Horský medovicový je čoraz vzácnejší. V Európe sú už len zvyšky pôvodných jedľových lesov a nie každý rok jedľa meduje k spokojnosti včelárov. Slovenskí včelári sú však majstri a nie hocijakí. Na svetovom sympóziu v bulharskom Careve bola slovenská jedľová medovica vyhlásená za vzor ideálneho horského medu.
Vynikajúci med vyrobil bardejovský včelár Jozef Voľanský. Tento muž sa dostal k včeláreniu akoby náhodou. Na pôjde rodičovského domu objavil zabudnutý včelársky úľ a vyskúšal včeláriť. Na to, že pred desiatimi rokmi začal spolu s bratom ako samouk, dosiahol neočakávaný úspech.
Možno preto, že mal dobrých učiteľov – Čecha Ladislava Špačka a Prešovčana Michala Vinca. To hlavné však musí urobiť človek sám. Voľanský vybudoval za ostatné roky naozajstnú včeliu farmu, keď sa stará o 180 včelstiev. Jeho včelím kráľovstvom je Čergovské pohorie. Práve tu sa uchovali hlboké a čisté jedľové lesy.
Medovicový med nepochádza z nektáru kvetov, ale zo sladkých kvapôčok, ktoré vylučujú vošky živiace sa šťavou z konárikov jedlí. Med, ktorý získava Jozef Voľanský, je bohatý na minerály a stopové prvky a má krásnu jemnú vôňu po jedľovom ihličí. Akoby sa v ňom zrkadlila čistá neporušená príroda. Tento med je veľmi žiadaný. Jeho kvalitu oceňujú aj Nemci, ktorí patria k najväčším spotrebiteľom i znalcom medu v Európe.
Z medu sa odjakživa vyrábala medovina. Na úsvite ľudstva ju vraj pili sami bohovia, obľubovali ju králi a dnes je medovina nápojom, ktorý prežíva renesanciu. Je to možno prirodzená reakcia na to, že ľudia sú presýtení množstvom priemyselne vyrábaných potravín a nápojov a hľadajú čisté prírodné produkty.
Medovina, ktorú predstavili vlani na svetovom kongrese včelárov Apimondia Slováci, zaujala. Akoby aj nie, veď si priniesli 9 medailí, z toho tri zlaté.
K najúspešnejším slovenským medovinárom patrí mladý trojlístok Pavol Kudláč, Radoslav Opálek a Martina Štibraná. Podobne ako Voľanský predstavujú novú nádej slovenského včelárstva – sú ešte len tridsiatnici. Spotrebitelia majú teda istotu, že najbližšie desaťročia má kto vyrábať skvelý nápoj.
Na trojici trstínskych včelárov je príťažlivý aj názov firmy – Včelko. Akoby už názvom vyjadrovali smerovanie i pôvod produktu. Med, z ktorého vyrábajú medovinu Včelovina a Bohemiana, pochádza z Malých Karpát. Z územia, ktoré je stále čisté a žičlivé včeláreniu.
Špičková medovina pripomína farbou i chuťou tokajské víno. A nie hocijaké, pretože Včelovina sa obsahom 130 gramov zvyškového cukru blíži svojimi parametrami k päťputňovému tokajskému vínu. V klasickom tokaji cítiť zreteľne chlebovinku, v medovine zrejme nie náhodou medový plást, bylinky či lipu. Práve vône medoviny prestupujúce do jej plnej chute jasne napovedajú, že ide o výrobok, na začiatku, ktorého bola pracovitá včela poletujúca nad rozkvitnutou prírodou. V kvete je každá rastlina plná sily, ktorú prostredníctvom či už medu alebo medovice odovzdáva ľuďom.