Bryndza poputuje na Nový Zéland

Tradičnú slovenskú bryndzu budú mať možnosť čoskoro ochutnať aj Novozélanďania. Vláda ostrovného štátu uvoľnila zákaz dovozu i predaja všetkých produktov vyrobených v EÚ zo surového mlieka a otvorila tým cestu okrem bryndze aj ďalším stovkám výrobkov, ktoré sa doteraz nemohli presadiť na trhu na Novom Zélande.

29.07.2010 18:07
bryndza, halušky, slanina, jedlo Foto:
Tradičnú bryndzu možno budeme vyvážať aj na Nový Zéland.
debata

„Je to výsledok spoločného úsilia Európskej komisie a členských štátov,“ povedal v reakcii na otvorenie špecifického trhu John Dalli, komisár pre zdravotníctvo a spotrebiteľskú politiku.

Do roku 2008 museli byť všetky na Nový Zéland dovážané mliečne produkty vyrobené z pasterizovaného alebo tepelne upraveného mlieka. Po tomto roku sa Nový Zéland zaviazal na základe Veterinárnej dohody EÚ – Nový Zéland, že prešetrí možný vplyv výrobkov na zdravie ľudí a stanoví štandard zdravotnej neškodnosti dovážaných produktov vyrobených zo surového mlieka.

Auckland uvoľnil bariéry obchodovania s týmito produktmi ku koncu júna, vďaka čomu sa na pulty obchodov môžu dostať syry ako holandská Gouda, španielske Manchego, francúzsky Brie či Reblochon. Nový Zéland je prvou krajinou, ktorá uznáva všetky tieto výrobky na základe rovnakých štandardov zdravotnej neškodnosti, aké sú stanovené v únii.

debata chyba