Ľudí trápi drahota viac ako zdravotná starostlivosť

Najväčším problémom Slovákov, s ktorým musia sami zápasiť, je zvyšovanie cien. Cíti to tak až 51 percent ľudí, ktorí sa vyjadrili v prieskume verejnej mienky Eurobarometer.

01.03.2011 14:36
nakupovanie, nákup, potraviny, mäso, inflácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Za zdražovaním s odstupom nasleduje problém systému zdravotnej starostlivosti s 22 percentami opýtaných. Európsky prieskum sa robil na jeseň minulého roka a zúčastnilo sa na ňom 1 031 ľudí nad 15 rokov.

„Rastúce ceny a inflácia je to, čo ľudia vnímajú. Týka sa ich to v každodennom živote. Platia faktúry, chodia do obchodov. Alebo kupujú byt, či si chcú nejaký prenajať,“ vysvetlil Ivan Kuhn, národný editor Eurobarometra. Zdražovanie pritom vnímajú oveľa prísnejšie ako zlacňovanie. „Ľudia reagujú citlivejšie na to, keď niečo stúpne o desať percent, ako keď čosi zlacnie o dvadsať percent,“ doplnil.

Opýtaní sa takto vyjadrili na otázku, ktorým problémom čelia osobne. Na tretie miesto zaradili ekonomickú situáciu a až za ňu nezamestnanosť. Podobná situácia bola napríklad aj v roku 2008, počas potravinovej krízy. V neskorších krízových obdobiach však problém rastu cien v ponímaní ľudí poklesol. „Stúpol totiž problém ekonomickej situácie. Teraz majú ľudia opäť pocit, že tento problém sa ich už tak netýka, a preto dávajú vyšší dôraz na rast cien,“ dodal Kuhn.

Rast cien pritom vnímajú veľmi citlivo aj obyvatelia okolitých krajín. Kým v Maďarsku ho za problém považuje 59 percent opýtaných, v Poľsku je to 50 a v Česku 44 percent. Európsky priemer sa pritom nachádza na úrovni 37 percent. Najviac ľudí pociťuje rast cien v Portugalsku, až šesť z desiatich. A najmenej vo Švédsku, iba 9 percent.

Pri pohľade na problémy Slovenska ako štátu sa však rast cien pohybuje podľa pocitov ľudí až na treťom mieste. V tomto prípade musí podľa nich krajina čeliť najmä nezamestnanosti. Myslí si to až 54 percent opýtaných. Až za problémom nájsť si prácu nasleduje ekonomická situácia, ktorú takto vníma 43 percent ľudí.

Stav súčasnej ekonomiky považuje za veľmi dobrý alebo skôr dobrý iba 17 percent Slovákov. Až 82 percent opýtaných sa domnieva o opaku. Ešte horšie pritom vidia ľudia stav zamestnanosti. Iba jeden z desiatich ho považuje za dobrý a až deväť za skôr zlý.

Naopak, optimistickejšie sú ľudia naladení, pokiaľ ide o ich osobnú situáciu v zamestnaní a finančnú situáciu. Ako veľmi dobrú alebo skôr dobrú ju vidí v obidvoch prípadoch viac ako polovica opýtaných.

debata chyba