Obchodníci majú robiť osvetu, ako nakupovať pečivo s rukavicami

Podľa šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jána Pliešovského nové pravidlá v zákone o potravinách pomôžu spotrebiteľovi, zvýšia hygienu pri predaji potravín a zamedzia pomýleniu si masla, smotany a podobne.

15.03.2010 14:53
Potraviny Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Budú kontrolóri postihovať obchodníkov, ak ľudia nepoužijú pri nakupovaní chleba a pečiva rukavice?

Budeme robiť kontroly už čoskoro, keď zistíme porušenia zákona, musia prísť postihy. Pravidlá pri predaji pečiva sa nezmenia tak výrazne, ako sa navrhovali. Nik netvrdil, že všetko pečivo musí byť zabalené. Navrhovalo sa len nebalený chlieb a rožky predávať cez pult a vyškolenými predavačkami. Znížilo by to výrazne možnosť šírenia rôznych ochorení a je to jednoznačne v záujme spotrebiteľa. Z hygienického hľadiska nie je vhodné ani to, keď sa pečivo preváža v otvorených prepravkách a stojí v skladoch či pred predajňami.

Predstava poslancov je však taká, že predavačky v obchodoch budú ľuďom vysvetľovať používanie pomôcok pri kúpe pečiva.

Určite treba urobiť osvetu pre spotrebiteľov. Riešením nie je to, keď niekto na spodný regál položí mikroténové rukavice a tvári sa, že spravil všetko pre hygienický predaj pekárskych výrobkov. Ľudia nechcú nakupovať dochytané pečivo, na ktoré iní ľudia kýchali alebo sa ho dotýkal niekto napríklad s hepatitídou.

Bude na posúdení kontrolórov, či obchod robí dosť na propagáciu?

Najprv budú kontrolóri len upozorňovať obchodníkov. Všetci inšpektori vedia rozlíšiť, či skutočne obchodník robí niečo preto, aby sa hygiena pri predaji pečiva a chleba zvýšila a technické pomôcky sa aj reálne používali.

Nápis Používajte rukavice pri stojane so žemľami bude stačiť?

Podľa toho, kde bude umiestnený a aký bude veľký – napríklad či bude viditeľný pre všetkých. A mal by obsahovať aj vysvetlenie, prečo a ako ich používať. Určité veci ešte spresnia vykonávacie predpisy.

Od jesene sa má skutočné kravské maslo predávať oddelene od masielka. Čo to znamená?

Viditeľne oddelene tak, aby si spotrebiteľ výrobky nemohol zmýliť. Mali by byť na inom regáli, v inom boxe, ideálne na inom mieste v predajni. Verím, že obchodníci dokonca stojany označia, že ide o čisto živočíšny produkt alebo taký, čo obsahuje náhrady. Ak obchodník v tom istom boxe len vloží napríklad priehľadnú predeľovaciu priehradku, zákonné podmienky nesplnil.

Zákon predpisuje aj uvádzať zloženie pri všetkých krájaných výrobkoch. Viete si predstaviť taký pult v hypermarkete, kde je 30 druhov salám?

To si predstaviť neviem. Spotrebiteľ má však vedieť, čo kupuje, aké je zloženie takých výrobkov. V praxi sa určite riešenie nájde.

Bude stačiť, keď bude zloženie zavesené v zošite pri pulte so salámami?

Počkáme si na vykonávací predpis. Cieľ je jasný, dosiahnuť, aby sa viac a lepšie informovalo o zložení potravín, nech spotrebiteľ vie, čo kupuje.

Kedy začnú kontrolóri dávať skutočne rekordné pokuty či zatvárať predajne, ak napríklad opakovane zistia predaj pokazeného mäsa?

Naším cieľom nie je dávať pokuty za každú cenu, ale vplývať na obchodníkov, aby kvalitu predaja zlepšovali. Aby ubudlo prehreškov. Dávať rekordnú pokutu je samoúčelné. Treba si uvedomiť, že pri veľkých pokutách sa dostávame pri ich riešení až do právnych sporov, ktoré sa končia na súde. A niektoré sme už prehrali, napríklad v Žiline za polmiliónovú pokutu.

debata chyba