Baristka: Káva je neprebádaná ako vesmír

Baristka Nikoleta Šalmíková hovorí, že káva je fascinujúci nápoj, o ktorom sa každý môže naučiť veľmi veľa a predsa nikdy o nej nevie všetko. Študentov, pedagógov, ale aj širokú verejnosť vzdeláva, ktorá káva je naozaj kvalitná a ako ju správne pripraviť.

20.05.2021 10:00
Nikoleta Šalmíková, baristka Foto:
"Študenti, ktorí absolvovali povinnú prax, alebo sa hlásili do zamestnania ako čerství absolventi, síce mali teoretické vedomosti, ale aj veľké medzery v zručnostiach, chýbali im praktické skúsenosti, najmä pri príprave kávy, ktorá je pre mnohé prevádzky kľúčová," vraví Nikoleta Šalmíková.
debata (1)

Riaditeľka Academy of Coffee v Seredi, akreditovaného školiaceho strediska Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, je presvedčená, že káva je ako vesmír – stále neprebádaná a fascinujúca.

„Prioritou nášho školiaceho strediska je poskytovať plnohodnotné a komplexné informácie o káve, rôznych formách jej prípravy a, samozrejme, aj o pestovateľskom zákulisí. Teoretické vedomosti sú dôležité, ale pre poznanie tohto nápoja sú potrebné tiež fakty, skutočné príbehy a udalosti, s ktorými prichádzajú do styku nielen baristi a pražiari, ale najmä pestovatelia a ich farmy,“ vysvetľuje.

Vzdelávajú i bežných milovníkov čierneho moku. "Držíme sa hesla – ak si myslíš, že vieš všetko, si práve na začiatku. Riadime sa ním od začiatku a učíme to našich študentov, pretože si nikdy nemôžete myslieť, že o káve viete všetko. Menia sa klimatické podmienky, spôsoby pestovania a neustále sa musia meniť aj prístupy pri jej pražení alebo príprave. Je to trojuholník kvality – pestovateľ – pražiar – barista. Komunikácia, úcta a vzájomný rešpekt medzi nimi sú základom pre kvalitný výsledok a skutočný zážitok z pitia kávy,“ dodáva.

Prvé zrnká už od škôlky

Academy of Coffee bola spočiatku zameraná prevažne na vzdelávanie baristov v gastronomických prevádzkach. "Bolo pre nás dôležité komunikovať s prevádzkami o ich problémoch a preškoľovať pracovníkov. Po ani nie roku sme narazili na spoločný problém všetkých podnikov – slabé praktické zručnosti študentov zo stredných odborných škôl a hotelových akadémií. Tí, ktorí absolvovali povinnú prax, alebo sa hlásili do zamestnania ako čerství absolventi, síce disponovali teoretickými vedomosťami, ale mali veľké medzery v zručnostiach, chýbali im praktické skúsenosti, najmä pri príprave kávy, ktorá je pre mnohé prevádzky kľúčová,“ vysvetľuje Nikoleta Šalmíková.

„Cieľom základného baristického vzdelania je priniesť študentom a pedagógom aktuálne informácie a vedomosti z oblasti pestovania kávy, jej zberov, spracovania a prípravy, pričom dôraz kladieme na praktické zručnosti.“

Čo je za voňavou šálkou

Vzdelávacími aktivitami sa snažia smerovať deti a mladých ľudí k štúdiu na hotelových akadémiách a stredných odborných školách. „Chceme ich naučiť nielen vnímať správnu prípravu kávy, ale aj to, čo sa skrýva za ňou. Vďaka reálnym informáciám zo života farmárov si začnú vážiť každú jednu šálku kávy a budú k nej pristupovať s rešpektom a úctou. Káva sa pre nich stane zdrojom financií, životným štýlom i zábavou.“

Školiace stredisko Academy of Coffee na Slovensku zastupuje medzinárodne uznávaný nemecký školiaci systém Coffee Consulate, a zároveň sprostredkováva fakultatívne zájazdy priamo na kávovníkové plantáže do Brazílie, v spolupráci s hlavným exportérom výberových káv z Brazílie, Capricornio Coffees.

javro, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Ak má káva pomáhať, treba ju vedieť piť

