Absolventi sa na niektoré úrady náhliť nemusia

Pre mnohých maturantov a vysokoškolákov končiacich štúdium je leto obdobím, keď sa pre nich začínajú povinnosti. Ako sa vyznať v spleti povinností voči úradom? Kedy zájsť do Sociálnej či zdravotnej poisťovne? Kladiete si otázku, či za vás ešte platí zdravotné poistenie štát alebo si ho musíte platiť sami? A kedy je vhodný čas zájsť na úrad práce?

18.06.2021 10:00
promócia, absolvent, diplom Foto:
Pokiaľ ide o povinnosti absolventov voči Sociálnej poisťovni, žiadne nemajú. Kým si nenájdu prácu.
debata

Po skončení vysokoškolského štúdia rodičia prichádzajú o prídavky na dieťa aj o daňový bonus. Navyše, ak si skončený vysokoškolák ešte nenašiel prácu, mal by sa do siedmich dní od štátnej záverečnej skúšky prihlásiť na úrad práce, aby za neho štát platil odvody. „Iné je to v prípade stredoškolákov, ktorí môžu ešte využiť letné prázdniny a na úrade práce sa zaevidovať až ku koncu leta. Do 31. augusta sa zároveň ich rodičom vyplácajú aj všetky príspevky,“ vraví Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak sa maturant nechystá na vysokú školu a ani sa nezamestná, od 1. septembra sa stane nezamestnaným a môže sa prihlásiť do evidencie nezamestnaných na úrade práce alebo zostane doma ako dobrovoľne nezamestnaný a ako taký si musí sám platiť zdravotné poistenie.

„Absolvent školy, ktorý chce pracovať a hľadá si zamestnanie, môže požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce v mieste trvalého pobytu. Ak tak urobí do siedmich kalendárnych dní od skončenia školy, bude do evidencie uchádzačov o zamestnanie zaradený odo dňa nasledujúceho po ukončení štúdia,“ dodáva.

Pokiaľ ide o povinnosti absolventov voči Sociálnej poisťovni, žiadne nemajú. Čakajú ich až po uplatnení sa na pracovnom trhu, keď sa zamestnajú alebo si nájdu na dohodu brigádu či začnú podnikať.

„Žiak strednej školy alebo študent denného štúdia vysokej školy nie je počas štúdia povinne poistený na sociálne poistenie. Preto nemá voči Sociálnej poisťovni nijaké povinnosti. A keďže nie je poistený, nevzniká mu ani nárok na jednotlivé dávky sociálneho poistenia. Výnimkou sú študenti, ktorí sa dobrovoľne poistili a platili poistné dostatočne dlhé obdobie na priznanie konkrétnej dávky,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková. Ako dodala, isté povinnosti majú iba študenti poberatelia sirotského dôchodku.

absolventi, študenti, mladí ľudia, uchádzači o prácu Čítajte viac Absolventov čakajú problémy. Ako im môže pandémia zničiť kariéru?

„Nárok na výplatu sirotského dôchodku im totiž zaniká dňom, keď prestávajú byť nezaopatreným dieťaťom, teda v prípade študenta ukončením štúdia. Nárok na sirotský dôchodok zaniká dovŕšením veku 26 rokov. To, či sirota študent ešte študuje, sa overuje potvrdením školy. Vo väčšine prípadov si to Sociálna poisťovňa overuje sama v registri ministerstva školstva, a teda študent nemá žiadne povinnosti, avšak študenti siroty z tých škôl, ktoré v tomto registri nie sú, sú povinní takéto potvrdenie predložiť sami. Potvrdenie predkladajú aj siroty študujúce v zahraničí,“ dodala Dvoráková.

„Ak absolvent strednej školy nepokračuje v štúdiu na vysokej škole, nezamestná sa alebo nezačne podnikať, môže sa prihlásiť na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. V takom prípade platí za neho zdravotné poistenie štát. Ak tak neurobí a neodíde ani do zahraničia, kde bude zdravotne poistený, musí sa najneskôr do 8. októbra prihlásiť vo svojej zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ zdravotného poistenia a poistné si začne hradiť sám,“ upozorňuje hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Neumann.

„Štát je za neho platiteľom najdlhšie do ukončenia prázdnin. Plnenie oznamovacej povinnosti vyplýva z toho, čo bude následne robiť. Ak sa zaeviduje na úrade práce, nemá voči poisťovni oznamovaciu povinnosť. Ak ale bude napríklad samoplatiteľ poistného, je potrebné, aby tohto platiteľa zdravotnej poisťovni oznámil. V prípade ukončenia vysokej školy status študenta zaniká v deň, ktorý nasleduje po dni vykonania štátnej záverečnej skúšky,“ dodal Neumann.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #maturanti #povinnosti #vysokoškolskí absolventi