Pestovanie zemiakov už nie je národné hoby

Kilogram zemiakov po 50 centov, taká je jarná cenová ponuka druhého slovenského chleba. Polovica z predávaných zemiakov pochádza z dovozu, prevažne z Francúzska. Slovenskí zemiakari totiž kryjú domáci dopyt zemiakov len na sedemdesiat percent.

06.04.2010 06:50
Zemiaky
Zemiaky pestuje čoraz viac ľudí popri zamestnaní ako výhodný doplnkový zdroj príjmov.
debata

Európa je už tretí rok po sebe preplnená zemiakmi a mnohí veľkí pestovatelia to preto vzdali. Veľkonočná ponuka v reťazcoch aj na trhoviskách je slušná. Obchodníci už zemiaky označujú podľa využitia v kuchyni. V kurze sú teraz šalátové zemiaky, ale aj zemiaky určené na výrobu hranolčekov.

„Pestovania zemiakov sa držia len profesionáli alebo záhradkári a malí záhumienkari,“ vysvetľuje Viliam Bezák, predseda Zväzu pestovateľov zemiakov. Farmári podľa Bezákových odhadov vysadia tohto roku na Slovensku zemiaky na ploche okolo deväťtisíc hektárov, drobnopestovatelia na ďalších štyritisíc hektároch.

Samozásobenie zemiakmi, ktoré si ľudia dopestovali na vlastnom políčku, kedysi také typické pre Slovensko, zostáva na úrovni predchádzajúcich rokov. „Pestovaniu zemiakov sa už tradične venujú starší ľudia na vidieku, kým mladší pestujú zemiaky zväčša preto, aby mali istotu, že si dorobili zemiaky bez chémie. Ide o uvedomelých spotrebiteľov, ktorí chcú vedieť, čo jedia,“ povedal Bezák.

Slovenskí poľnohospodári však v porovnaní so západoeurópskymi pestovateľmi používajú len zlomok chemických ochranných látok, takže za ekologickú sa dá označiť prakticky všetka domáca úroda zemiakov.

Na začiatku zemiakarskej sezóny sa predáva sadivo zemiakov v cene od 40 centov po 80 centov za kilogram. Najlacnejšie ho malí pestovatelia kúpia priamo na farmách od výrobcov sadby. Tí, čo hľadajú absolútne novinky, musia byť pripravení, že za zemiakovú sadbu zaplatia podstatne viac. V ponuke je napríklad francúzsky zemiak roka žltá odroda Gourmandine, ktorá sa predáva po 1,35 eura za kilogram.

Zemiaky pestuje čoraz viac ľudí popri zamestnaní ako výhodný doplnkový zdroj príjmov. Podtatranské družstvo pestovateľov zemiakov Slovsolanum zaznamenalo podľa slov jeho riaditeľa Jaroslava Mačáka tohto roku zvýšený záujem o sadivo od malých jedno- až dvojhektárových pestovateľov. Takí zemiakari vyrábajú zemiaky buď pre miestne trhy, alebo majú už vybudovaný svoj okruh stálych odberateľov.

debata chyba