IT Fitness Test: Overte si počítačové zručnosti

Až do konca júla môžete zistiť, ako ste na tom s digitálnou gramotnosťou. Desiaty ročník najväčšieho a najrozsiahlejšieho komplexného testovania, IT Fitness Test, prináša viaceré novinky.

26.05.2021 10:00
dievča, žena, študentka, trieda, počítač, úsmev Foto:
V teste sa nedá podvádzať a je na šikovnosti každého riešiteľa, ako si s ním poradí.
debata

Počas predchádzajúcich deviatich ročníkov sa doň zapojilo 220-tisíc riešiteľov. Overený a vyskúšaný spôsob testovania digitálnej gramotnosti poskytuje reálny obraz o tom, na akej úrovni sú naše IT zručnosti a je zdarma dostupný na stránke Itfitness.sk. Najväčšou novinkou aktuálneho ročníka je test v maďarčine pre školy s maďarským vyučovacím jazykom. Spolu s autormi testu na ňom pracoval skúsený tím maďarských pedagógov a prekladateľov. Spestrením je súťaž o atraktívne ceny, ktorá bude žiakov, študentov, ale aj učiteľov a školy motivovať, aby sa do testovania zapojili vo väčšej miere.

Náročnejšie a objektívnejšie

Test tvorí tím expertov z Technickej univerzity v Košiciach a pedagógovia zo stredných škôl. Jeho ambíciou je zábavnou a súťaživou formou doplniť výučbu v oblasti používania informačných technológií a informatiky. Vo väčšej miere sú do testovania zahrnuté úlohy zamerané na prácu s dátami, časť Kybernetická bezpečnosť napríklad obsahuje úlohy orientované na oblasť zanechávania digitálnej stopy pri práci so sociálnymi médiami.

Na to, aby respondenti zvládli IT Fitness Test, nepotrebujú špeciálnu prípravu. V teste sa nedá podvádzať a je na šikovnosti každého riešiteľa, ako si s ním poradí. Stačí, aby si vyhradil približne 45 až 60 minút a sústredil sa na správne pochopenie zadania v jednotlivých otázkach. Na úspešné zvládnutie môže použiť akékoľvek digitálne či on-line nástroje, napríklad vyhľadávanie na webe, on-line mapy, textový editor a podobne.

Autori sa v teste snažia rozvíjať prístup k praktickému riešeniu problémov, k správnemu výsledku sa dopracujete, iba ak reálne preukážete svoje zručnosti. Je to časovo náročnejšie, ale objektívnejšie, ako len teoretické dopracovanie sa k správnej odpovedi.

Päť oblastí

Aj tento rok dostanú priestor zadania zamerané na vyhľadávanie informácií z korektných zdrojov, problematika phishingu a hoaxov. Úlohy reflektujú aj environmentálne témy, v teste sú tiež zaradené otázky k aktuálnej téme očkovania či úlohy, ktoré preveria, či sa žiaci a študenti počas domácej výučby zlepšili v používaní videokonferencií a digitálnych kancelárskych nástrojov.

Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich oblastí. Pre žiačky a žiakov základných škôl je pripravená prvá verzia testu s 20 otázkami, ktorá overí IT zručnosti nevyhnutné pre štúdium na stredných školách. Druhá verzia s 25 otázkami je prioritne určená cieľovej skupine starších ako 15 rokov a overí ich zručnosti zamerané na pokročilejšie znalosti a IT gramotnosť, ktoré sú potrebné pre uplatnenie sa na pracovnom trhu.

Vedomosti aj kreativita

„Moderný a inovatívny prístup k spôsobu výučby vo všetkých oblastiach považujem za kľúčový, v oblasti IT vzdelávania zvlášť. Preto som nesmierne rada, že v tento jubilejný 10. ročník testovania IT zručností na Slovensku ho prvýkrát predstavujeme aj v maďarskom jazyku. Sama som si test v maďarskom jazyku vyskúšala a musím povedať, že je skutočne rôznorodo tematicky zameraný, otvára nové nepoznané oblasti a zároveň požaduje vysokú dávku kreativity,“ hovorí štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Monika Filipová.

dievča, žena, študentka, notebook, práca, učenie Čítajte aj Absolventi zarábajú už počas štúdia. Len polovica vo svojom odbore

„Pandémia nákazy COVID-19 už vyše roka preveruje digitálne zručnosti nás všetkých. V nových podmienkach lockdownov vedeli lepšie zdolávať prekážky hlavne tí, ktorí sa vedeli prispôsobiť novej situácii, aj vďaka lepším e-zručnostiam. IT Fitness Test je v súčasnosti skvelý nástroj pre všetky Slovenky a Slovákov na overenie si svojich digitálnych zručností, ktoré si môžu porovnať aj s európskym priemerom. Podľa najnovšieho indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) chýbajú štyrom z desiatich dospelých v Európskej únii základné digitálne zručnosti. Verím, že všetci zapojení ukážu, že ich vedomosti sa vo všetkých oblastiach zlepšujú. Teší ma, že na ďalšie zlepšovanie digitálnych zručností obyvateľov Slovenska prispejú v blízkej budúcnosti aj európske investície z plánu obnovy Slovenska, kde sú nemalé finančné prostriedky určené nielen na digitalizáciu, ale i zlepšenie vzdelávania v tejto oblasti,“ prízvukuje vedúci Zastúpenia Európskej komisie Ladislav Miko.

Lepší web aj rozhranie

Minuloročné testovanie bolo poznačené pandémiou a keďže žiaci a študenti absolvovali test pravdepodobne skôr doma ako v škole, využili digitálne technológie, ktoré používajú počas on-line vyučovania.

„Uplynulý rok bol nielen pre nich, ale aj pre učiteľky a učiteľov veľkou príležitosťou na to, aby sa zlepšili v používaní digitálnych komunikačných nástrojov. Napriek mnohým obmedzeniam počas pandémie si myslím, že ich táto situácia presvedčila o nevyhnutnosti bližšie sa zoznámiť s modernými technológiami, bez ktorých sa v živote ďaleko nedostanú. Tento rok sme pripravili viacero noviniek, vylepšili sme web a aj testovacie rozhranie. Najväčšou novinkou je doplnenie maďarského jazyka pre obe verzie testu. Verím, že vďaka tomu sa do testovania zapojí rekordný počet respondentov,“ dodáva prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a predseda predsedníctva Digitálnej koalície Mário Lelovský.

IT Fitness test

Vznikol v roku 2009 ako súčasť iniciatívy Európskej komisie známej pod názvom „Týždeň IT zručností – Skills WEEK". Počas deviatich ročníkov sa do testovania zapojilo viac ako 220-tisíc ľudí a stovky základných a stredných škôl z celého Slovenska. Testovanie je súčasťou kampane Európskej komisie „Digital Skills and Jobs Coalition“, ktoré na Slovensku koordinuje Digitálna koalícia – Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania.

Test sa stal jednou z najúspešnejších aktivít tejto kampane a myšlienka IT testovania našla ohlas aj v iných krajinách, ktoré koncept on-line preverovania IT zručností prevzali zo Slovenska. Projekt IT Fitness Test bol ocenený v roku 2014 Európskou komisiou za komplexný a inovatívny prístup k problematike zvyšovania digitálnej gramotnosti mladých ľudí v Európe.

Zdroj: MŠVVaŠ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #počítačová gramotnosť #IT Fitness Test