Na zmeny v predaji pečiva si Slováci rýchlo zvykli

Slováci si pomerne rýchlo zvykli na používanie pomôcok pri vyberaní čerstvého pečiva z ochranných boxov. Vyplýva to zo skúseností obchodníkov, pre ktorých od začiatku mesiaca platia prísnejšie pravidlá predaja pekárenských a ďalších výrobkov. Väčšie obchodné siete sa stihli pripraviť na nové predpisy včas, nedostatky vraj môžu ešte vykazovať skôr menší predajcovia na vidieku.

30.05.2010 12:13
pečivo, chlieb, potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata

„Rezervy v podstate nie sú žiadne, ľudia si na to veľmi rýchlo zvykli,“ povedal generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš. Obchodníci museli od začiatku mája zabezpečiť pre zákazníkov napríklad igelitové rukavice či kliešte na manipuláciu s pečivom, ktoré majú vystavovať v uzatvorených ochranných boxoch.

Predajcom tiež pribudla zodpovednosť za dodržiavanie správneho spôsobu manipulácie s pečivom zákazníkmi, pri jeho obchádzaní môžu obchodníci dostať pokutu. „Zo začiatku boli nejaké negatívne skúsenosti. Obchodníci si dávali pozor a slušným spôsobom upozornili zákazníka,“ tvrdil Orgonáš. Zväz obchodu podľa neho zatiaľ nezaznamenal, že by sa pri kontrole spôsobu predaja pečiva preukázali výraznejšie nedostatky.

„Priebežne zisťujeme pokrok. Vo väčšine prípadov obchodníci majú záujem a snažia sa dodržať literu zákona,“ poznamenal vedúci kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Milan Matuš. Inšpektori sa podľa neho pri previerkach u predajcov nesústreďujú špeciálne na predaj pečiva. „Nie je to tak, že by sme teraz všetko nechali bokom a kontrolovali len predaj pečiva. Kontroly prebiehajú naďalej normálne s tým, že teraz sa naviac kontroluje aj toto,“ priblížil Matuš.

„Sme prekvapení. Spotrebiteľ pochopil rýchlejšie ako sa predpokladalo, že je treba dodržiavať hygienu, že sa môže informovať o zložení lahôdok,“ zhodnotil analytik agentúry Terno pre prieskum trhu Ľubomír Drahovský. Medzinárodné a väčšie domáce obchodné reťazce podľa neho zvládli nové povinnosti a nemajú s ich uplatňovaním ťažkosti. „Problémy sú vlastne len v malom nezávislom obchode, ktorý je v menších mestách a na vidieku. Tam ten proces trvá podstatne dlhšie,“ dodal Drahovský.

Predajcom od mája pribudlo viacero povinností. Potraviny, ktoré obsahujú menej ako polovicu mäsa, musia napríklad oddeliť od ostatných mäsových výrobkov. V blízkosti predaja krájaných potravín zase majú na viditeľnom mieste zverejniť informácie o ich zložení. Zvýšili sa tiež pokuty za predaj pokazených potravín. Najvyššia sankcia stúpla na 500 000 eur z predchádzajúcich zhruba 330 000 eur.

debata chyba