Duálne vzdelávanie: V škole aj v práci

V odboroch obchodný pracovník, obchodná akadémia a predavač študuje dnes v rámci dm duálneho vzdelávania na pätnástich stredných školách po celom Slovensku 114 žiakov. Z toho 38 nastúpilo do prvého ročníka, čo je o 58 % viac než vlani.

11.02.2022 11:00
trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola,... Foto:
Keďže bol školský rok výrazne poznačený pandémiou, štúdium prebiehalo prevažne dištančne.
debata (1)

Tohtoroční prváci sú už desiatou generáciou v poradí. "Sú to stovky odučených hodín a odovzdaných skúseností. Kým minulý rok bol poznačený pandémiou a prevažne dištančným vzdelávaním, v tomto školskom roku odštartovala nová etapa. Študenti aj pedagógovia sú radi, že procesy bežia naplno, aj keď s ohľadom na súčasné protipandemické opatrenia,“ hovorí Marcel Blaščák z rezortu Spolupracovník, zodpovedný za spoluprácu so školami a inštitúciami dm drogerie markt.

Prvé tri talenty

„Naše začiatky práce s mládežou sa viažu na školský rok 2011/2012. Viedli sme vtedy dialóg s viacerými strednými školami o možnosti spolupráce v oblasti odborného vzdelávania, so všetkými prvkami toho duálneho. Na Slovensku totiž v tom čase ešte duálne vzdelávanie nebolo zavedené do praxe,“ vysvetľuje M. Blaščák. „Pilotná spolupráca odštartovala medzi dm a SOŠ gastronómie a služieb v Prešove.“

V tomto období sa pracovníci dm rozprávali so žiakmi základných škôl a ich rodičmi v Prešove i okolí a záujem o štúdium vysoko prevyšoval vtedajšie možnosti. „Nakoniec sme si vybrali prvé tri talenty, ktoré začali v septembri 2012 študovať s podporou dm. Musím povedať, že to bol dobrý výber. Tieto tri žiačky úspešne skončili školu a dodnes sú našimi kolegyňami. V minulom roku sme otvorili prvú dm filiálku, v ktorej pracujú len absolventi duálneho vzdelávania a práve prvé tri absolventky sú na v nej na vedúcich pozíciách,“ vraví M. Blaščák.

Vzdelávacie aktivity sú zamerané na odborný, ale aj osobnostný rozvoj. Cieľom je v prvom rade zaujať a povzbudiť žiakov vzdelávať sa, no zároveň ich aj podporovať, aby na sebe neustále pracovali.
Marcel Blaščák

Vzdelávanie aj podpora

Absolventov pripravujú reálne praktické skúsenosti na každodennú pracovnú rutinu. „V školskom roku 2021/2022 využíva možnosť duálneho vzdelávania 114 žiakov z pätnástich stredných škôl, študentom sa venuje 176 kolegýň a kolegov z dm s certifikátom inštruktora a sú to vyslovene odborníci z praxe. Osvedčením o spôso­bilosti zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania dis­ponuje 122 filiálok, cen­trála spoločnosti a logistické centrum v Senci,“ hovorí Petra Treplánová, z rezortu Spolupracovník, zodpovedná za komunikáciu duálneho vzdelávania dm drogerie markt. Žiaci študujú v troch odboroch, v študijnom odbore obchodný pracovník je 95 žiakov, v rámci učebného odboru predavač sú začlenení traja študenti, v odbore obchodná akadémia so zameraním na centrálne rezorty je aktuálne 16 žiakov.

„Kvalita, ale aj rozsah vzdelávania sa za ostatné roky zvýšili,“ hodnotí M. Blaščák. A pokračuje: „Vzdelávacie aktivity sú zamerané na odborný, ale aj osobnostný rozvoj. Cieľom je v prvom rade zaujať a povzbudiť žiakov vzdelávať sa, no zároveň ich aj podporovať, aby na sebe neustále pracovali. Vzdelávacie aktivity zohľadňujú naše potreby a reálne pripravujú žiaka na budúce povolanie. Ponuka vzdelávacích a rozvojových aktivít pre žiakov je moderná, atraktívna a zahŕňa širokú paletu prezenčných workshopov, digitálnych kurzov a webinárov.“

Čo sa osvedčilo, zostáva

V minulom školskom roku pokračovala dm aj v spolupráci s neziskovou organizáciou Človek v ohrození na projekte, ktorého cieľom je zapojiť do duálneho vzdelávania v odbore predavač mladých ľu­dí z marginalizovaných skupín. ,,Pomáha žiakom vyrovnávať sociálne rozdiely, vytvárať predpoklady na to, aby úspešne zvládli štúdium na strednej škole a následne sa začlenili do bežného života,“ zdôrazňuje M. Blaščák.

