Najviac bodujú digitálne zručnosti. Kto je ešte žiadaný?

Niet pochýb o tom, že dnešný svet patrí technológiám a inak to nebude ani v budúcnosti. Súčasné turbulentné časy rýchlo menia aj záujem firiem o absolventov škôl.

18.11.2021 12:00
virtuálna realita, IT, digitálne zručnosti,... Foto:
Firmy potrebujú odborníkov viac ako kedykoľvek predtým a vysoký dopyt spôsobuje, že hľadanie takejto pracovnej sily je aktuálne pre nich náročnejšie.
debata

Najviac žiadaní sú práve odborníci v informačných technológiách, konštruktéri, ale aj ekonómovia, účtovníci, farmaceuti či strojári.

Ruka v ruke s tým ide aj ovládanie cudzích jazykov. Dnes je úplne prirodzené, že zamestnávatelia ich od zamestnancov vyžadujú. Samozrejmosťou je angličtina a nespornou výhodou je každý ďalší. Cudzie reči pomáhajú nielen získať širšie pracovné možnosti, ale sú obohatením aj v bežnom živote. Otvárajú bránu k umeniu, športovým i ďalším aktivitám. A kým v časoch nedávno minulých boli jazyky pre mnohých strašiakom alebo nutným zlom, nové metódy výučby sú oveľa efektívnejšie a aj rýchlejšie ako tradičné nezáživné bifľovanie slovíčok či gramatiky. A ako tvrdia odborníci, novými spôsobmi sa jazyk dá naučiť v každom veku.

Viaceré firmy sa chopili príležitosti vychovávať si svojich budúcich zamestnancov a už počas štúdia im ponúkajú prax. Niektoré dokonca myslia aj na deti na základných školách. Podľa Zuzany Guller, HR riaditeľky Accenture, spolupracujú v posledných rokoch s viacerými učiteľmi a školami a iniciovali pre nich kvalitnejšiu výučbu informatiky. „Dôležitá je ale pre nás i podpora žien, ktorých je v oblasti informačných technológií akútny nedostatok. Viackrát do roka robíme kurzy, ktoré im pomáhajú získať pokročilé digitálne zručnosti a základy programovania aj s možnosťou neskoršieho zamestnania.“

Firmy potrebujú odborníkov viac ako kedykoľvek predtým a vysoký dopyt spôsobuje, že hľadanie takejto pracovnej sily je aktuálne pre nich náročnejšie. Podľa portálu Profesia.sk zareaguje na jednu pracovnú ponuku v oblasti IT priemerne päť ľudí. Na porovnanie, ak uchádzač či uchádzačka zareaguje na ponuku práce napríklad v administratíve, musí počítať s tým, že do firmy pošle životopis na tú istú pozíciu priemerne štyridsať ďalších ľudí.

dievča, žena, študentka, trieda, počítač, úsmev Čítajte viac IT Fitness Test: Overte si počítačové zručnosti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #digitálne zručnosti