímacie skúšky zverejňujú fakulty a vysoké školy na svojich webových stránkach.

Vysoká škola alebo fakulta má právo požadovať od prijatých uchádzačov informáciu, či sa zapíšu na štúdium. Uchádzač je povinný túto informáciu poskytnúť do začiatku akademického roka. Ak záujem neprejaví alebo informáciu v určenom čase neposkytne, zaniká mu právo zapísať sa na štúdium daného študijného programu a vysoká škola alebo fakulta zruší rozhodnutie, ktorým nebol ďalší uchádzač v poradí podľa výsledkov prijímacieho konania na štúdium prijatý a vydá nové rozhodnutie o jeho prijatí na štúdium.

Šanca, čas aj miesto

Pri rozhodovaní o vysokoškolskom štúdiu berte do úvahy nielen svoje schopnosti či vytrvalosť, ale tiež sídlo školy.

Šanca

Pri rozhodovaní o štúdiu zvážte, aký záujem je o odbor, ktorý ste si vybrali, koľko uchádzačov môžu prijať, aj aké výsledky škola od prijatých uchádzačov očakáva. Kritériá zverejňujú všetky školy na svojich stránkach. Ak si dáte prihlášku na náročné štúdium s minimálnym počtom prijatých, je dobré mať v zálohe aj alternatívu. V prípade, že sa nedostanete na svoju vysnívanú školu, môžete nastúpiť na inú a po čase svoje rozhodnutie prehodnotiť.

Čas

Niektoré typy štúdia sú časovo náročné a vyžadujú si aj veľa trpezlivosti a vytrvalosti. Nepreceňujte, ale ani nepodceňujte svoje schopnosti a vezmite do úvahy aj svoje ďalšie plány, záujmy a iné povinnosti, ktorým sa chcete počas štúdia venovať. Popremýšľajte nad tým, ako ich budete môcť skĺbiť.

Miesto

Dôležité je aj to, kde vysoká škola sídli. Vezmite do úvahy, aký čas vám zaberie cestovanie, aj ako to zasiahne do vášho rozpočtu. Zistite si, koľko bude štúdium stáť, koľko musíte investovať do nájomného, stravy či dopravy. Nemenej dôležité je vedieť, či budete môcť napríklad popri štúdiu aj pracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študent #Prihlášky na VŠ #vysokoškolské štúdium