Na otázku, čo všetko sa dá o káve naučiť, Nikoleta Šalmíková vraví, že to závisí od toho, čo chce a potrebuje záujemca. "Z praktického hľadiska je dôležité pochopiť prácu s mlynčekom, naučiť sa správne nastaviť konzistenciu mletia, dávkovanie a dodržať všetky potrebné postupy počas prípravy základných kávových nápojov – ristretto, espresso, lungo, doppio. Pre milovníkov mliečnych nápojov je prioritou ovládať okrem spomenutých zručností aj speňovanie mlieka, prácu s ním počas nalievania a prípravu základných kávovo mliečnych nápojov – espresso machiatto, cappuccino, café latte, latte machiatto. Účastníci našich školení pre verejnosť sa môžu naučiť pripravovať si kávu z kávovaru inak, ako boli zvyknutí. Pre bežných konzumentov sú dôležité informácie o zložení kávy – Arabica versus Robusta, prípadne stupeň praženia a chuťový profil. Študenti, baristi a pražiari potrebujú podrobnejšie informácie o pôvode pestovania, zberov, spracovania, balenia, exportu. Od toho sa odvíja aj prístup k praženiu a následne príprave,“ vysvetľuje Nikoleta Šalmíková.

Instantná nie je káva

Ak už raz pričuchnete k správnej a zdravej príprave kávy, budete sa snažiť zájsť ďalej a hľadať korene jej chuti. „Dnes sa mnohí zameriavajú na zdravý životný štýl, no často siahnu po instantných kávových nápojoch. Tvária sa síce ako káva, ale viac škodia ako pomáhajú. Môžu spôsobiť pálenie záhy pocit plnosti i únavu,“ upozorňuje odborníčka.

Káva je v životoch ľudí už od 9. storočia a prichádzajú s ňou do styku aj menšie deti, keď im rodičia z času na čas kúpia sladkosť či zmrzlinu s kávovou príchuťou. „Okrem toho už od útleho veku vnímajú jej vôňu, keď si ju pripravujú rodičia a určite sa stane, že dieťa si aj tajne odpije, nehovoriac o deťoch ľudí z kávového segmentu, ktoré vyrastajú doslova pri zrnkách, či už pri pražení alebo príprave,“ ozrejmuje baristka. Kávu ako takú, v šálke, začínajú ochutnávať a vyhľadávať tínedžeri vo veku približne pätnásť rokov, keď nastupujú na stredné školy.

Namiešať kvalitný mok je umenie. Foto: Academy of Coffee
káva Namiešať kvalitný mok je umenie.

„Naše baristické kurzy sú ďalším stupňom motivačných prednášok, ktoré robíme pre stredoškolákov na celom Slovensku. Vášeň ku káve sa snažíme preniesť na každého študenta a účastníka kurzu či prednášky. V lete organizujeme letnú školu Barista camp, Medzinárodnú kávovú konferenciu i fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach priamo v Brazílii. Mladí ľudia získajú iný pohľad na kávu, pochopia skutočný svet náročnej práce, ktorá sa ukrýva za každým zrnkom. Nesprávnou prípravou a nedostatočnými zručnosťami môžu kávu znehodnotiť a zničiť aj celé úsilie samotného farmára,“ hovorí Nikoleta Šalmíková. Kvalitné zrná nestačí dopestovať, správne upražiť a bezpečne zabaliť.

Dôležitým článkom kvalitnej a výnimočnej chuti je príprava. „Správna hrúbka mletia, teplota vody, pomer kávy a vody či to, ako sa volá váš obľúbený kávový nápoj a ako si ho správne vypýtať v gastronomickom zariadení, je len zlomok informácií, ktoré by mal vedieť každý, kto má rád kávu,“ vymenúva.

Napriek tomu, že celý gastronomický segment prežíva mimoriadne zložité obdobie, Nikoleta Šalmíková je optimistka. "Očakávame, že po pandémii vznikne reštauračný boom a nastane hlad po odborníkoch a kvalifikovaných pracovníkoch, ktorí môžu svojimi zručnosťami a vedomosťami navrátiť život do tohto sektora,“ uzatvára odborníčka.

Academy of Coffee

Školiace stredisko pre všetkých milovníkov kávy založil v roku 2013 dlhoročný pražiar a cofeológ Oldřich Holiš. Snaží sa rozvíjať myšlienku – Nestačí mať kvalitnú kávu, musíte ju vedieť aj správne pripraviť. Prostredníctvom vedomostí, skúseností a zručností uznávaných odborníkov z celého sveta rozvíja druh kávovej kultúry, ktorý zahŕňa pestovanie kávy, prípravu i samotnú degustáciu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #vzdelávanie #barista