Biopotraviny sú drahé, ale záujem o ne rastie

Biopotraviny na Slovensku pozná každý spotrebiteľ, ale ich podiel na spotrebe je zanedbateľné jedno percento. Záujem o výrobky ekologického poľnohospodárstva pritom z roka na rok rastie.

27.04.2010 06:50
bio, biopotraviny, bioobchod, obchod, nákup,... Foto:
Biopotraviny si nekupujú iba bohatí alebo ľudia so zdravotnými obmedzeniami, ale často aj mamičky, ktoré chcú na zdravú výživu navyknúť svoje deti.
debata

Biopotraviny vyhľadávajú viac spotrebitelia v mestách ako na vidieku. Tam si však zeleninu a ovocie bez chémie dopestujú ľudia vo vlastných záhradách.

Hlavnou prekážkou rozšírenia predaja biopotravín sú ceny. Keďže väčšina potravín vyrobených v prísnom ekologickom režime pochádza zo zahraničia, sú drahšie. Spravidla stoja o desať, dvadsať, ale aj o sto či až dvesto percent viac ako tradičné. Neplatí to však vždy a viaceré biopotraviny vyjdú rovnako ako klasické potraviny.

„Predstava, že ten, kto kupuje biopotraviny, sa stravuje draho, je mylná,“ tvrdí Zuzana Šebanová, konateľka spoločnosti Slnečnica. Veľké obchodné reťazce lákajú podľa Šebanovej ľudí na nákupy akciami. „Z obchodov odchádzajú s preplnenými vozíkmi a časť potravín potom skončí v smetných košoch. Biopotraviny sú síce drahšie, ale kvalitné a skonzumujú sa spravidla bezo zvyšku,“ znie skúsenosť Šebanovej.

Ceny klasických potravín a biopotravín
kryštálový cukor 0,89 €/kg prírodný trstinový cukor 4,70 €/kg
ementál 8,70 €/kg bioementál 22,33 €/kg
vajcia 12 centov/kus biovajcia 20 centov/kus
acidofilné mlieko 0,75 €/450 ml biozakysané mlieko 0,75 €/400 ml

Na záujem o biopotraviny zareagovali aj veľké obchodné siete. Prakticky všetky majú pulty, kde ponúkajú biovýrobky. Zákazník tak okamžite zistí, že kým 100 gramov klasického ovocného jogurtu vyjde na 28 centov, biojogurt je drahší o štyri centy. Liter biotatranského horského mlieka za 0,99 eura je však lacnejší ako liter alpského o rovných 30 centov. České zakysané biomlieko zato stojí takmer toľko ako slovenské acidofilné – obe vyjdú na 75 centov.

Pravda, nie je výrobok ako výrobok, čo vidno najmä pri syroch. Kým kilogram ementálu z Álp stojí 22 eur, jeho najlacnejšia poľská verzia sa predáva za necelých 9 eur. Na druhej strane fľašu vína s prívlastkom bio možno kúpiť už za 4,5 eura, ale aj za 9 eur. Obe ceny sú porovnateľné s klasickými prívlastkovými vínami.

Kúpou biopotravín ľudia vyjadrujú hodnotovú orientáciu. „Neplatí, že ich nakupujú prevažne ľudia s vyššími príjmami alebo so zdravotnými obmedzeniami,“ všíma si Klaudia Medalová, odborníčka na biopotraviny. Cielene si biopotraviny vyberajú mladé mamičky, ktoré sa usilujú od útleho veku formovať správne výživové návyky u detí.

Rastie aj spotrebiteľské povedomie o biopotravinách. „Kým ešte pred desiatimi rokmi väčšina spotrebiteľov takmer nepoznala špaldovú pšenicu, dnes je múka z nej žiadaný artikel,“ porovnáva Danica Porubská zo spoločnosti Ekotrend Myjava. V roku 2001 predala táto firma mesačne jednu tonu špaldovej múky, teraz je to desať ton. Celozrnná špaldová múka pritom vôbec nie je lacná – kilogram stojí 2,39 eura. Klasická hrubá múka vyjde na 79 centov a hladká predávaná pod privátnou značkou reťazca len na 39 centov.

Na Slovensku sa venuje ekologickému poľnohospodárstvu 370 farmárov na ploche takmer 150-tisíc hektárov. Časť z nich predáva produkty priamo na farmách. Sú to najlacnejšie biopotraviny na trhu.

debata chyba