Na Slovensku sa predáva víno z celého sveta

Cena, akokoľvek je dôležitá, nie je jediným kritériom, podľa ktorého sa oplatí víno vyberať. Každé víno odkiaľsi pochádza a prináša nielen chuť a vôňu danej krajiny, ale aj obraz o úrovni vinárstva.

21.05.2010 13:15
alkohol - víno v pohároch
V poslednom čase rastie záujem o moldavské vína.
debata

„Na Slovensku sa dnes predáva víno takmer z celého sveta. V porovnaní s deväťdesiatymi rokmi, keď v dovoze prevládali stredoeurópske vína, je to veľká zmena,“ hovorí František Duroň, obchodník s vínom, majiteľ spoločnosti Slowin Bratislava, s. r. o..

Populárne v tom čase boli najmä moravské a maďarské vína. Za nimi s pomerne veľkým odstupom nasledovali bulharské a rumunské. Z týchto vín si v konkurencii udržali pozíciu len moravské. V poslednom čase rastie však záujem o moldavské vína.

Za rastúcim predajom moldavských vín sú podľa Duroňa dva dôvody. „Sú to vína so zvyškovým cukrom, ktorý prezrádza, že veľa slovenských spotrebiteľov má rado nie suché, ale polosladké a sladké vína,“ všíma si Duroň. Zároveň dodáva, že moldavské fľaše a etikety majú príťažlivý dizajn.

Ako si vybrať správne víno zo sveta
– Vína z Nového sveta určite uspokoja milovníkov vína, ktorí uprednostňujú ovocné, husté, telnaté a voňavé víno.
– Vína z Európy by mali voliť ľudia, ktorí hľadajú harmóniu, eleganciu, vyváženosť a hĺbku pocitu.
– Čím je spotrebiteľ skúsenejší, čím lepšie analyzuje svoje pocity, tým zaujímavejšie budú preň apelačné vína z Európy. Bude prekvapený hĺbkou zážitku, ktorý mu takéto víno prinesie.
Podľa Ing. Františka Duroňa, obchodníka so svetovými vínami

Čilské vína sú jednotkou z Nového sveta

Skutočným prekvapením trhu sa stali čilské vína, najúspešnejší reprezentant vín z tzv. Nového sveta, kde výroba vína nemala historicky takú tradíciu ako v Európe. Ide o juhoamerické, kalifornské, juhoafrické, austrálske a novozélandské vína.

Novosvetské vína v deväťdesiatych rokoch začali valcovať svetové trhy s vínom. Vďačili za to výbornému pomeru medzi cenou a kvalitou. Tento tromf pomohol úspechu čílskych vín aj na Slovensku.

„Vína z Čile sú jednotkou spomedzi novosvetských vín. Za nimi nasledujú argentínske a austrálske vína,“ vysvetľuje znalec trhu František Duroň. Novozélandské, kalifornské a juhoafrické vína prvej trojke iba asistujú. Úspech čilského vína sa spája s výraznou ovocnosťou, aromatickosťou a bohatým senzorickým prejavom. „Prišli a ponúkli niečo nové, k čomu pribalili ešte aj exotický pôvod,“ poznamenáva na margo úspechu čilského vína Duroň.

Veľká európska trojka

Stará vinárska Európa reprezentovaná Francúzskom, Talianskom a Španielskom sa začala objavovať na Slovensku až na prelome tisícročí. Spotrebitelia sa ešte len ako-tak začínali orientovať v zložitom svete vína. Bolo treba čas, aby ľudia začali rozlišovať medzi najlacnejšími stolovými a apelačnými vínami – vínami s pôvodom, nehovoriac o komplikovanej klasifikácii napríklad francúzskych vín.

"Spomedzi veľkej európskej trojky si ľudia obľúbili španielske vína. Španieli totiž neponúkli len lacné stolové víno, ale aj kvalitou dobré a cenou prijateľné apelačné vína. Taká Rioja DOCa predávaná už po 6 eur, sa podľa Duroňa stala najpopulárnejšou spomedzi španielskych vín. Sem patrí aj DO Cava, reprezentant apelačných šumivých vín.

Taliani nastúpili po roku 2000, keď postupne vrhli na slovenský trh Soave DOC, Pinot Grigio, šumivé Prosecco, z červených vín Barolo DOCG, toskánske Chianti DOCG a Brunello di Montalcino DOCG. Francúzske vína si zakladajú na pôvode – apelácii a hierarchii, postavení, ktoré vyjadruje napríklad povestná klasifikácia Grand Cru Classé z Bordeaux. Na rozdiel od klasifikačných vín, z ktorých niektoré majú astronomické ceny a na Slovensku sa objavujú len ako zriedkavosť, sú apelačné vína cenovo prekvapujúco dostupné.

Napríklad Bordeaux AOC, Rosé d´Anjou AOC, Champagne AOC, ale aj Chablis AOC (domovina Chardonnay), to je len kratučký výpočet vín s pôvodom, ktoré sú v ponuke za dostupné ceny rovnako ako vína z údolia Rhôny či vína burgundské alebo alsaské.

Napokon európsky sortiment tvoria aj vína portugalské, ako aj Slovákom vinárskou tradíciou najbližšie, nemecké a rakúske vína. Ponuka je teda bohatá, a to v nej ešte stále chýbajú vína z krajín bývalej Juhoslávie či Grécka.

Nová kategorizácia európskeho vína

Vlani odštartovaná reforma vína v EÚ, na ktorú majú ťažké srdce slovenskí vinári, reagovala na zápas vinárskych gigantov – Európa verzus Nový svet. „Nová kategorizácia vín priniesla vznik novej kategórie vín, ktoré svojou pozíciou stoja vyššie ako verejnosti známe stolové vína. Ide o vína, ktoré môžu niesť názov odrody s udaním krajiny, kde boli vyrobené,“ hovorí František Duroň.

Tieto vína sa už na Slovensku predávajú a Duroň ich prirovnáva k slovenským akostným vínam bez prívlastku. „Tieto vína boli vyrobené riadeným kvasením muštu s použitím nových technológií, sú zaujímavo adjustované, plnené do fliaš pod ochrannou atmosférou s moderným a bezpečným hliníkovým šraubovacím uzáverom. Takáto výbava umožňuje týmto európskym vínam konkurovať vínam z Nového sveta, a preto sú tvrdým orieškom aj pre slovenských vinárov,“ tvrdí Duroň. Spotrebiteľmi akceptovaná cena okolo 3,50 eura za fľašu hovorí za všetko.

debata chyba