6 dôvodov, prečo sa majú deti učiť cudzí jazyk

Čím skôr sa dieťa začne učiť cudzí jazyk, tým lepšie. Dôležité je, aby s ním malo intenzívny kontakt, zameraný na všetky zmysly. Najmenším môžete púšťať pesničky, čítať rozprávky alebo hry. Staršie deti zasa využijú rozličné moderné technológie. Čo vášmu dieťaťu prinesie ovládanie cudzieho jazyka?

24.05.2021 10:00
dieťa, angličtina, slovíčka, cudzí jazyk,... Foto:
Ovládanie druhého alebo aj tretieho cudzieho jazyka je skvelá investícia do budúcnosti.
debata

1. Zlepší slovenčinu
Cudzí jazyk môže pomôcť dieťaťu lepšie pochopiť materinský jazyk, objavovanie toho, ako cudzí jazyk funguje, ho nabáda k tomu, aby skúmalo aj rodnú slovenčinu.

2. Precvičí mozog
Dvojjazyčnosť je skvelý spôsob, ako trénovať mozog. Podľa niektorých výskumov majú dvojjazyčné deti vyššiu hustotu sivej mozgovej hmoty ako tie, ktoré ovládajú iba jeden jazyk.

3. Posilní sebadôveru
Učenie sa čohokoľvek je v každom prípade výborný krok, v akomkoľvek veku. Cudzí jazyk môžu deti spoznávať ľahko, hravo a prirodzene napríklad pomocou hovoriacich kníh. S každým novým naučeným slovíčkom im narastie sebadôvera i túžba naučiť sa viac.

4. Pomôže s čítaním
Ďalší jazyk pomáha dieťaťu lepšie zvládnuť čítanie, s hovoriacimi knihami aj veľmi malé deti, ktoré ešte čítať nevedia, získajú oproti ostatným náskok.

5. Zvýši šance v práci
Ovládanie druhého alebo aj tretieho cudzieho jazyka je skvelá investícia do budúcnosti. Poskytuje omnoho väčšie šance a možnosti uplatniť sa v zahraničí.

6. Vycibrí sluch
Deti veľmi dobre rozlišujú tóny a zvuky, zvládajú ľahko a jednoducho napodobovať zvuky, s ktorými má dospelý človek problém. Výslovnosť cudzieho jazyka im do uší vkĺzne veľmi rýchlo a výslovnosť je pre ne hračka.

programko, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Chcete dať vášmu dieťaťu nefér výhodu v živote? Naučte ho tento jazyk

Cudzie jazyky pomôžu aj v kariére

Časy, keď sa ovládanie jedného cudzieho jazyka považovalo na pracovnom trhu za konkurenčnú výhodu, sú dávno preč. Angličtina na strednej alebo vyššej úrovni je dnes samozrejmosťou aj na juniorských pozíciách.

Ovládanie druhého jazyka môže pri žiadosti o zamestnanie rozhodnúť o úspechu uchádzača. Požiadavky zamestnávateľov a schopnosti uchádzačov o prácu nebývajú vždy v jazykovej oblasti celkom v súlade. Podľa portálov s ponukami práce nie je u nás dosť ľudí hovoriacich po nemecky, hoci susedíme s nemecky hovoriacou krajinou, na Slovensku pôsobí približne 410 nemeckých firiem a tisíce Slovákov pracujú v Nemecku nielen v gastronómii, ale potrebuje ich aj IT sektor.

Čoraz lepšia angličtina

Napriek tomu, že medzinárodným jazykom informačných technológií je odborná angličtina, firmy žiadajú od zamestnancov aj ovládanie jazyka materskej firmy. „Je prekvapujúce, že o štúdium nemčiny, ale ani taliančiny nie je na Slovensku veľký záujem, hoci Nemecko a Taliansko majú spomedzi zahraničných investorov u nás najviac firiem. Na trhu je aktuálne aj málo lektorov nemeckého jazyka,“ hovorí spolumajiteľka jazykovej školy Berlitz Katarína Boskovičová.

Najžiadanejším jazykom v jazykových školách je angličtina. „ Dohovoríte sa ňou všade. Dobrou správou je, že sa stále zvyšuje úroveň, na akej ju Slováci ovládajú. Kým v minulosti mali študenti skôr začiatočnícku úroveň, teraz prichádzajú s mierne pokročilou až pokročilou úrovňou, chcú sa zdokonaliť napríklad v rámci obchodných stretnutí, prezentácií či rokovaní,“ delí sa o skúsenosti z praxe K. Boskovičová.

S jazykom aj vyšší zárobok

Podľa portálu platy.sk ľudia, ktorí ovládajú a pri práci využívajú cudzí jazyk aktívne, zarábajú až o tretinu viac ako ostatní. No aj pre tých, ktorí jazyk nepoužívajú aktívne, je dôležité udržiavať sa jazykovo vo forme. „Určite má zmysel navštevovať jazykové kurzy priebežne, pretože tým si znalosti udržiavate aj prehlbujete a nikdy neviete, či sa vám nezídu a nerozhodnú o vašom úspechu už pri najbližšom pracovnom pohovore,“ pokračuje K. Boskovičová.

smartfón, mobil, SMS, telefonovanie, správa, operátor, telefón Čítajte viac Do spisovnej slovenčiny pribudli slová ako blogovať, ememeskovať či fejsbuk

Nemčinu aktívne využíva v práci asi iba každý desiaty zamestnanec a ovládajú ju skôr staršie ročníky. „Navštevované boli a stále sú aj kurzy francúzštiny, no v porovnaní s angličtinou je záujem o ne menší,“ spresňuje K. Boskovičová. „Dnes už sú kurzy, ktoré sa nielen úrovňou znalosti jazyka, ale aj časovým rozvrhom dokážu maximálne prispôsobiť potrebám študenta, takže šancu naučiť sa cudzí jazyk má každý, kto má záujem.“

Zaujímavé sú napríklad telefonické hodiny s lektorom, pre ktorého je cudzí jazyk jeho materinskou rečou. Hodiny môže študent absolvovať kedykoľvek, lektor je k dispozícii dvadsaťštyri hodín, sedem dní v týždni. Navyše si môže vytvoriť vlastnú učebnicu podľa toho, čo sa potrebuje naučiť. Zdokonaľovať sa môže napríklad v oblasti práva, administratívy, marketingu, financií a v mnohých ďalších.

Pomôžu aj seriály a filmy

Nestrácať kontakt s cudzím jazykom pomáha aj sledovanie televízie, najmä populárnych streamovacích médií s množstvom seriálov, filmov a dokumentov v pôvodnom jazyku. „Ich sledovanie je výborný spôsob, ako si precvičovať počúvanie cudzieho jazyka a byť s ním v kontakte aspoň pasívnou formou,“ uzatvára K. Boskovičová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzí jazyk #vzdelávanie