Kúpu elektrospotrebičov sa oplatí odložiť

Nákup chladničiek, práčok či televízorov môže vyjsť Slovákov v budúcom roku lacnejšie. Ceny elektrospotrebičov by mali potiahnuť nadol nižšie poplatky za spracovanie elektroodpadu. Tvrdia to výrobcovia a dovozcovia spotrebičov.

10.11.2010 13:02
práčka, elektronika, predajňa, obchod, nákup Foto:
Ilustračné foto
debata

„V niektorých prípadoch môže byť zníženie ceny o päť percent, pri ťažších a lacnejších spotrebičoch dokonca až do 10 percent,“ povedal Mário Lelovský, predseda Asociácie dovozcov audiovizuálnej techniky. Pri menších elektrovýrobkoch by mohlo prísť zase zlacnenie o dve či tri percentá. Závisí od hmotnosti a ceny výrobku.

V súčasnosti sa totiž každému spotrebiteľovi pri nákupe vysávača či počítača započítava k cene výrobku aj recyklačný poplatok. Každý výrobca a dovozca elektrospotrebičov na Slovensku je totiž povinný zbierať staré použité chladničky či práčky.

Práve náklady, ktoré im takýto zber prináša, sa rozpočítavajú priamo do cien nových výrobkov. Od budúceho roka však budú môcť slovenskí výrobcovia zrejme spracovávať staré chladničky aj v zahraničí, kde ich to vyjde lacnejšie. V niektorých prípadoch až o polovicu.

„Máme najvyššie ceny za spracovanie elektroodpadu v celej Európskej únii,“ vysvetlil Štefan Dobák, predseda predstavenstva spoločnosti Sewa, ktorá zabezpečuje pre firmy zber a recykláciu elektrospotrebičov. Za uzavretý slovenský trh so spracovávaním starých elektrospotrebičov totiž skritizovala štát Európska komisia. Nepáči sa jej, že zabraňuje voľnému pohybu tovarov.

Ministerstvo životného prostredia musí preto do 60 dní námietky Európskej komisie vyriešiť. Rezort by si mal podľa výrobcov elektrospotrebičov poradiť s problémov práve tak, že umožní voľný pohyb elektroodpadu cez slovenské hranice.

„Urobíme všetko pre to, aby bola slovenská legislatíva zosúladená s európskou. Či je to otázka otvorenia trhu, musia posúdiť odborníci,“ uviedol Attila Lovász, hovorca ministerstva životného prostredia.

debata chyba