Poškodení klienti Karya Tour dostanú len časť peňazí

Dovolenkári, ktorí ostali vlani visieť v zahraničí po krachu cestovnej kancelárie Karya Tour alebo sa na dovolenku ani vôbec nedostali, všetky svoje peniaze za zájazd neuvidia.

26.01.2011 11:34
letisko, dovolenka, dovolenkáry, Karya Foto:
Klienti cestovnej kancelárie Karya Tour sa vlani v lete vracali z Turecka sklamaní, dovolenka sa im skrátila alebo sa z nej nevedeli dostať domov.
debata (3)

Definitívne to potvrdila poisťovňa Allianz, v ktorej bola cestovka poistená. Suma 550–tisíc eur, ktorá mala firmu istiť, nevystačí na to, aby sa z nej vyplatili všetky peniaze dvom tisíckam poškodených. Presne toľko dovolenkárov požiadalo poisťovňu počas pol roka o odškodnenie. „Žial, vzhľadom na množstvo poškodených a celkovú výšku škody, ktorú si ľudia uplatnili, nebude možné ich nároky uspokojiť v plnej miere,“ vysvetlila Lucia Muthová, hovorkyňa Allianz – Slovenská poisťovňa. Cestovná kancelária bola poistená na štvrtinu jej obratu z predaja vlastných zájazdov.

Zo sumy 550–tisíc eur sa však už 509–tisíc eur minulo. Smerovali na zaplatenie mimoriadnych lietadiel, ktoré privážali uväznených pasažierov z Turecka. Tiež dovolenkárom, ktorí si museli v zahraničí platiť peniaze navyše za stravu či ubytovanie a dopravu. A na približne 30–percentné zálohy, ktoré Allianz vyplatila dovolenkárom ešte v auguste minulého roka.

Na doplatenie zvyšku tak ostalo asi dvom tisíckam ľudí iba 41–tisíc eur. Každý dovolekár z toho dostane rôznu sumu. „Ak si človek zaplatil za zájazd viac, prislúcha mu vyššie plnenie, ktoré je však vždy v rovnakom pomere k cene zájazdu,“ doplnila Muthová.

Napríklad dovolenkárka z Bratislavy, ktorá si neželá byť menovaná, bola tiež s Karya Tour na zájazde v Turecku. Namiesto jedenástich dní tam však nakoniec strávila iba štyri, no aj za tie si musela zaplatiť ubytovanie z vlastného vrecka. „Požiadala som poisťovňu o vrátenie týchto peňazí a tiež o odškodnenie za zvyšných sedem dní, o ktoré sa mi pobyt skrátil,“ opísala.

Celkovo ju totiž zájazd spolu s manželom a jedným dieťaťom vyšiel na dvetisíc eur. „Čiastku, ktorú sme zaplatili navyše za ubytovanie, nám už poisťovňa vrátila,“ dodala dovolenkárka. Poisťovňa by jej mala v najbližších dňoch poslať list, či a akú sumu jej ešte doplatí z dvoch tisíc eur, na ktoré ju výlet vyšiel. „Ani už s vrátením ďalších peňazí nerátam,“ doplnila.

Podľa poisťovne by mali byť všetci sklamaní dovolenkári informovaní o vracaní peňazí v priebehu najbližších dní. „S vyplácaním sme už začali, veríme, že sa nám podarí vybaviť všetky nároky najneskôr v priebehu februára,“ uviedla Muthová.

Cestovná kancelária Karya Tour skrachovala vlani v júli. V zahraničí zanechala približne 1 100 ľudí, pritom ďalších asi 1 400 Slovákov ostalo doma so zakúpenými zájazdmi, na ktoré nikdy nevyrazili. Cestovka sa špecializovala na lety do Turecka a Egypta.

3 debata chyba