Cestovanie autobusmi v krajoch zdražie

Cestovanie autobusom do zamestnania či školy bude pre mnohých od januára drahšie. Niektoré kraje totiž navrhujú zvyšovanie cestovného v prímestských spojoch do sto kilometrov

13.12.2010 08:51
Autobus, autobusová stanica Foto:
Niektoré kraje navrhujú od januára zvyšovanie cestovného v prímestských spojoch do sto kilometrov.
debata

V trnavskom či košickom regióne by si tak mali ľudia priplatiť k súčasnej cene lístka približne desať percent. Nitra chystá celoplošné zdraženie cestovného o desať centov a Banská Bystrica zodvihne ceny o necelých päť percent.

Rozhodovanie o cenách lístkov spadá pod samosprávne kraje, ktoré si objednávajú autobusovú dopravu od sprivatizovaných dopravných spoločností. Ak teraz dochádza napríklad občan z obce Slanec autobusom za prácou do 27 kilometrov vzdialených Košíc, mesačne zaplatí pri kúpe lístka na čipovú kartu 60 eur, po avizovanom zdražení by to bolo 66 eur.

„Rast cestovného súvisí aj so zvýšením dane z pridanej hodnoty o jedno percento, ktoré sa prejaví v poklese tržieb dopravcov,“ odôvodnila Soňa Jakešová, hovorkyňa Košického kraja. Ďalšou príčinou má byť podľa jej slov zavedenie mýta od januára tohto roka, ktoré musia platiť aj prímestské autobusy. Napríklad v Košickom kraji ich ročne vyjde na 250–tisíc eur.

Podobne aj v Trnavskom kraji je dôvodom 10–percentného rastu cestovného zvýšenie nákladov autobusových dopravcov.

Banskobystričania ceny dvíhajú jemnejšie. Majú odzrkadliť vyššiu daň z pridanej hodnoty, ale aj napraviť chyby v cenách, ktoré vznikli po poslednom zdražovaní v lete tohto roka.

„Pri cestovaní od 30 do 60 kilometrov nebola poskytovaná zľava na dopravnú kartu,“ doplnila Iveta Kureková z Banskobystrického kraja. Ľudia si tak kupovali lístok za rovnakú sumu v hotovosti aj na čipovú kartu. A práve tá by mala byť zvýhodnená.

Cestovanie do tejto vzdialenosti tak zdražie o 4,95 percenta, teda o približne 10 centov. V ostatných kategóriách sa zvýši o jedno percento. Pri vzdialenostiach od 81 do 100 kilometrov cestovné pre Banskobystričanov dokonca pri platbe dopravnou kartou zlacnie o desať centov.

Žilina a Trenčín cestovné nezvýšia Nitriansky kraj sa rozhodol zvýšiť cestovné celoplošne. Cena každého lístka tak porastie o desať centov. Výškou cestovného sa v súčasnosti zaoberá aj bratislavský a prešovský región. „Konečné rozhodnutie ešte nepadlo,“ uviedla Veronika Fitzeková, hovorkyňa Prešovského kraja. Zdražovanie tak nie je vylúčené. Jedine Trenčiansky a Žilinský kraj drahšie cestovanie v prímestských autobusoch od nového roka odmietli. Žilina však spolu s Banskou Bystricou dvíhala cestovné už v lete tohto roka o približne desať percent.

Môže zdražieť aj diaľková doprava Spolu s prímestskými autobusmi však pravdepodobne porastú aj ceny na diaľkových linkách. Na ceny cestovného v tejto doprave pritom župani dosah nemajú. Udávajú si ho samotné súkromné autobusové spoločnosti. Župani v siedmich z ôsmich krajov však navrhujú zvýšenie takzvanej dane z motorových vozidiel o približne desať percent. Autobusovým spoločnostiam tak porastú náklady, čo sa môže prejaviť aj vo vyššom cestovnom. Okrem motorovej dane sa im totiž zvyšujú aj výdavky na naftu. Tá je podľa dopravcov už vyššia ako na začiatku roka.

Vplyv na drahšie cestovné má mať aj spomínané zavedenia mýta. To však už mnohé autobusové spoločnosti premietli do rastu cestovného v prvej polovici roka. Najmä malí dopravcovia vtedy zdražovali o približne desať až dvadsať percent.

Župy zvyšovanie motorovej dane odôvodňujú dierami v rozpočtoch. Pre krízu totiž pocítili výpadok príjmov. Vyššia daň by im tak mala priniesť peniaze aj na opravy povodňami zničených ciest. Zároveň tvrdia, že od zavedenia mýta sa mnohé nákladné autá presunuli na cesty druhej a tretej triedy, ktoré sa tak ničia.

Zmeny cestovného v prímestskej doprave

Banskobystrický kraj
zvýšenie cestovného pri vzdialenosti od 30 do 60 kilometrov o 4,95 %, teda o 10 centov, ostatné kategórie sa zvýšia o 1 %, teda o 1 cent, od 81 do 100 kilometrov sa cestovné zníži o 10 centov

Bratislavský kraj
zaoberajú sa výškou cestovného, nepadlo konečné rozhodnutie

Košický kraj
navrhnuté zvýšenie najviac o 10 %, pri platení v hotovosti sa cestovné zaokrúhli na 5 centov, pri platbe kartou na 1 cent

Nitriansky kraj
zvyšuje sa cestovné plošne o 10 centov

Prešovský kraj
zaoberajú sa cestovným, nepadlo konečné rozhodnutie

Trenčiansky kraj
neplánuje sa zvyšovať

Trnavský kraj
navrhnuté zvýšenie o 10 % so zaokrúhlením na 5 centov, poslanci ho budú prerokovávať 15. decembra

Žilinský kraj
neplánuje sa zvyšovať

ZDROJ: SAMOSPRÁVNE KRAJ

debata chyba