Drahá ropa môže zdražiť zájazdy

Tohtoročná letná dovolenka vytiahne turistom z vreciek zrejme viac peňazí ako vlaňajšia. Môže za to drahá ropa, ktorá potiahne hore palivové príplatky, a teda aj ceny zájazdov. V Česku už k zdražovaniu zájazdov pristúpila cestovná kancelária Fischer. Domáce cestovky tento postup zatiaľ iba zvažujú a vyčkávajú na riadne spustenie sezóny koncom mája.

03.03.2011 13:31
lietadlo, dovolenka, let, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„V týchto mesiacoch zatiaľ nelietame. Naplno začíname až od júna. Uvidíme preto, aká bude situácia potom,“ povedal Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours. Od jesene minulého roka, keď kancelárie lety do dovolenkových destinácií objednávali, však ceny ropy vzrástli približne o 60 percent.

Niektoré kancelárie preto pripustili, že takýto krok zvažujú a po skončení predaja zájazdov v akciách first moment na konci marca k nemu môžu pristúpiť. „Zvažujeme to, pretože cena ropy zostáva dlhodobo na hranici sto dolárov za barel,“ povedal Jan Koláčný z českej cestovnej kancelárie Exim Tours, ktorá má na Slovensku dcérsku firmu Kartago Tours.

Cena ropy sa pri letenkách premieta do takzvaných palivových príplatkov. Podľa dĺžky letu sa pohybujú od 30 do 130 eur na osobu. „Výšku poplatku určuje letecká spoločnosť. Prakticky s ním nemáme nič spoločné. Keď nám letecká spoločnosť oznámi zmenu poplatku, v takej výške ho budeme vyberať,“ doplnila Mária Gallová z cestovnej kancelárie Satur Travel.

K zvyšovaniu cien už pristúpili práve niektoré kancelárie, ktoré lietajú do dovolenkových destinácií aj v tomto období. „V posledných dňoch došlo k dramatickému nárastu cien ropy na svetových trhoch a analytici očakávajú ďalší rast. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že sa musí tento nárast premietnuť do cien zájazdov, a to v najbližšom možnom termíne,“ odôvodnil pre agentúru ČTK hovorca CK Fischer Dan Plovajko.

Napríklad slovenská cestovná kancelária BUBO zase turistom sľubuje, že aj pri rastúcich cenách ropy sa zájazdy zdražovať nebudú. „Nárast palivových príplatkov by sme prípadne uhradili z vlastných peňazí. Ceny zájazdov nechceme zvyšovať,“ uviedol Luboš Fellner z cestovnej kancelárie.

Ďalšie cestovné kancelárie sa zase zhodujú v tom, že dovolenkári, ktorí si zájazd už kúpili a zaplatili zaň plnú cenu, prípadné zvýšenie palivových príplatkov nepocítia. Môže sa to dotknúť turistov, ktorí si budú dovolenku ešte len vyberať alebo za už objednaný výlet zatiaľ nezaplatili plnú cenu.

Dobre sa v súčasnosti predávajú dovolenky do Turecka, ktoré ťaží z nepriaznivej situácie v Egypte a Tunisku. Práve do týchto dvoch dovolenkových destinácií môžu však ceny zájazdov, naopak, poklesnúť.

debata chyba