Kúpený televízor či práčku ľuďom bez práce vezmú predajne späť

Obchodníci sa tento rok boja, že budú ľudia pre hospodársku krízu v predvianočnom období menej míňať. Začali preto kupujúcim ponúkať netradičné záruky napríklad v podobe spätného odkúpenia tovaru a vrátenia peňazí v prípade, že človek stratí zamestnanie. Chcú tak dodať ľuďom odvahu hlavne na vianočné nákupy.

02.10.2009 21:57
Práčka Elektrolux Time Manager Foto:
Ak stratíte prácu, nakúpený tovar v predajniach Electro World budete môcť vrátiť. Nesmie však byť príliš opotrebovaný alebo poškodený a musí byť funkčný, v pôvodnom balení či s celým príslušenstvom.
debata

Spätný odkup výrobkov v prípade, že ľudia prídu nie vlastnou vinou o prácu, začali v týchto dňoch ponúkať slovenské a české predajne Electro World. Záruka pritom platí pol roka od kúpenia tovaru. „Uvedomujeme si, že v dôsledku hospodárskej krízy má veľa ľudí obavy z prípadnej straty zamestnania a zo zlej finančnej situácie. Mnohí spotrebitelia tak radšej odkladajú nákupy,“ odôvodnil ponuku Milan Růžička, generálny riaditeľ spoločnosti Electro World.

Akcia pritom v slovenských a českých predajniach potrvá do 24. decembra a týka sa všetkých výrobkov s vyššou cenou ako 150 eur. Vrátený tovar však nesmie byť príliš opotrebovaný alebo poškodený a musí byť funkčný, v pôvodnom balení či s celým príslušenstvom. Ľudia musia mať tiež potvrdenie o zaradení do evidencie nezamestnaných z úradu práce. V čase kúpy tovaru musia mať trvalý pracovný pomer a nesmú byť vo výpovednej lehote.

Výrobok sa však nedá vrátiť pri nákupe na splátky a ponuka sa nevzťahuje ani na spotrebný tovar ako nenahraté CD, DVD, USB kľúče či pamäťové karty. A tiež výrobky určené na osobnú hygienu ako holiace strojčeky alebo masážne stroje.

Výdavky na darčeky a predvianočné nákupy budú tento rok podľa obchodníkov a analytikov zrejme nižšie než počas predchádzajúcich rokov. Vtedy predajcovia vďaka rastu ekonomiky pociťovali stále vyššie predvianočné tržby.

debata chyba