Ako zaplatiť vysokú školu

Náklady na štúdium na vysokej škole sú vysoké. Samotná škola je síce zadarmo, ale študent potrebuje učebnice, ubytovanie, stravu. Pomôcť môžu aj špecializované úvery.

19.10.2021 12:00
študenti, spolužiaci, úsmev, skupina Foto:
Jedna možnosť je pokúsiť sa získať štipendium. Druhá je požiadať štát alebo banku o úver.
debata

Nie každý rodič si môže dovoliť dávať deťom celú sumu potrebnú na vysokoškolský život. Niektorí vysokoškoláci sa pokúšajú pomôcť si rôznymi brigádami. Tých je ale obmedzený počet a nie pri každom odbore si môže študent dovoliť pracovať. Študenti, ktorých finančné možnosti sú obmedzené, majú niekoľko úverových možností, ako môžu zaplatiť potrebné náklady. Môžu požiadať o úver, pokúsiť sa získať štipendium. Pri splnení určitých podmienok im požičia aj štát prostredníctvom Fondu na podporu vzdelávania. Študenti môžu v súčasnosti predkladať žiadosti o pôžičku do 31. októbra.

O úver môžu požiadať študenti I. stupňa vysokoškolského štúdia v dennej alebo externej forme na vysokej škole v SR alebo na zahraničnej vysokej škole (Bc. študijný program), študenti II. stupňa vysokoškolského štúdia v dennej alebo externej forme štúdia na vysokej škole v SR alebo na zahraničnej vysokej škole (Mgr., Ing., Dr. študijný program) a študent III. stupňa vysokoškolského štúdia v dennej alebo externej forme na vysokej škole v SR alebo na zahraničnej vysokej škole (doktorandský študijný program). Minimálna výška pôžičky je 500 eur, maximálna výška pôžičky pre študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia je stanovená na 5 000 eur a pre študentov III. stupňa vysokoškolského štúdia 8 000 eur.

Video
O financovaní vysokoškolského štúdia s Janou Trogovou zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK - odvysielané 21. 10. 2020

Okrem pôžičky od štátu má študent možnosť požičať si od banky. Tie ponúknu zvyčajne spotrebný úver, kreditnú kartu alebo povolené prečerpanie. Problémom ale môže byť bonita žiadateľa, preto vo väčšine prípadov žiada o úver rodič. Dobrou možnosťou na preklenutie finančne náročného obdobia sú štipendiá: sociálne, prospechové, rôzne štipendijné programy. V oblasti finančnej pomoci sa angažuje aj tretí sektor, a to cez rôzne nadácie, neziskové organizácie alebo mimovládne organizácie.

študenti, UK, Univerzita, prednáška, sála Čítajte viac Ministerstvo zvýšilo maximálne poplatky externistom na VŠ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #štúdium #študentská pôžička #štúdium na univerzite