Vzácni sú IT špecialisti, farmaceuti i zdravotníci. A o koho je najmenší záujem?

Búrlivé pandemické obdobie mení aj pracovný trh. Akých absolventov vysokých škôl firmy najviac potrebujú a na aké smery by sa mali študenti zameriavať?

22.11.2021 12:00
SR Bratislava STU študenti vynálezy prezentácia... Foto: ,
Prezentácia vynálezov študentov Slovenskej technickej univerzity (STU) pod názvom My Machine Expo v priestoroch Strojníckej fakulty STU v Bratislave 28. septembra 2021. Na snímke vynález Jedlomat, ktorý predstavuje 3D tlačiareň na čokoládu. Študovať technické smery sa rozhodne oplatí.
debata (1)

"Najviac pracovných ponúk, ktoré požadujú vysokoškolské vzdelanie a zároveň sú vhodné pre absolventov bez praxe, vidíme v informačných technológiách, ekonomike a účtovníctve, ďalej v administratíve, obchode, vo farmaceutickom priemysle, v bankovníctve a v zdravotníctve so sociálnou starostlivosťou,“ hovorí PR manažérka najväčšieho pracovného portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

"Oproti minulým predpandemickým rokom sa, bohužiaľ, ešte viac vyostrila situácia v IT sektore, vo farmácii a v zdravotníctve, koronakríza v týchto odvetviach zvýšila nedostatok pracovníkov. Pokiaľ ide o farmáciu či zdravotníctvo, je to zrejme jasné, čo sa týka IT, väčší dopyt po špecialistoch sme zaznamenali vďaka nárastu využívania nových technológií, práce na diaľku, on-line predaja a podobne,“ dodáva N. Richterová.

Vysokoškolskí absolventi majú k dispozícií najviac ponúk na administratívnych pracovníkov, programátorov, finančných analytikov, farmaceutov, softvérových inžinierov, IT analytikov, konštruktérov, účtovníkov či procesných inžinierov.

študenti, štúdium, kamaráti, spolužiaci, partia Čítajte viac O absolventov ktorých vysokých škôl je najväčší záujem?

Láka najmä administratíva

Absolventi vysokých škôl majú podľa N. Richterovej najväčší záujem o prácu v administratíve a v obchode. "Určite záleží od konkrétneho odboru a konkrétneho človeka, zároveň je však namieste podotknúť, že priemerne reagujú uchádzači najčastejšie na pozície administratívnych pracovníkov, obchodných zástupcov, office manažérov, predavačov či recepčných. Bohužiaľ, často sa stretávame s tým, že pozície, o ktoré majú záujem, sú nielenže vhodné pre ľudí s nižším stupňom vzdelania, ale navyše sú aj úplne z iného odboru. Najčastejšie to vidieť pri absolventoch v odboroch, ako je pedagogika, prírodné vedy a filozofia.“

študenti, spolužiaci, spolupráca, učenie, žiaci Čítajte viac Študentská prax je kľúč k zamestnaniu

Oriešok pre firmy

V treťom štvrťroku 2021 zaznamenali na portáli Profesia.sk rekordný počet pracovných ponúk, takmer 84 000. V súčas­nosti, ak uchádzač alebo uchádzačka zareagujú na ponuku práce, musia rátať s tým, že do firmy pošle na túto pozíciu životopis priemerne štyridsať ďalších ľudí, Najťažšie je získať novú prácu ako tlmočník a prekladateľ, najľahšie v oblasti informačných technológií. Stále platí, že sektory, kde odborníci nehľadajú novú prácu dlho, sú IT, elektrotechnika, energetika a strojárstvo. Zvýšený dopyt pretrváva najmä v odvetviach IT. Firmy potrebujú špecialistov viac ako kedykoľvek predtým a vysoký dopyt spôsobuje, že hľadanie takejto pracovnej sily aktuálne považujú firmy za najnáročnejšie. Na jednu pracovnú ponuku zareaguje priemerne päť ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #vzdelávanie #vysokoškolskí absolventi