Keďže bol školský rok výrazne poznačený pandémiou, štúdium prebiehalo prevažne dištančne. „Všetky potrebné nástroje on-line vyučovania sme nastavili už počas prvej vlny pandémie. V období protipandemických opatrení mali žiaci namiesto praktickej výučby už len dištančné vyučovanie a samoštúdium. To, čo sa vtedy v on-line priestore osvedčilo, zostáva v digitálnej podobe aj naďalej. V aktuálnej situácii dúfame, že sa budeme môcť vrátiť k zaužívaným vzdelávacím workshopom tak ako v minulosti,“ prízvukuje M. Blaščák.

žiaci, uniforma, užitočná, študenti, Čítajte aj Prvý krok k dospelosti. Ako si dobre vybrať strednú školu

Čaro vlastnoručne vyrobených krémov

Študentov čaká v nasledujúcich mesiacoch okrem iného i exkurzia do centrálneho skladu a centrály, aby spoznali jednotlivé procesy nevyhnutné pre chod spoločnosti dm drogerie markt, absolvovanie workshopu Herbárium, vďaka ktorému spoznajú svet byliniek, biokozmetiky a ekologického poľnohospodárstva.

"Jeho súčasťou je aj výroba vlastných krémov či dezodorantov. Dualisti zistia, prečo sú výťažky z bylín a rastlín dôležitou súčasťou drogéristických produktov a akú majú silu. Veľký dôraz kladieme i na praktické rady a odporúčania pre študentov, napríklad, ako sa pripraviť na maturitu. Súčasťou vzdelávania v dm je i prezentácia ročníkových prác,“ prízvukuje M. Blaščák.

Dôraz vo vzdelávaní prvákov kladú v dm na spoznanie kľúčovej postavy v oblasti obchodu, čiže zákazníka, jednotlivé typy a odporúčania, ako uspokojiť ich potreby. Druháci sa zameriavajú na sortimentné skupiny a produkty. Témou tretiackych prác sú firemné procesy v dm, prečo je dôležité mať ich nastavené dobre a efektívne. Štvrtáci sa venujú téme Môj produkt. Dostanú šancu vymyslieť si vlastný fiktívny produkt, zostaviť k nemu reklamnú kampaň a prezentovať ju vedeniu.

Škola, práca aj zárobok

Hádam najväčšou výhodou duálneho vzdelávania je okrem vedomostí aj získanie potrebnej praxe. "Príjemným benefitom je s tým spojená finančná nezávislosť. Študenti sa na svoje budúce povolanie pripravujú v reálnych podmienkach, priamo v predajniach alebo v centrále dm, kde sa podieľajú na každodennom chode prevádzky. Už počas štúdia nadobudnú všetky potrebné vedomosti z praxe, ktoré im uľahčia začiatky v zamestnaní. Magdaléna Grznáriková, absolventka duálneho vzdelávania, považuje za najväčší benefit štúdia práve získanie praktických skúseností počas praxe.

„Okrem bývalých spolužiakov nepoznám nikoho v mojom veku, kto by mal už štvorročnú prax. Z môjho pohľadu ponúka dm pre študentov bezkonkurenčne najlepšie možnosti osobnostného rozvoja a benefity, napríklad podnikové a prospechové štipendium, gastrokartu, hradenie nákladov spojených s internátom a cestovaním naň a ďalšie výhody, ktoré majú zamestnanci dm. Výborné je, že hneď po skončení štúdia môžu pracovať,“ dodáva. Pochvaľuje si aj prváčka Diana Grznáriková. „Duálne vzdelávanie nás skvele pripraví do reálnej praxe, výhodou je, že máme istotu pracovného miesta.“

5 krokov

Duálne vzdelávanie prepája štúdium s praxou. Ako sa doň zapojiť?

1. Prihlásiť sa na strednú odbornú školu, s ktorou dm spolupracuje v rámci duálneho vzdelávania

2. Vyplniť on-line registračný formulár na webovej stránke dm

3. Stretnúť sa s oblastným manažérom spolu s rodičmi v konkrétnej dm predajni

4. Zvládnuť ústny pohovor, ukázať svoj talent

5. Získať potvrdenie o podpore dm počas štúdia a priniesť ho na prijímacie skúšky

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stredná škola #duálne vzdelávanie #hotelová a obchodná akadémia #dištančná výučba #praktická výučba